Το 2018, η 19χρονη Marzia αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν με τη μητέρα και τα αδέλφια της και να πάρουν το δρόμο της παράτυπης μετανάστευσης με τη «διευκόλυνση» διακινητών.   ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το 2018, η 19χρονη Marzia αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν με τη μητέρα και τα αδέλφια της και να πάρουν το δρόμο της παράτυπης μετανάστευσης με τη «διευκόλυνση» διακινητών.

 

Στα σύνορα Ιράν – Τουρκίας, οι διακινητές χώρισαν τους άνδρες και τα μεγαλύτερα αγόρια, μαζί και τον αδελφό της Marzia, από την υπόλοιπη ομάδα. Η υπόσχεση, που δεν τηρήθηκε, ήταν πως οι άνδρες θα συνέχιζαν με τα πόδια και όλοι μαζί θα αντάμωναν ξανά στην Τουρκία. 

Η Marzia, η μητέρα και οι αδελφές της παρέμειναν στην Τουρκία για δυο μήνες, πριν έρθουν τελικά στην Ελλάδα. Δεν έπαψαν να ρωτούν και να αναζητούν τον αδελφό της, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα ώσπου μια μέρα, στην Ελλάδα πια, η Marzia ψάχνοντας, όπως συνήθιζε, στο διαδίκτυο κάποιο ίχνος, μια πληροφορία που θα μπορούσε να την οδηγήσει στον αδελφό της, τον αναγνώρισε ανάμεσα στα πρόσωπα που αναζητούσαν τους δικούς τους μέσω του προγράμματος Trace the Face του Ερυθρού Σταυρού. 

Η Marzia έτρεξε κυριολεκτικά στο Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων του Ε.Ε.Σ. (MFC), όπου η οικογένεια συνήθιζε να πηγαίνει για βοήθεια. Με τη διαμεσολάβηση του MFC επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Αναζητήσεων, που ενεργοποιώντας την ειδική διασφαλισμένη διαδικασία του Διεθνούς Δικτύου RFL, επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο πράγματι για τον αδελφό της Marzia, ο οποίος είχε φτάσει στη Γερμανία και επίσης αναζητούσε την οικογένειά του με αγωνία. Είχε γράψει μάλιστα, και ένα μήνυμα Ερυθρού Σταυρού, για να δοθεί στη μητέρα του, σε περίπτωση που βρισκόταν. Της έγραφε ότι είναι καλά, ότι του είχαν λείψει όλοι πολύ και πως ονειρευόταν να βρεθούν ξανά μαζί. 

 

Μέσα στις επόμενες μέρες, η οικογένεια παρέλαβε το μήνυμα από τη Γερμανία και με τη βοήθεια του Γερμανικού και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού οργανώθηκε και το πρώτο τηλεφωνικό ραντεβού ανάμεσα στη Marzia, τη μητέρα και τον αδελφό της.

Μια συγκινητική στιγμή που χάρηκαν, όπως δήλωσαν άλλωστε, να μοιραστούν μαζί μας. Βέβαια, ο εντοπισμός του αδελφού της Marzia και η αποκατάσταση της επικοινωνίας της οικογένειας δεν είναι παρά το πρώτο βήμα προς ένα αίσιο τέλος, που δεν μπορεί να είναι άλλο από τη στιγμή που η Marzia και η μητέρα της θα αγκαλιάσουν τον αδελφό της από κοντά. Μέχρι τότε, ο Ε.Ε.Σ. με τις υπηρεσίες του και το δίκτυο RFL θα παραμείνουν παρόντες υποστηρίζοντας την οικογένεια και φροντίζοντας να διατηρηθεί η μεταξύ τους επικοινωνία ώστε να μη χαθούν ξανά.

Advertisement
MEGA

 

Ο Ερυθρός Σταυρός παραμένει πιστός στην αποστολή του να διαφυλάσσει τη συνοχή της οικογένειας, αναζητώντας τους χαμένους συγγενείς, διευκρινίζοντας την τύχη των αγνοουμένων και βοηθώντας τις οικογένειες να αποκαθιστούν και να διατηρούν τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: 

– Το πρόγραμμα Trace the Face στο  www.familylinks.icrc.org

– Το Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων του Ερυθρού Σταυρού στο https://www.youtube.com/watch?v=O6XVu9znukI&t=5s


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα περσινά επίπεδα οι τιμές στο τσουρέκι - Α.Μοσχόπουλος: Το κόστος έχει αυξηθεί - video

03/04/26 8:41 μμ

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές στο τσουρέκι – Α.Μοσχόπουλος: Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί – video

Δήμος Σερρών: Τι θα ισχύει με την αποκομιδή των σκουπιδιών και των ογκωδών αντικειμένων τη μεγάλη εβδομάδα - video

03/04/26 8:32 μμ

Δήμος Σερρών: Τι θα ισχύει με την αποκομιδή των σκουπιδιών και των ογκωδών αντικειμένων τη Μεγάλη Εβδομάδα – video

Σέρρες: Ανεβάζουν στροφές τα κομμωτήρια λόγω Πάσχα - video

03/04/26 8:24 μμ

Σέρρες: Ανεβάζουν στροφές τα κομμωτήρια λόγω Πάσχα – video

Επιδικάστηκε αποζημίωση 420.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

03/04/26 7:33 μμ

Επιδικάστηκε αποζημίωση 420.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Ταουσιάνης: «Αυτά τα παιδιά μπορούν να μας πάνε στα τελικά»

03/04/26 7:19 μμ

Ταουσιάνης: «Αυτά τα παιδιά μπορούν να μας πάνε στα τελικά»

Γκατούζο: «Αποτύχαμε, πάντα με την μπλε φανέλα στην καρδιά μου»

03/04/26 7:17 μμ

Γκατούζο: «Αποτύχαμε, πάντα με την μπλε φανέλα στην καρδιά μου»

Το Stade de France έδρα των «Πετεινών» έως το 2055

03/04/26 7:16 μμ

Το Stade de France έδρα των «Πετεινών» έως το 2055

Φαριόλι: «Φανταστείτε την Σπόρτινγκ χωρίς τον Σουάρες και την Μπενφίκα χωρίς τον Παυλίδη»

03/04/26 7:14 μμ

Φαριόλι: «Φανταστείτε την Σπόρτινγκ χωρίς τον Σουάρες και την Μπενφίκα χωρίς τον Παυλίδη»

Φλικ: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε, ο ρατσισμός δεν έχει θέση»

03/04/26 7:13 μμ

Φλικ: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε, ο ρατσισμός δεν έχει θέση»

Σιμεόνε: «Ο σεβασμός έχει χαθεί στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία εδώ και χρόνια»

03/04/26 7:08 μμ

Σιμεόνε: «Ο σεβασμός έχει χαθεί στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία εδώ και χρόνια»

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σταθερή η κατάστασή του

03/04/26 7:06 μμ

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σταθερή η κατάστασή του

Η Τσέλσι έθεσε εκτός ομάδας για δύο αγώνες τον Φερνάντες

03/04/26 7:04 μμ

Η Τσέλσι έθεσε εκτός ομάδας για δύο αγώνες τον Φερνάντες