Είναι ένας ευγενής και ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος που ζει στις Ελευθερές Καβάλας του δήμου Παγγαίου- Αφιέρωσε όλο τον χρόνο του στη ζωγραφική Ήταν το 2008, όταν η μικρότερη κόρη του ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Είναι ένας ευγενής και ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος που ζει στις Ελευθερές Καβάλας του δήμου Παγγαίου- Αφιέρωσε όλο τον χρόνο του στη ζωγραφική

Advertisement
 

Ήταν το 2008, όταν η μικρότερη κόρη του τον προέτρεψε να ζωγραφίσει την τάξη του λυκείου όπου φοιτούσε. Έκτοτε, ο Γιάννης Κανίογλου δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα να κάνει αυτό που ξέρει και αγαπά από μικρός: να εκφράζεται με πινέλα και χρώματα! Μπορεί να σπούδασε ηλεκτρονικός και επί σειρά ετών να εργάστηκε στον ΟΤΕ, ωστόσο η μεγάλη του αγάπη, η τέχνη μέσα από την οποία εκφράζεται και με την οποία μπορεί να ασχοληθεί για ώρες ολόκληρες, είναι η ζωγραφική.

Τα τελευταία δεκατρία χρόνια, ο Γιάννης Κανίογλου έγινε συνώνυμο της δημιουργικής διάθεσης, της αγάπης του για τα παιδιά, της επικοινωνίας που αναπτύσσει μαζί τους μεταλαμπαδεύοντάς τους τα οφέλη που προσφέρει η ζωγραφική.

Την ίδια στιγμή, χάρη στην υπομονή που τον διακρίνει, την αγάπη του για το περιβάλλον αλλά και την ανάγκη του να εξωτερικεύσει συναισθήματα και σκέψεις που αποτελούν εφαλτήριο για την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, ξεκίνησε να ζωγραφίζει εξωτερικές επιφάνειες ομορφαίνοντας τις γειτονιές και προσδίδοντας σ’ αυτές ταυτότητα και χαρακτήρα.

Αφιέρωσε όλο τον χρόνο του στη ζωγραφική

Σήμερα, σχολεία όλων των βαθμίδων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αλλά και στη Σαντορίνη, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ, κοινωφελή ιδρύματα αλλά και δημόσιοι ανοιχτοί χώροι κοσμούνται από ζωγραφικά έργα του. Είναι ένας ευγενής και ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος που ζει στις Ελευθερές Καβάλας του δήμου Παγγαίου. Μετά την εθελούσια αποχώρησή του από την υπηρεσία αφιέρωσε όλο τον χρόνο του στη ζωγραφική. Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι ζωγραφικές εικόνες που συναντάει κάποιος σε σχολεία και οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν αφιλοκερδώς με την καθοδήγηση του ίδιου αλλά πάντα με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών ή και των εκπαιδευτικών.

Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί συλλογική προσπάθεια

«Ποτέ δεν ζωγραφίζω μόνος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κανίογλου και εξηγεί: «η συμμετοχή των ανθρώπων του φορέα που με καλεί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μένα ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποτελεί συλλογική προσπάθεια, που θα έχει και παιδευτικό χαρακτήρα. Όταν με καλούν σε ένα σχολείο, για παράδειγμα, αρχικά θα μιλήσω στα παιδιά για το τι θέλουν να ζωγραφίσουν, για τις ιδέες που έχουν. Θα συζητήσουμε για την τέχνη και μαζί θα καταλήξουμε στην τελική ιδέα. Στη συνέχεια όλοι μαζί, δηλαδή οι μαθητές, οι γονείς ή και οι εκπαιδευτικοί, θα μεταφέρουμε στους τοίχους της τάξης ή τους τοίχους του σχολείου, αυτό που εμπνευστήκαμε. Μόνο έτσι τα παιδιά γίνονται κοινωνοί του έργου τους και το προστατεύουν».

Η ζωγραφική σε απελευθερώνει

«Είναι σημαντικό», επισημαίνει ο κ. Κανίογλου, «μέσα από τη ζωγραφική να στέλνεις μηνύματα και να δίνεις τη δυνατότητα στους άλλους να εκφράζονται. Από τις πιο ξεχωριστές δουλειές ήταν αυτή που είχε γίνει στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στην Ελευθερούπολη, όπου εκεί συνεργάστηκα εξαιρετικά με τους τροφίμους όλων των ηλικιών, αλλά και τα στελέχη. Το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής δουλειάς ήταν μαγικό. Είναι ξεχωριστό συναίσθημα μέσα από τη ζωγραφική να δίνεις στον άλλον την αίσθηση της ελευθερίας, ζωγραφίζοντας για παράδειγμα πατερίτσες πεταμένες στο γρασίδι, όταν στην πραγματικότητα ο δημιουργός της ζωγραφιάς είναι καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο».

Από τις πιο όμορφες ζωγραφικές δουλειές που θυμάται είναι στη Σαντορίνη, όταν τον κάλεσαν τρεις φορείς για να ζωγραφίσει το λύκειο της Θήρας, το γυμνάσιο του Εμπορίου και το δημοτικό σχολείο του Ακρωτηρίου, ενώ έχει δεχθεί μια ακόμα πρόσκληση από τον δήμο Σαντορίνης για να φιλοτεχνήσει εξωτερικούς δημόσιους χώρους στο νησί.

Advertisement

Ζωγραφίζει πάνω σε παλιά σκεύη, έπιπλα, κουμπιά και θαλασσόξυλα

Οι δημιουργικές ανησυχίες του Γιάννη Κανίογλου δεν περιορίζονται μόνο στη ζωγραφική σε μεγάλες επιφάνειες. Όντας ο ίδιος λάτρης της φύσης, αλλά και της υγιεινής ζωής, τα τελευταία χρόνια ζωγραφίζει και σε επιφάνειες που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά υλικά που θα οδηγούνταν στην καταστροφή. Έτσι, χάρη στη διάθεση, τη φαντασία και την αγάπη του για το περιβάλλον ζωγραφίζει πάνω σε παλιά σκεύη και έπιπλα, σε κουπιά, σκάφες, θαλασσόξυλα, κορμούς δέντρων κ.α.

«Είμαι υπέρμαχος της επανάχρησης των υλικών. Θεωρώ ότι τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Μέσα από τέτοιες δράσεις και τεχνικές δίνεις πάλι ζωή σε αντικείμενα που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν πεταχτεί. Η επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών είναι μια πράξη σεβασμού στο περιβάλλων και τη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

– Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο κ. Κανίογλου

 πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

13/12/25 9:10 μμ

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

13/12/25 9:04 μμ

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα - Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

13/12/25 9:00 μμ

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα – Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

13/12/25 8:48 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

13/12/25 8:41 μμ

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

13/12/25 8:36 μμ

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» - Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

13/12/25 8:19 μμ

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» – Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

H εκλογή Πιερρακάκη και το "asset" Τάσος Χατζηβασιλείου - video

13/12/25 8:19 μμ

Εκλογή Πιερρακάκη και το “asset” Τάσος Χατζηβασιλείου – video

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

13/12/25 4:51 μμ

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις πεθαμένων

13/12/25 3:28 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις θανόντων

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

13/12/25 3:12 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών

13/12/25 3:00 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών