Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του χειμώνα με τον κορονοϊό

Τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και στην Ελλάδα, ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος τον χειμώνα και πώς εξελίσσεται η παγκόσμια προσπάθεια για ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού. Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα από τον καθηγητή στο LSE, Ηλία Μόσιαλο.

 

Advertisement

 

Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, απάντησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» σε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για τον κορονοϊό. Όπως εξήγησε, «έχουμε 300 εμβόλια σε εξέλιξη» και πρόσθεσε ότι «έχουμε στην τελική φάση των δοκιμών των εμβολίων 11 εμβόλια – πέντε από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και τα υπόλοιπα από ανατολική Ασία και Ρωσία. Άλλα 40 είναι σε φάση 1 και 2 για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλή για τη φάση 3 που απαιτούν χιλιάδες εθελοντές και 250 σε προκλινική φάση».

«Πρόκειται για εντυπωσιακά δεδομένα για περίοδο 9 μηνών που μάθαμε για τον κορονοϊό» σχολίασε ο κ. Μόσιαλος.

Δεν θα έχουμε νέα θεραπεία για κορονοϊό χωρίς παρενέργειες

Όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, «δεν μπορεί να έχουμε ανακάλυψη καινούργιας θεραπείας χωρίς παρενέργειες. Το θέμα είναι αν διαρκούν πολύ και πόσο μεγάλες είναι σε σχέση με το όφελος». Σημείωσε ότι «το ερώτημα είναι πότε θα έχουμε τα δεδομένα από τις φάσεις 3» εκτιμώντας ότι «είναι πιθανόν να τα έχουμε το επόμενο δίμηνο».

«Αν αυτά είναι ενθαρρυντικά θα πάμε στις ρυθμιστικές αρχές και εκεί πιστεύω ότι δεν θα διαρκέσει πολλούς μήνες η διαδικασία. Αυτό που υπάρχει και είναι σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι εταιρείες όταν περνούν στη φάση 3 προχωρούν σε μαζική παραγωγή καθώς οι κυβερνήσεις έχουν προπληρώσει αυτά τα εμβόλια, έχουν διασφαλίσει δόσεις εμβολίων χωρίς να γνωρίζουν αν αυτά δουλεύουν ή όχι».

Η ανοσία της αγέλης

Όπως σημείωσε «το 50% είναι η μίνιμουμ αποτελεσματικότητα που θέλουν οι ρυθμιστικές αρχές» ενώ όσον αφορά την ανοσία της αγέλης είπε ότι «θα εξαρτηθεί από συνδυασμό παραγόντων».

«Αν έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο κατά 70%, αν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού θα είμαστε κοντά. Αν η αποτελεσματικότητα πέσει στο 50% θα πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και να έχουμε και ένα 10% που να έχει περάσει τον ιό για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης» είπε για την Ελλάδα ο κ. Μόσιαλος.

«Ακόμα, πάντως, και αν φτάσουμε στο 30% της ανοσίας της αγέλης θα είναι σημαντικό βήμα για την ανάσχεση της νόσου» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Μπορεί η δεύτερη γενιά εμβολίων να είναι πιο αποτελεσματική».

Advertisement

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του χειμώνα

Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το διάστημα από το Νοέμβριο και κυρίως μέχρι τον Φεβρουάριο που αλλάζει ο καιρός «είναι ότι αρχίζουμε τις περισσότερες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Απαιτείται μικρός συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους, το ίδιο στα ΜΜΜ, εξαερισμός, μάσκες στους εσωτερικούς χώρους».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν θα φτάσουμε στους αριθμούς που λέγονται» για κρούσματα κορονοϊού και νεκρούς από κορονοϊό «και γιατί έχουμε φάρμακα και γιατί έχουν βελτιωθεί τα πρωτόκολλα νοσηλείας. Αναμένουμε βελτιώσεις και στον τομέα των φαρμάκων ενώ εάν έχουμε και επιτυχία στα αντισώματα θα μειώσουμε τη θνητότητα».

Ειδικά, δε, για τη θνητότητα είπε ότι «έχει πέσει 20% με 30% στις περισσότερες χώρες της Δύσης».

Προσοχή στους νέους

Εξήγησε, ακόμα, ότι «είναι λογικό να έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες» καθώς «η διασπορά γινόταν στις μικρότερες ηλικίες που είναι πιο πιθανό γιατί έχουν μεγαλύτερες επαφές οι νέοι».

«Αν περάσουμε τους επόμενους μήνες με διπλασιασμό των κρουσμάτων και εκεί θα είναι διαχειρίσιμο» πρόσθεσε εξηγώντας ότι «αν υπάρχουν κρούσματα σε νεότερους και δεν τα μεταφέρουν σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες η ανησυχία θα είναι μικρή».

«Χρειάζεται εγρήγορση, συνεχή ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων και εδώ χρειάζεται πιο ενδελεχής εκτίμηση του σχετικού ρίσκου και να γίνεται απομόνωση εκτός του οικογενειακού χώρου» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

Ο καθηγητής του LSE είπε, επίσης, «επ’ ουδενί ξανά lockdown εκτός αν καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε καταστάσεις Ιταλίας με επιλογή ποιος θα μπει στον αναπνευστήρα και ποιος όχι. Το πρώτο lockdown έπρεπε να γίνει και για να προετοιμαστεί η πολιτεία και για να εκπαιδευτούν οι πολίτες».

 

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

04/08/25 5:55 μμ

Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

04/08/25 5:48 μμ

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

Ο Αντετοκούνμπο από σήμερα στην προετοιμασία της εθνικής για το EuroBasket 2025

04/08/25 5:42 μμ

Ο Αντετοκούνμπο από σήμερα στην προετοιμασία της εθνικής για το EuroBasket 2025

Βρετανία: Ξεκινά η διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας

04/08/25 5:36 μμ

Βρετανία: Ξεκινά η διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας

Ρεύμα: Τι είναι το κόκκινο τιμολόγιο που έρχεται

04/08/25 5:36 μμ

Ρεύμα: Τι είναι το κόκκινο τιμολόγιο που έρχεται

Νεκρός 81χρονος στην παραλία της Επανομής

04/08/25 5:37 μμ

Νεκρός 81χρονος στην παραλία της Επανομής

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ενώ ο πλανήτης καίγεται, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάψει και τα σκουπίδια για να κερδοσκοπούν λίγοι εργολάβοι

04/08/25 5:37 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ενώ ο πλανήτης καίγεται, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάψει και τα σκουπίδια για να κερδοσκοπούν λίγοι εργολάβοι

Λίβανος: Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ο πρόεδρος της χώρας υπόσχεται δικαιοσύνη

04/08/25 5:08 μμ

Λίβανος: Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ο πρόεδρος της χώρας υπόσχεται δικαιοσύνη

Δικογραφία σε βάρος πέντε Ρομά για εκβίαση – Ζήτησαν 10.000 ευρώ επειδή το θύμα χώρισε την αδερφή του δράστη

04/08/25 5:05 μμ

Δικογραφία σε βάρος πέντε Ρομά για εκβίαση – Ζήτησαν 10.000 ευρώ επειδή το θύμα χώρισε την αδερφή του δράστη

Nelly’s- Η Σαντορίνη του μεσοπολέμου - Φωτογραφική έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι Πύργου Σαντορίνης

04/08/25 4:59 μμ

Nelly’s- Η Σαντορίνη του μεσοπολέμου – Φωτογραφική έκθεση στο Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι Πύργου Σαντορίνης

Σέρρες: Θρήνος στον Δραβήσκο για τον χαμό του 19χρονου σε τροχαίο

04/08/25 4:51 μμ

Σέρρες: Θρήνος στον Δραβήσκο για τον χαμό του 19χρονου σε τροχαίο

Παραλία Οφρυνίου: Πυκνώνει το μυστήριο για την 59χρονη Βρετανίδα που εξαφανίστηκε ενώ ο σύζυγός της κοιμόταν

04/08/25 4:39 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Πυκνώνει το μυστήριο για την 59χρονη Βρετανίδα που εξαφανίστηκε