Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας «ρευστοποιητής» του Τσέρνομπιλ, έχοντας δει την ομώνυμη σειρά του ΗΒΟ, η οποία του ξύπνησε δύσκολες αναμνήσεις και θυμό για την εγκατάλειψή του από το ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας «ρευστοποιητής» του Τσέρνομπιλ, έχοντας δει την ομώνυμη σειρά του ΗΒΟ, η οποία του ξύπνησε δύσκολες αναμνήσεις και θυμό για την εγκατάλειψή του από το κράτος.

Οι «ρευστοποιητές» ήταν οι άνθρωποι που απομάκρυναν τα τοξικά απόβλητα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αποτροπή του πλήρους πυρηνικού ολέθρου. Τρεις εξ αυτών πρόσφεραν τη ζωή τους με αυτοθυσία.

Ο 61χρονος Nagashibay Zhusupov υποχρεώθηκε να μετακομίσει με τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά τους σε ένα απαίσιο μικτό χόστελ, όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε να του παραχωρήσει ένα από τα διαμερίσματα που διατέθηκαν σε άλλους βετεράνους του πυρηνικού δυστυχήματος του 1986.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο 61χρονος έπεσε τον Ιούνιο από την ταράτσα πενταώροφου κτιρίου στο Καζακστάν και σκοτώθηκε επί τόπου.

Η 25χρονη κόρη του Gaukhar είπε πως υποπτεύεται αυτοκτονία του πατέρα της και τη συνέδεσε με το ότι ο άνδρας είχε παρακολουθήσει τη σειρά «Τσέρνομπιλ» του ΗΒΟ με δάκρυα στα μάτια, επειδή του ξύπνησε επώδυνες αναμνήσεις της θυσίας του.

Οι φίλοι του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιστεύουν πως αυτοκτόνησε επειδή ένιωθε παραμελημένος από τις αρχές παρότι είχε υπηρετήσει ως «καθαριστής» στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 του Τσέρνομπιλ μετά την έκρηξη του 1986 και αργότερα στη σοβιετική μονάδα πυρηνικών δοκιμών στο Semipalatinsk.

Πολλοί βετεράνοι του Τσέρνομπιλ δέχθηκαν στέγη και υψηλές συντάξεις από τις κυβερνήσεις χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν, αλλά ο Zhusupov ένιωθε εξαπατημένος, όπως σημειώνει η Corriere della Sera. «Ζούσε φτωχός, χωρίς κανονικό σπίτι» περιέγραψε ένας φίλος του.

Ο Bakitzhan Satov, επικεφαλής οργάνωσης που εκπροσωπεί τους καθαριστές του Τσέρνομπιλ, οι οποίοι έδωσαν μάχη στον πυρηνικό σταθμό μετά την έκρηξη, ανέφερε πως ο Zhusupov ήταν από τους πρώτους που είχαν φτάσει στο σημείο. Κι όμως, «επιβραβεύτηκε» με ένα άθλιο δωμάτιο σε χόστελ, πολύ μικρό για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Επί χρόνια ζητούσε να του δοθεί διαμέρισμα όπως αυτά που είχαν προσφερθεί σε άλλους βετεράνους του Τσέρνομπιλ, σε ανταπόδοση για τη θυσία του.

Advertisement

Όμως έπειτα από δέκα χρόνια αναμονής, διαπίστωσε πως το όνομά του είχε διαγραφεί από τη σχετική λίστα.

«Την τελευταία φορά που τον είδα, τον έτρωγε το ότι δεν του είχαν δώσει διαμέρισμα» εξηγεί ο Satov. «Πιστεύω πως πήδηξε στο κενό επειδή βρισκόταν σε πλήρη απελπισία, για πολλά χρόνια δεν είχε ένα κανονικό σπίτι» πρόσθεσε.

Από τη δουλειά του στο Τσέρνομπιλ είχε πληγεί σημαντικά και η υγεία του.

Τον βασάνιζαν ανυπόφοροι πονοκέφαλοι, κατέρρεε συχνά και είχε μεγάλα διαστήματα παραμονής στο νοσοκομείο. Η σύνταξή του μαζί με τα επιδόματα αναπηρίας ήταν 39 ευρώ την εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του λίγο πριν τον θάνατό του, ο Zhusupov είχε πει: «Κανείς δεν μας είπε γιατί μας είχαν καλέσει να εργαστούμε στο Τσέρνομπιλ. Εγώ ήμουν τότε οδηγός φορτηγού». Ωστόσο ήταν ένας από τους πρώτους «καθαριστές» που έφτασαν στον αντιδραστήρα όπου είχε σημειωθεί η έκρηξη.

«Μετά το Τσέρνομπιλ επιδεινώθηκε η υγεία μου. Εργάστηκα και στη μονάδα δοκιμών στο Semipalatinsk» είχε προσθέσει.

«Όλοι παρακολουθούσαμε τη σειρά Τσέρνομπιλ. Ο μπαμπάς την είδε και θυμήθηκε με πολύ πόνο όλα εκείνα που πέρασε. Παρακολουθούσε με δάκρυα στα μάτια» εξήγησε η κόρη του. «Ο μπαμπάς μου είχε κάποια στήριξη από την κυβέρνηση αλλά όχι με τον τρόπο που ήθελε. Ονειρευόταν να έχει ένα διαμέρισμα από το κράτος όπως κι άλλοι συνάδελφοί του που θυσίασαν την υγεία του. Αλλά παρέμεινε μόνο όνειρο ως το τέλος».

Παρά τα προβλήματά του, ο 61χρονος πάντα προσπαθούσε να βοηθήσει τους άλλους και ήταν γεμάτος ενέργεια όταν έπαιζε με τα εγγόνια του. «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που συνέβη και πως δεν θα ξαναέρθει σπίτι ποτέ» κατέληξε η κόρη του.

Πηγή: newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής