Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει «αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Τρίτη, στο νοσοκομείο αλ Άχλι ... Περισσότερα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διαθέτει «αποδείξεις» ότι για την έκρηξη ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ

Epiloges Team

Epiloges Team

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει «αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Τρίτη, στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

«Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η επαγγελματική αυτή ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες, στα επιχειρησιακά συστήματα και σε αεροπορικές εικόνες», εξήγησε.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Άραμπ στην πόλη της Γάζας. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υψηλότερο απολογισμό.

Η Χαμάς απέδωσε την ευθύνη για το πλήγμα στο Ισραήλ και ο Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτήρισε «ψέματα» τις κατηγορίες του Ισραήλ που του αποδίδουν την ευθύνη.

Ο εκπρόσωπος του στρατού παρουσίασε επίσης χάρτες και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, μια συνομιλία μεταξύ δύο μελών της Χαμάς στην οποία ακούγονται να λένε ότι για το πλήγμα ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

«Δεν υπήρξαν πυρά του στρατού από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα που να έπληξαν το νοσοκομείο», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Τα συστήματα ραντάρ μας εντόπισαν πυραύλους που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες από τη Γάζα την ώρα της έκρηξης και η ανάλυση της πορείας τους δείχνει ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κοντά στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή.

Advertisement
Babis

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη.

Ο Χαγκάρι σημείωσε μάλιστα ότι περίπου 450 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα τις 11 τελευταίες ημέρες, έχουν προσγειωθεί μέσα στον θύλακα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός με την κρίση της Γροιλανδίας στο προσκήνιο

26/02/26 11:25 μμ

Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός με την κρίση της Γροιλανδίας στο προσκήνιο

Θεσσαλονίκη: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με ποσοστά που αγγίζουν το 32%

26/02/26 11:24 μμ

Θεσσαλονίκη: Άνοδος στις αεροπορικές αφίξεις από 11 ευρωπαϊκές αγορές-στόχους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με ποσοστά που αγγίζουν το 32%

Ν.Ανδρουλάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί δικαίωση - Η Δημοκρατία νίκησε, το παρακράτος του Μαξίμου ηττήθηκε

26/02/26 11:02 μμ

Ν.Ανδρουλάκης: Η απόφαση για τις υποκλοπές αποτελεί δικαίωση – Η Δημοκρατία νίκησε, το παρακράτος του Μαξίμου ηττήθηκε

Καταγγελία για δολιοφθορά στην τηλεδιοίκηση, στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, λίγο πριν το Πλατύ της Ημαθίας, όπου άγνωστοι έκοψαν καλώδια τηλεδιοίκησης, έκανε σήμερα, Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος. Ο κ. Κυρανάκης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως πρόκειται για «καθαρή ενέργεια με στόχο να υπάρξουν νεκροί δύο ημέρες πριν την επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη». Όπως είπε πρόκειται για καλώδια τηλεδιοίκησης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τα Τέμπη. Τα συγκεκριμένα καλώδια, διευκρίνισε πως είχαν τοποθετηθεί με ειδική προστασία και επικάλυψη από τσιμέντο, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα κλοπών ή φθορών. «Πρόκειται για καθαρή δολιοφθορά από κάποιον που ήθελε νεκρούς δύο ημέρες πριν την επέτειο για τα Τέμπη. Πήγαν έσπασαν το τσιμέντο, έβγαλαν τα καλώδια, τα οποία έχουν διπλή επικάλυψη και προστασία, και με ειδικά εργαλεία τα έκοψαν. Δεν έκλεψαν κάτι, δεν είχαν οικονομικό όφελος, τα έκοψαν και έφυγαν» είπε χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα ήταν να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα τηλεδιοίκησης στο συγκεκριμένο σημείο. Ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για «σοκαριστικό περιστατικό», επισημαίνοντας ότι παρά την ζημιά, το σιδηροδρομικό δίκτυο διαθέτει πλέον επιπλέον δικλείδες ασφαλείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα railway.gov.gr, μέσω της οποίας -όπως είπε- παρακολουθείται η θέση των τρένων με μεγάλη ακρίβεια. «Είμαστε πιο ασφαλείς από την εποχή των Τεμπών. Με το νέο σύστημα βλέπουμε πού βρίσκονται τα τρένα με ακρίβεια εκατοστού», κατέληξε, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την υπόθεση. Το πρόβλημα διορθώνεται και αναμένεται αποκατάσταση εντός της ημέρας.

26/02/26 10:58 μμ

Εισαγγελέας για την κοπή καλωδίων στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια μέσα από «σκουληκότρυπες» – Οι γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν ίσως ξαναγράφουν τον ίδιο τον χρόνο

26/02/26 11:06 μμ

Ξεχάστε τα διαστημικά ταξίδια μέσα από «σκουληκότρυπες» – Οι γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν ίσως ξαναγράφουν τον ίδιο τον χρόνο

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου της Καππαδοκίας θα κατασκευαστεί σε κεντρική πλατεία δήμου της Θεσσαλονίκης

26/02/26 10:54 μμ

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου της Καππαδοκίας θα κατασκευαστεί σε κεντρική πλατεία δήμου της Θεσσαλονίκης

Εντοπίστηκε η 16χρονη Λόρα, βρίσκεται υπό την προστασία της γερμανικής αστυνομίας

26/02/26 10:47 μμ

Εντοπίστηκε η 16χρονη Λόρα, βρίσκεται υπό την προστασία της γερμανικής αστυνομίας

Κατερίνα Βουτσινά κατά Καρυστιανού για το σποτ των Τεμπών: Σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στον αδελφό μου, είστε πολιτικός

26/02/26 10:40 μμ

Κατερίνα Βουτσινά κατά Καρυστιανού για το σποτ των Τεμπών: Σας απαγορεύω να αναφερθείτε ξανά στον αδελφό μου, είστε πολιτικός

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

26/02/26 10:09 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Φεβρουαρίου

Οδυσσέας Σταμούλης: Δεν βλέπω πια τους “Δύο ξένους”, νομίζω ότι μου άλλαξαν τη ζωή

26/02/26 10:08 μμ

Οδυσσέας Σταμούλης: Δεν βλέπω πια τους “Δύο ξένους”, νομίζω ότι μου άλλαξαν τη ζωή

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε έκταση στο Πευκοχώρι

26/02/26 9:53 μμ

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε έκταση στο Πευκοχώρι

Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόνι Στοϊκόφσκι

26/02/26 9:43 μμ

Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τόνι Στοϊκόφσκι