Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν θα λάβει τη σύνταξη που προβλέπεται για όλους τους πρώην προέδρους της χώρας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το Μέγαρο των Ηλυσίων, την ώρα που ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν θα λάβει τη σύνταξη που προβλέπεται για όλους τους πρώην προέδρους της χώρας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το Μέγαρο των Ηλυσίων, την ώρα που συνεχίζεται το απεργιακό κύμα στη χώρα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

 

 

Ο Μακρόν, που γιόρτασε τα 42α γενέθλιά του χθες και η θητεία του οποίου φτάνει ως το 2022, αποφάσισε επίσης να μην δεχθεί μία θέση στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Όλοι οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας γίνονται ισόβια μέλη του και λαμβάνουν αποζημίωση 13.500 μηνιαίως.

Η απόφαση αυτή του Γάλλου προέδρου ανακοινώθηκε την ώρα που συνεχίζεται το κίνημα των απεργιών και των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο Μακρόν, ο οποίος χθες –17η ημέρα των κινητοποιήσεων– ζήτησε από τα συνδικάτα να κηρύξουν “εκεχειρία” για τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν με την ανακοίνωσή του αυτή έχει στόχο απλώς να επιδείξει “συνέπεια”.

Advertisement
MEGA

Ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που αρνείται να λάβει τη σύνταξη αυτή των 6.220 ευρώ μηνιαίως μικτά, την οποία δικαιούται αμέσως μόλις λήξει η θητεία του. Σύμφωνα με νόμο του 1955, τη σύνταξη λαμβάνουν όλοι οι πρώην πρόεδροι ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας, διάρκειας της θητείας τους και εισοδημάτων.

“Αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον νόμο αυτό το 2022, ούτε το 2027, σε περίπτωση δεύτερης θητείας του”, διευκρίνισε το γραφείο του Μακρόν.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα “δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα”. Η συνέπεια απαιτεί ο νόμος του 1955 να μην ισχύει πλέον για κανέναν μελλοντικό πρόεδρο της Γαλλίας, εξήγησε το γραφείο του Μακρόν.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα