Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποδέχεται σήμερα τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, δήλωσε “σταθερός συνήγορος ενός δημοκρατικού ανοίγματος” και “μιας δραστήριας κοινωνίας των πολιτών” και διαβεβαίωσε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποδέχεται σήμερα τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, δήλωσε “σταθερός συνήγορος ενός δημοκρατικού ανοίγματος” και “μιας δραστήριας κοινωνίας των πολιτών” και διαβεβαίωσε πως μίλησε για την τύχη των φυλακισμένων υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

“Είχα την ευκαιρία να μιλήσω, όπως γίνεται μεταξύ φίλων με εμπιστοσύνη και πλήρη ειλικρίνεια, για το ζήτημα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου” και “παραμένω σταθερός συνήγορος ενός δημοκρατικού, κοινωνικού ανοίγματος και της αναγνώρισης μιας δυναμικής και δραστήριας κοινωνίας των πολιτών”, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο αλ-Σίσι, ο οποίος καταγγέλλεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

Στο σημείο αυτό, “χαιρετίζω την απελευθέρωση τριών μελών ΜΚΟ” που κρατούνταν στο Κάιρο, “η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη”, πρόσθεσε αναφέροντας πως μίλησε για “άλλες ατομικές περιπτώσεις”, όπως αυτή του Ράμι Σάαθ, ενός Αιγυπτοπαλαιστίνιου υποστηρικτη των δικαιωμάτων που είναι παντρεμένος με Γαλλίδα και του οποίου την αυθαίρετη κράτηση καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Πάντως “δεν θα εξαρτήσω τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας, όπως και στον οικονομικό τομέα, απ’ αυτές τις διαφωνίες”, διευκρίνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υπογραμμίζοντας “την κυριαρχία των λαών” και εκτιμώντας πως είναι “πιο αποτελεσματικό να έχουμε μια πολιτική απαιτητικού διαλόγου μάλλον, παρά μια πολιτική μποϊκοτάζ, η οποία θα μείωνε την αποτελεσματικότητα ενός από τους εταίρους μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και υπέρ της περιφερειακής σταθερότητας”.

 

Ο πρόεδρος Μακρόν ευχαρίστησε εξάλλου τον Αιγύπτιο ομόλογό του, “πρόεδρο μιας πολύ μεγάλης αραβικής και μουσουλμανικής χώρας”, για την επίσκεψή του στο Παρίσι έπειτα από μια αντιγαλλική “εκστρατεία μίσους” στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η Γαλλία και η Αίγυπτος είναι “ενωμένες” στην οικοδόμηση ενός “χώρου πολιτισμού”, μέσα στον οποίο “δεν υπάρχει χώρος για τις θανατικές καταδίκες και για τις ομιλίες μίσους, όταν απλώς εκφράζονται οι ελευθερίες”, δήλωσε ο Μακρόν.

 

Η Γαλλία αποτέλεσε πρόσφατα στόχο εκκλήσεων για μποϊκοτάζ και διαδηλώσεων στον μουσουλμανικό κόσμο, αφού ο Μακρόν υπερασπίσθηκε την ελευθερία της έκφρασης μέσω της γελοιογραφίας, μετά τη δολοφονία από έναν ισλαμιστή, τον Οκτώβριο, ενός Γάλλου δασκάλου, ο οποίος είχε δείξει στους μαθητές του γελοιογραφίες του Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Επανερχόμενοι έπειτα από ερώτηση Αιγύπτιου δημοσιογράφου, οι δύο αρχηγοί κρατών προχώρησαν στη συνέχεια σε λεπτομερείς εξηγήσεις, με τον Μακρόν να υπερασπίζεται τις ελευθερίες, ανάμεσα στις οποίες και το δικαίωμα να επικρίνει κάποιος μια θρησκεία, ενώ ο αλ-Σίσι υπογράμμισε τον “ιερό” χαρακτήρα της θρησκείας που, σύμφωνα με τον ίδιο, “υπερτερεί των ανθρώπινων αξιών”.

 

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπενθύμισε πως η Αίγυπτος καταδίκασε τη δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έναν ριζοσπαστικοποιημένο Ρώσο πρόσφυγα από την Τσετσενία, καθώς το Κάιρο “καταδικάζει οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση”.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως “οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έχουν την θρησκεία που θέλουν και να αρνούνται ό,τι θέλουν”.

Ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο, “καθιστώντας ισότιμες τις ανθρώπινες αξίες, που δεχόμαστε και σεβόμαστε, με τις αξίες της θρησκείας”, να “πληγώσουμε εκατομμύρια ανθρώπους”.

 

Advertisement
Babis

Ο Μακρόν του απάντησε υπενθυμίζοντας πως στη Γαλλία “θεωρούμε πως τίποτε δεν μπορεί να είναι πάνω από τον άνθρωπο και από τον σεβασμό της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης προσωπικότητας” και υπογράμμισε πως “αυτή είναι η συνεισφορά της φιλοσοφίας του Διαφωτισμού”.

Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε πως μπορεί να υπάρξει “συζήτηση σχετικά με την ευπρέπεια” και για το “τι μπορεί να σοκάρει τον έναν ή τον άλλον στη σχέση μεταξύ ανθρώπινων πλασμάτων”.

Όμως “καμιά θρησκεία δεν έχει το δικαίωμα να κηρύξει τον πόλεμο επειδή την κοροϊδεύουν”, συνέχισε ο Μακρόν, υπενθυμίζοντας τον αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ θρησκείας και κράτους, που υφίσταται στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως θεωρεί “πολύ σημαντική τη συζήτηση που έχουμε εδώ”, ενώ υπογράμμισε επίσης πως η οπτική των δυτικών χωρών είναι το θρησκευτικό “να μην υποκαθιστά το πολιτικό”, “είναι μια βάση, είναι μια δημοκρατική αρχή, διαφορετικά πρόκειται για άλλο πράγμα, πρόκειται για θεοκρατίες”.

 

Πηγή thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή