Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σαράα δεσμεύθηκε να εγγυηθεί το μονοπώλιο του κράτους στα όπλα, κατά την Διάσκεψη του Εθνικού Διαλόγου για το μέλλον της χώρας που ξεκίνησε τις ... Περισσότερα

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σαράα δεσμεύθηκε να εγγυηθεί το μονοπώλιο του κράτους στα όπλα

Epilogestv

Epilogestv

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σαράα δεσμεύθηκε να εγγυηθεί το μονοπώλιο του κράτους στα όπλα, κατά την Διάσκεψη του Εθνικού Διαλόγου για το μέλλον της χώρας που ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα, δυόμισι μήνες πετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ και του καθεστώτος του.

Εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, θρησκευτικών κοινοτήτων, προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου λαμβάνουν μέρος στην Δαμασκό στην διάσκεψη αυτή η οποία φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει όλους τους Σύρους έπειτα από πολλά χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση που ελέγχει μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας και ο ένοπλος βραχίονάς της, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δεν έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με τους οργανωτές, καμία ένοπλη οργάνωση δεν έχει λάβει πρόσκληση.

«Η Συρία δεν δέχεται την διαίρεση, είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο και η ισχύς της βασίζεται στην ενότητά της», δήλωσε ο Αχμεντ αλ-Σαράα κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

«Το μονοπώλιο των όπλων στα χέρια του Κράτους δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση», είπε.

Η νέα συριακή ηγεσία έχει ανακοινώσει την διάλυση του συριακού στρατού και όλων των ανταρτικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) του Αχμεντ αλ-Σαράα.

Οι νέες συριακές αρχές συγκρότησαν στα μέσα του Φεβρουαρίου επταμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και δύο γυναίκες, για την προετοιμασία της Διάσκεψης του Εθνικού Διαλόγου.

Μέλη της επιτροπής αυτής δήλωσαν την Κυριακή ότι οργανώθηκαν συναντήσεις «σε πολλές συριακές επαρχίες με την συμμετοχή 4.000 ανδρών και γυναικών».

Η προπαρασκευαστική επιτροπή έχει διαβεβαιώσει ότι η διάσκεψη θα δώσει έμφαση «στην μεταβατική δικαιοσύνη, το σύνταγμα, την μεταρρύθμιση των θεσμών και της οικονομίας, την ενότητα του συριακού εδάφους, καθώς και τις δημόσιες και ατομικές ελευθερίες και τις πολιτικές ελευθερίες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αχμαντ αλ-Σαράα ανακοίνωσε σήμερα την συγκρότηση επιτροπής αρμόδιας για την μεταβατική δικαιοσύνη με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Σύρων.

«Εργασθήκαμε κατά τους τελευταίους δύο μήνες για την δίωξη όσων έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά των Σύρων και θα εργασθούμε για να συγκροτήσουμε επιτροπή για την μεταβατική δικαιοσύνη η οποία θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα των ανθρώπων και, αν θέλει ο Θεός, για να αποδώσει δικαιοσύνη και να προσαγάγει τους εγκληματίες στην δικαιοσύνη», είπε ο σύρος ηγέτης.

Η διάσκεψη είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς εθνικής διαδικασίας με σκοπό την δημιουργία μίας νέας συριακής ταυτότητας που θα διαφυλάσσει την κοινωνική ειρήνη, σύμφωνα με την προπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα παρουσιάσει προτάσεις που θα χρησιμεύσουν ως βάση για ένα σχέδιο μεταρρύθμισης των θεσμών.

Advertisement
ktimatologio

Η προσωρινή κυβέρνηση είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι την 1η Μαρτίου, όταν η Συρία θα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση η οποία θα αντανακλά την πολυμορφία του συριακού λαού, σύμφωνα με τις νέες αρχές.

Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι στην προπαρασκευαστική επιτροπή θα εκπροσωπείται «ένα και μόνο πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα, γεγονός που παραβιάζει την αρχή της ισότιμης και συμπεριληπτικής εκπροσώπησης όλων των συνιστωσών του συριακού λαού».

Ο Αχμεντ αλ-Σαράα έχει δηλώσει ότι οι υπό τους Κούρδους δυνάμεις πρέπει να ενταχθούν στον εθνικό στρατό.

«Η εθνική ειρήνη αποτελεί υποχρέωση όλων των πολιτών», επανέλαβε σήμερα.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πολιτική που προστατεύει τα συμφέροντα του συριακού λαού, χωρίς καμία εξωτερική πίεση ή επιταγή», δήλωσε από την πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Ασααντ αλ-Σαϊμπάνι.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Μαρτίου

15/03/26 11:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Μαρτίου

Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

15/03/26 11:17 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε

Χρυσά Βατόμουρα: Το «War of the Worlds» στην κορυφή των χειρότερων ταινιών της χρονιάς

15/03/26 11:09 μμ

Χρυσά Βατόμουρα: Το «War of the Worlds» στην κορυφή των χειρότερων ταινιών της χρονιάς

Η ΑΕΚ άφησε βαθμούς στο Περιστέρι

15/03/26 11:08 μμ

Η ΑΕΚ άφησε βαθμούς στο Περιστέρι

«Σπάμε τη σιωπή και μιλάμε για την ψυχική υγεία» – Κατάμεστο το Ξενία Βόλου στην εκδήλωση γνωριμίας του ΣΟΦΨΥ Μαγνησίας

15/03/26 11:08 μμ

«Σπάμε τη σιωπή και μιλάμε για την ψυχική υγεία» – Κατάμεστο το Ξενία Βόλου στην εκδήλωση γνωριμίας του ΣΟΦΨΥ Μαγνησίας

Που τοποθετήθηκαν οι νέες AI κάμερες της Τροχαίας;

15/03/26 11:06 μμ

Που τοποθετήθηκαν οι νέες AI κάμερες της Τροχαίας;

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

15/03/26 9:09 μμ

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

15/03/26 9:06 μμ

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

Όσα μάθαμε στο σχολείο ήταν λάθος: Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

15/03/26 9:11 μμ

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

15/03/26 9:02 μμ

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

15/03/26 8:57 μμ

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας - Έναρξη της FOOD EXPO 2026

15/03/26 8:55 μμ

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας – Έναρξη της FOOD EXPO 2026