Αναμένεται να προταθεί Συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο που να συνδέεται με τη μονιμότητα.

Ο Μητσοτάκης ανοίγει με διάγγελμα την αυλαία της Συνταγματικής αναθεώρησης: Ποια άρθρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΝΔ

Epiloges Press

Epiloges Press

Ανοίγει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Ο Πρωθυπουργός πιάνει το νήμα της συζήτησης με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας να έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα στο προσκήνιο, προκειμένου να εκκινήσει η σχετική συζήτηση.

«Με δεδομένο ότι απαιτείται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που προβλέπει το Σύνταγμα, ευελπιστώ ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσεγγίσουν την πρόταση με πνεύμα ευθύνης και συναίνεσης, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί από το 2027«, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία θα κινηθεί, μεταξύ άλλων, προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης πέντε άρθρων:

  • Άρθρο 16: Ίδρυση μη κρατικών / μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων
  • Άρθρο 24: Προστασία του Περιβάλλοντος
  • Άρθρο 30: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Άρθρο 86: Περί ευθύνης υπουργών
  • Άρθρο 90: Εκλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Παράλληλα, αναμένεται να προταθεί Συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο που να συνδέεται με τη μονιμότητα.

Το πιο σημαντικό είναι να κατοχυρωθεί συνταγματικά η αξιολόγηση και απο εκεί και πέρα αυτό δεν θα αφορά τους υφιστάμενους υπαλλήλους θα δούμε και τις προτάσεις των κομμάτων, ανέφερε, μιλώντας στο ΕΡΤnews, o Υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, επισημαίνοντας ότι άρση της μονιμότητας δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει προστασία και ότι ο κάθε δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα απολύει».

Στην επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και στις εκλογές του 2027, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου. Στις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Η κυβερνητική πρόταση για την επιστολική ψήφο περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικής Τριεδρικής Περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού. Το αντίστοιχο νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Advertisement
MEGA

Πρόκειται για κορυφαία πολιτική διαδικασία, η οποία απαιτεί ευρείες συναινέσεις και θα καθορίσει το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο των επόμενων δεκαετιών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Με δεδομένο ότι για την εφαρμογή απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η Αντιπολίτευση θα προσεγγίσει την πρόταση με πνεύμα ευθύνης και συναίνεσης, ώστε το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από το 2027.

Στο πλαίσιο των αλλαγών για τις εθνικές εκλογές του 2027, οι έδρες Επικρατείας επανέρχονται στις 12, ενώ το όριο εισόδου στη Βουλή παραμένει κανονικά στο 3%.

Πηγή: ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

24/03/26 10:29 πμ

Έσπασε το σερί των Λέικερς το Ντιτρόιτ, νέα ήττα για Μπακς

24/03/26 10:15 πμ

«Νέο κύμα πυραύλων» εκτόξευσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ – Τραυματίες στο Τελ Αβίβ

Το Αρχείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη - Παρουσιάστηκε ο νέος αρχειακός τόπος kolokotronis-archive.org

24/03/26 10:10 πμ

Το Αρχείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη – Παρουσιάστηκε ο νέος αρχειακός τόπος kolokotronis-archive.org

Υποκλοπές μέσω του Predator: Δημοσιεύθηκε η 1.930 σελίδων απόφαση του δικαστηρίου

24/03/26 10:15 πμ

Υποκλοπές μέσω του Predator: Δημοσιεύθηκε η 1.930 σελίδων απόφαση του δικαστηρίου

Ποινές κάθειρξης 12,5 ετών σε αρχιμανδρίτη και πρώην ιερέα για απάτη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ

24/03/26 9:54 πμ

Ποινές κάθειρξης 12,5 ετών σε αρχιμανδρίτη και πρώην ιερέα για απάτη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ

Στις 29 Μαρτίου ο εορτασμός της μάχης των οχυρών σε Ρούπελ και Ιστίμπεη

24/03/26 9:34 πμ

Στις 29 Μαρτίου ο εορτασμός της μάχης των οχυρών σε Ρούπελ και Ιστίμπεη

Στο αρχείο η δικογραφία σχετικά με το πόθεν έσχες του προέδρου της ΓΣΕΕ – Τι δήλωσε ο Γιάννης Παναγόπουλος

24/03/26 9:29 πμ

Στο αρχείο η δικογραφία σχετικά με το πόθεν έσχες του προέδρου της ΓΣΕΕ – Τι δήλωσε ο Γιάννης Παναγόπουλος

Ερωτοαπαντήσεις για την εξειδίκευση των μέτρων οικονομικής στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή

24/03/26 9:25 πμ

Ερωτοαπαντήσεις για την εξειδίκευση των μέτρων οικονομικής στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Ελλάδα δεν μετέχει στον πόλεμο, προστατεύει την κυριαρχία της

24/03/26 9:19 πμ

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Ελλάδα δεν μετέχει στον πόλεμο, προστατεύει την κυριαρχία της

24/03/26 8:58 πμ

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα είναι δύναμη δικαίου και ευθύνης - Δεν συζητούμε με κανέναν για την αμυντική μας διάταξη

24/03/26 8:58 πμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα είναι δύναμη δικαίου και ευθύνης – Δεν συζητούμε με κανέναν για την αμυντική μας διάταξη

16η Παρουσίαση Νέων Σερραίων Μουσικών: «Μουσικοί από τα Θρανία»

24/03/26 8:54 πμ

Ορφέας Σερρών: 16η Παρουσίαση Νέων Σερραίων Μουσικών: «Μουσικοί από τα Θρανία»