Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι παγώνει τη συμμετοχή της χώρας του στον υπό τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), ενώ κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι σχεδιάζει ... Περισσότερα

Ο Ν. Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον της Αρμενίας

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι παγώνει τη συμμετοχή της χώρας του στον υπό τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), ενώ κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση στη Γερμανία του Πασινιάν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ – την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «εποικοδομητική»– ο Αρμένιος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι δεσμεύσεις για ειρηνική επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών διαψεύδονται επί του πεδίου από τις ενέργειες του Μπακού.

Το Μπακού θεωρεί τώρα την Αρμενία «το δυτικό Αζερμπαϊτζάν», κατήγγειλε ο Πασινιάν στο France 24.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλίεφ δεν επιθυμεί μια ειρηνευτική συμφωνία που να βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, αλλά επιδιώκει να κατακτήσει νέα εδάφη της Αρμενίας.

«Αν το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίσει τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της μη παραβίασης των συνόρων, απλώς δεν είναι δυνατό» να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, υπογράμμισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

«Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί την κατάσταση για να τροφοδοτήσει τη ρητορική του. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ετοιμάζεται για νέα επίθεση εναντίον της Αρμενίας», εκτίμησε.

Σχέσεις με Ρωσία

Ο Πασινιάν έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες την απογοήτευσή του για τη στάση της Ρωσίας -μακροχρόνιου συμμάχου του Γερεβάν– στη σύγκρουση της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν και έχει εκτιμήσει ότι η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για την ασφάλειά της. Είχε μάλιστα αφήσει να εννοηθεί ότι επανεξετάζεται η συμμετοχή της χώρας του στον CSTO.

Στη συνέντευξή του χθες ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο «CSTO απέτυχε στους στόχους του σε ό,τι αφορά την Αρμενία, κυρίως το 2021 και το 2022».

«Τώρα ουσιαστικά έχουμε παγώσει τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον Οργανισμό. Σε ό,τι αφορά το τι θα ακολουθήσει, θα χρειαστεί να δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συζητήσεις για το κλείσιμο της ρωσικής βάσης στην Αρμενία, σημείωσε ο Πασινιάν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Μόσχα «κάλεσε ανοικτά τον λαό της Αρμενίας να ανατρέψει την κυβέρνηση» πριν από μερικούς μήνες, προσθέτοντας ότι αυτή η «προπαγάνδα» εναντίον του δεν τον αποδυναμώνει.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 σε μια επιχείρηση αστραπή ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζούσαν κυρίως Αρμένιοι, αλλά ήταν αναγνωρισμένο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Μετά τη νίκη του Μπακού δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέφυγαν στην Αρμενία.

Τώρα το Γερεβάν ανησυχεί ότι ο Αλίεφ έχει και άλλες εδαφικές βλέψεις, κυρίως να θέσει υπό τον έλεγχό του την αρμένικη περιφέρεια Σιουνίκ ώστε να ενώσει τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

23/08/25 9:31 μμ

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

23/08/25 9:29 μμ

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

23/08/25 9:27 μμ

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

23/08/25 9:24 μμ

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

23/08/25 9:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

23/08/25 8:24 μμ

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

23/08/25 8:20 μμ

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

23/08/25 8:16 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο” – Νέο μήνυμα μέσα από το σπίτι του

23/08/25 8:09 μμ

Το νέο μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη μέσα από το σπίτι του: «Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο» 

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

23/08/25 8:02 μμ

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/25 7:07 μμ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του

23/08/25 7:23 μμ

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του – video