Κυκλοφόρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες η είδηση ότι ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, “η Αγία Σοφία της Προύσας”, κατεδαφίστηκε από τις τουρκικές αρχές. Δεν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Κυκλοφόρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες η είδηση ότι ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, “η Αγία Σοφία της Προύσας”, κατεδαφίστηκε από τις τουρκικές αρχές. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο. Το κτίριο κατέρρευσε λόγω μη συντήρησης.

Advertisement
 

Παραδείγματα άρθρων: in.gr, skai.gr, zougla.gr, tanea.gr, vimaorthodoxias.gr, real.gr, voria.gr, flash.gr, enikos.gr

Τι έχει συμβεί;

Σύμφωνα με τα τοπικά και εγχώρια μέσα, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Προύσας [Aziz Georgios Rum Ortadoks Kilisesi ή Özlüce kilisesi] κατέρρευσε τη νύχτα μεταξύ 1ης και 2ας Σεπτεμβρίου 2020, περίπου τα μεσάνυχτα.

Όπως αναφέρεται, το κτίριο αυτό, που χτίστηκε ως ορθόδοξος χριστιανικός ναός στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1923) λειτούργησε ως τζαμί, περιέπεσε σε αχρησία αφότου χτίστηκε νέο, μεγαλύτερο τζαμί στο Özlüce.

Ο επιχώριος Δήμος Nilüfer είχε μεριμνήσει το 2006 για την αναστήλωσή του, και το μετέτρεψε σε πολιτιστικό κέντρο. Ωστόσο, με δικαστική απόφαση το 2013, το κτίριο αποδόθηκε στην ιδιοκτησία του βακουφίου İnesiye Köyü Cami Vakfı κατόπιν δικαστικής διαμάχης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βακουφίων (ιερών καθιδρυμάτων) με τον Δήμο. Έκτοτε, ο ναός παραμελήθηκε και εγκαταλείφθηκε, έμεινε κλειστός και δεν συντηρήθηκε, ενώ σταδιακά παρουσιάστηκαν σημαντικά στατικά προβλήματα (ρωγμές κλπ). Οι απόπειρες του Δήμου το 2016 να περιέλθει το κτίριο υπό την ιδιοκτησία ή κατοχή του εκ νέου δεν ευοδώθηκαν, ούτε εισακούστηκαν οι κατά καιρούς προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου “ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα, και το κτίριο κατέρρευσε τα μεσάνυχτα.” Η ανακριβής μετάφραση του αποσπάσματος αυτού [σ.σ. το ρήμα yıkıl- σημαίνει κυρίως καταρρέω, ερειπώνω, ενώ τα συμφραζόμενα δεν συνηγορούν σε απόδοση ως “κατεδαφίζομαι”] ήταν που προκάλεσε την, αυθαίρετη, με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ερμηνεία ότι ο ναός κατεδαφίστηκε από τις τοπικές αρχές.

Επιπλέον, δεν εντοπίζονται πληροφορίες ότι η τοπική δημοτική αρχή προέβη έστω σε προληπτική κατεδάφιση μέρους του κτιρίου λόγω των προαναφερθέντων ρωγμών και στατικών προβλημάτων. Οι πληροφορίες των τοπικών μέσων αναφέρονται σε κατάρρευσή του, μέσα στη νύχτα. Ο Δήμος ανέφερε ότι “το κτίριο κατέρρευσε λόγω αμέλειας”. Ανάλογες και οι δηλώσεις του δημάρχου Turgay Erdem στο Twitter.

Advertisement

Επικοινωνήσαμε, επίσης, με τον δημοσιογράφο κ. Μανώλη Κωστίδη, ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, και μας διαβεβαίωσε ότι η ορθή διάσταση της είδησης είναι ότι ο ναός “κατέρρευσε, δεν τον γκρέμισαν”.

Τέλος, σε ρεπορτάζ της κ. Μαρίας Ζαχαράκη, ανταποκρίτριας του Σίγμα (sigmalive.com) από την Κωνσταντινούπολη, γίνεται λόγος, ομοίως, ότι η “Αγία Σοφία της Προύσας” κατέρρευσε εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία σε δημοσιεύματα, σε οπτικοακουστικό ή φωτογραφικό υλικό που να τεκμηριώνει ότι οι σοβαρές ζημιές οφείλονταν σε οργανωμένη από τις τουρκικές αρχές ή πάντως ενεργητική κατεδάφιση του εν λόγω κτιρίου, έστω και στο πλαίσιο προληπτικής δράσης. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου κατέρρευσε λόγω μακροχρόνιας εγκατάλειψης και μη συντήρησης, όμως ο ισχυρισμός ότι κατεδαφίστηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΠΟ: Εντυπωσιακές ταφές των αρχαϊκών χρόνων στην Φθιώτιδα - Η αρχόντισσα με το ανεστραμμένο διάδημα

27/11/25 4:32 μμ

ΥΠΠΟ: Εντυπωσιακές ταφές των αρχαϊκών χρόνων στην Φθιώτιδα – Η αρχόντισσα με το ανεστραμμένο διάδημα

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες - Με τη Γερμανία μοιραζόμαστε κοινά οράματα για ισχυρή Δημοκρατία και Ανάπτυξη

27/11/25 3:54 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες – Με τη Γερμανία μοιραζόμαστε κοινά οράματα για ισχυρή Δημοκρατία και Ανάπτυξη

Βουλή- Σ. Φάμελλος: Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αυτοί που αριστεύουν είναι μόνο οι "γαλάζιες ακρίδες" και κάποιοι που κερδίζουν πολλά στο Τζόκερ και το Λόττο

27/11/25 3:49 μμ

Βουλή- Σ. Φάμελλος: Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αυτοί που αριστεύουν είναι μόνο οι “γαλάζιες ακρίδες” και κάποιοι που κερδίζουν πολλά στο Τζόκερ και το Λόττο

Χονγκ Κονγκ: Στους 65 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο

27/11/25 3:48 μμ

Χονγκ Κονγκ: Στους 65 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο

Ολοκληρώνεται το Κλειστό Γυμναστήριο στη Μίκρα

27/11/25 3:46 μμ

Ολοκληρώνεται το Κλειστό Γυμναστήριο στη Μίκρα

ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκαν 161 αυτοκίνητα που παραβίαζαν το καθεστώς ακινησίας οχημάτων - Πάνω από 1,6 εκ. ευρώ τα πρόστιμα

27/11/25 3:45 μμ

ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκαν 161 αυτοκίνητα που παραβίαζαν το καθεστώς ακινησίας οχημάτων – Πάνω από 1,6 εκ. ευρώ τα πρόστιμα

TrophyΤροφή 2025 - Η νέα γενιά δίνει σχήμα στην αγροτική καινοτομία

27/11/25 3:44 μμ

TrophyΤροφή 2025 – Η νέα γενιά δίνει σχήμα στην αγροτική καινοτομία

Έργα των Utamaro και Hokusai πωλήθηκαν σε τιμές ρεκόρ σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγ

27/11/25 3:42 μμ

Έργα των Utamaro και Hokusai πωλήθηκαν σε τιμές ρεκόρ σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγ

Βρετανικό μουσείο συγκεντρώνει 4,6 εκ. δολ. για να διασφαλίσει μεσαιωνικό αριστούργημα

27/11/25 3:32 μμ

Βρετανικό μουσείο συγκεντρώνει 4,6 εκ. δολ. για να διασφαλίσει μεσαιωνικό αριστούργημα

Βουλή- Δ. Κουτσούμπας: Έχετε δυσκολίες να πείσετε τον λαό να κάνει θυσίες για ξένα συμφέροντα -Το ΚΚΕ θα φροντίσει αυτές να μεγαλώνουν, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας

27/11/25 3:30 μμ

Βουλή- Δ. Κουτσούμπας: Έχετε δυσκολίες να πείσετε τον λαό να κάνει θυσίες για ξένα συμφέροντα

Να μην εκδοθεί στη Ρουμανία πρώην δήμαρχος Βουκουρεστίου αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

27/11/25 3:27 μμ

Να μην εκδοθεί στη Ρουμανία πρώην δήμαρχος Βουκουρεστίου αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Δημοπρατείται το πρώτο 4μηνο του 2026 το ξύλινο ντεκ – Σε χρόνο ρεκόρ η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το εμβληματικό έργο

27/11/25 3:18 μμ

Δημοπρατείται το πρώτο 4μηνο του 2026 το ξύλινο ντεκ – Σε χρόνο ρεκόρ η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το εμβληματικό έργο