Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για την πολύπαθη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όλοι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν σε κάποιο γιατρό ειδικότητας ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για την πολύπαθη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όλοι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν σε κάποιο γιατρό ειδικότητας παθολογίας ή γενικής ιατρικής, ο οποίος θα είναι ο προσωπικός τους γιατρός. Για τις περιπτώσεις ασθενών με χρόνια νόσο, μπορεί κατ’ εξαίρεση ο προσωπικός γιατρός να είναι ο γιατρός που τους παρακολουθεί (π.χ. καρδιολόγος, νεφρολόγος, διαβητολόγος κλπ).

Advertisement
 

Το σύστημα φιλοδοξεί να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ασθενοκεντρικό. Δηλαδή, ο πολίτης ή ασθενής να πηγαίνει στον γιατρό του, όχι μόνο για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, αλλά για κάθε πρόβλημα που τον απασχολεί, αλλά και για πρόληψη (προληπτικό τσεκ απ κλπ).

Το σύστημα που θα εφαρμοστεί είναι το gate keeping. Ο προσωπικός γιατρός, δηλαδή, είναι το “κλειδί” που ανοίγει όλες τις πόρτες του συστήματος Υγείας. Είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για να παραπέμψει τον ασθενή σε άλλες ειδικότητες, αλλά και στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία. Χωρίς τη δική του γνωμάτευση, ο πολίτης δεν θα μπορεί να περνά το κατώφλι των νοσοκομείων, γεγονός το οποίο θα φέρει, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αποσυμφόρηση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Προσωπικός γιατρός και από τον ιδιωτικό και από το δημόσιο τομέα

Ο πολίτης πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά τον θεράποντα γιατρό του έως τα τέλη του 2022, τον οποίο όχι μόνο θα διαλέξει ελεύθερα, αλλά θα έχει και το δικαίωμα να τον αλλάξει ανά πάσα στιγμή, εάν δεν τον ικανοποιεί.

Πρωτοτυπία του συστήματος, αποτελεί επίσης το γεγονός ότι ο γιατρός δεν θα είναι απαραίτητα ιδιώτης, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά θα μπορεί και να εργάζεται και στον δημόσιο τομέα. Στην δεύτερη περίπτωση ο γιατρός θα αμείβεται με επιπλέον χρήματα από την αμοιβή του του δημοσίου.

Όλοι οι γιατροί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση με το κράτος, με ειδικό σύστημα αμοιβής ανά ασθενή (capitation), ένα σύστημα που ακολουθείται και σε χώρες του εξωτερικού. Ο ύψος της αμοιβής, ωστόσο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί στις επαφές που έχουν ήδη ξεκινήσει με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Advertisement
MEGA

Σύμφωνα με τα ίδια συμβόλαια που θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, θα έχουν και υποχρεώσεις απέναντι στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και συγκεκριμένα, να πραγματοποιούν -εάν και όποτε αυτό απαιτείται- τουλάχιστον δύο εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία και δημόσιες δομές και όπου κληθούν από το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες ΥΠΕ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

πηγή iatropedia.gr
 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

25/10/25 12:03 μμ

26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

25/10/25 9:11 μμ

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει ξανά το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

25/10/25 9:10 μμ

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

25/10/25 9:08 μμ

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις... αλλιώς

25/10/25 9:05 μμ

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις… αλλιώς

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

25/10/25 9:03 μμ

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

25/10/25 9:02 μμ

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

25/10/25 8:54 μμ

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

Από τα Μαθηματικά στο Φως - Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

25/10/25 8:51 μμ

Από τα Μαθηματικά στο Φως – Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

25/10/25 8:42 μμ

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

25/10/25 8:24 μμ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”

25/10/25 8:21 μμ

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”