RAIDO: Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας στον τομέα της ενέργειας  Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RAIDO (101135800), το οποίο μεταξύ άλλων ... Περισσότερα

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο RAIDO

Epiloges Press

Epiloges Press

RAIDO: Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας στον τομέα της ενέργειας 

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RAIDO (101135800), το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας στον τομέα της ενέργειας. Το ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης των ενεργειακών υποδομών και ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο RAIDO συμμετέχουν περισσότεροι από 20 φορείς, από 10 ευρωπαϊκές χώρες με συντονιστή το Ινστιτούτο Jožef Stefan της Σλοβενίας.

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται και η αυξανόμενη ανάγκη για βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας εντείνεται οι έξυπνες, αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις διαχείρισης ενέργειας καθίστανται απαραίτητες. Το έργο RAIDO ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, την υποστήριξη της λειτουργικής ευελιξίας των ενεργειακών συστημάτων και τη μείωση των εκπομπών CO₂.

Η ανάπτυξη των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο του έργου βασίζεται σε προηγμένες μεθοδολογίες όπως η χρήση ψηφιακών διδύμων (digital twins) και μοντέλων διάχυσης (diffusion models) για τη δημιουργία αξιόπιστων και αμερόληπτων δεδομένων κατάρτισης. Επιπλέον, αξιοποιούνται εργαλεία «Πράσινης» Τεχνητής Νοημοσύνης (Green AI) με τεχνικές μηχανικής μάθησης όπως το few-shot και το zero-shot learning που μειώνουν την ανάγκη για μεγάλους όγκους δεδομένων ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή απόδοση των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο του έργου, η ΔΕΗ θα υλοποιήσει πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε κατάλληλα ελεγχόμενο περιβάλλον υποδομών ενέργειας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις υφιστάμενες πλατφόρμες της. Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο RAIDO ευθυγραμμίζεται  με τη στρατηγική της για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση καινοτόμων ψηφιακών λύσεων που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση. Στόχος είναι η δοκιμή των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης σε πραγματικές συνθήκες και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, συμβάλλοντας στην προσαρμογή τους στις ειδικές ανάγκες του ενεργειακού τομέα. 

Το έργο διανύει το δεύτερο έτος υλοποίησης και ήδη έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα σενάρια πιλοτικής εφαρμογής. Η ΔΕΗ συμμετέχει ως βασικός εταίρος πιλοτικής εφαρμογής με αντικείμενο τη δοκιμή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στη λειτουργία και διαχείριση των ενεργειακών υποδομών της. 

Επενδύοντας σταθερά στην πράσινη ενέργεια, στις έξυπνες υποδομές και στην τεχνολογία, ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε Powertech εταιρεία αποτελεί φυσική εξέλιξη αυτής της πορείας. Η ενεργή συμμετοχή του Ομίλου ΔΕΗ σε ερευνητικά έργα όπως το RAIDO αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ομίλου στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην καινοτομία, καθώς και την ενεργό συμβολή σε ένα βιώσιμο, ψηφιακό και αποδοτικό ενεργειακό μέλλον για τη Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταξί: Πανελλαδική απεργία και την Τετάρτη - Καθολική συμμετοχή του κλάδου την πρώτη ημέρα

18/03/26 12:01 πμ

Ταξί: Πανελλαδική απεργία και την Τετάρτη – Καθολική συμμετοχή του κλάδου την πρώτη ημέρα

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Μαρτίου

17/03/26 11:57 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Μαρτίου

Το Ιράν επιβεβαίωσε το θάνατο του Αλί Λαριτζανί

17/03/26 11:55 μμ

Το Ιράν επιβεβαίωσε το θάνατο του Αλί Λαριτζανί

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ έκανε πρόταση γάμου κάτω από το νερό στη σύντροφό του

17/03/26 11:50 μμ

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ έκανε πρόταση γάμου κάτω από το νερό στη σύντροφό του

Η Μέριλ Στριπ έκανε σημαντική δωρεά στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Γυναικών

17/03/26 11:47 μμ

Η Μέριλ Στριπ έκανε “σημαντική επταψήφια δωρεά” στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Γυναικών

Ουκρανία: Ο Σον Πεν παρέλαβε ένα Όσκαρ... από την ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων

17/03/26 11:43 μμ

Ουκρανία: Ο Σον Πεν παρέλαβε ένα Όσκαρ… από την ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων

ΕΚΠΟΙΖΩ: Το τελευταίο μοντέλο συγκατάθεσης για διαφημίσεις της Meta εξακολουθεί να μην τηρεί τη νομοθεσία

17/03/26 11:37 μμ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Το τελευταίο μοντέλο συγκατάθεσης για διαφημίσεις της Meta εξακολουθεί να μην τηρεί τη νομοθεσία

EY «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025 ο Χάρης Βαφειάς, διευθύνων σύμβουλος της VAFIAS GROUP

17/03/26 11:32 μμ

EY «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025 ο Χάρης Βαφειάς, διευθύνων σύμβουλος της VAFIAS GROUP

Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του «Χαμόγελου του Παιδιού»

17/03/26 11:26 μμ

Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Από την Πέμπτη 2/4 σε ισχύ το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

17/03/26 11:22 μμ

Από την Πέμπτη 2/4 σε ισχύ το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Ν. Δένδιας: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση των ελληνικών και βρετανικών οικοσυστημάτων στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας

17/03/26 11:16 μμ

Ν. Δένδιας: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση των ελληνικών και βρετανικών οικοσυστημάτων στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας

Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές

17/03/26 11:12 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές