Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο SOLARIS που στοχεύει στην ανάπτυξη αποδοτικών, αξιόπιστων στρατηγικών λειτουργίας των φωτοβολταϊκών

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο SOLARIS

Epiloges Press

Epiloges Press

SOLARIS: Ψηφιακά και φυσικά εργαλεία για τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της αποδοτικότητας φωτοβολταϊκών σταθμών

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο SOLARIS (Grant Agreement no. 101146377), το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη πιο αποδοτικών, αξιόπιστων και κερδοφόρων στρατηγικών λειτουργίας και συντήρησης των φωτοβολταϊκών (PV) συστημάτων στην Ευρώπη. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe, έχει διάρκεια τεσσάρων ετών (2024–2028) και συντονίζεται από το Danmarks Tekniske Universitet (Δανία).

Το SOLARIS αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σύνολο φυσικών και ψηφιακών εργαλείων, που θα βελτιώνουν την πρόβλεψη, θα ενισχύουν την απόδοση και θα υποστηρίζουν τη συντήρηση φωτοβολταϊκών σταθμών. Στόχος είναι η αύξηση της αποδοτικότητας και της διαθεσιμότητας των εγκαταστάσεων, με παράλληλη μείωση του κόστους της παραγόμενης ενέργειας κατά 10%.

Η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά στο έργο διαθέτοντας το φωτοβολταϊκό πάρκο «Μπιτάκος» ισχύος 2,6 MW, που βρίσκεται στο Κάστρο-Λυκοβούνι, ως πεδίο δοκιμών για την πρακτική εφαρμογή και επικύρωση των λύσεων του SOLARIS σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό συλλέγονται δεδομένα όπως μετεωρολογικές μετρήσεις, επικάθιση σκόνης μέσω αισθητήρων, στοιχεία παραγωγής ενέργειας, χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών πλαισίων, καθώς και πληροφορίες για τις διαδικασίες καθαρισμού και συντήρησης.

Advertisement
Family Kitchen

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της στρατηγικής εκμετάλλευσης του έργου, με επίκεντρο την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων και την ανάλυση αγοράς, ώστε να μεγιστοποιηθεί η εφαρμογή και η εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του SOLARIS. Ο ρόλος της ΔΕΗ απαιτεί στενή συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με όλους τους εταίρους με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου.

Η συμμετοχή στο SOLARIS εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου για την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε Powertech Όμιλο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συστηματική ενσωμάτωση καινοτομίας, την ενίσχυση της τεχνολογικής ικανότητας και τη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Το SOLARIS, όπως και τα έργα TWINVEST, RAIDO, DCFlex και XTRUST-6G, αποτελούν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας τον ρόλο της ΔΕΗ στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ.Γιάντσιος για διόδια Προμαχώνα: ¨"Πάρθηκε απόφαση αναστολής μέχρι να βγει η εγκύκλιος"

25/02/26 8:23 μμ

Γ.Γιάντσιος για διόδια Προμαχώνα: ¨”Πάρθηκε απόφαση αναστολής μέχρι να βγει η εγκύκλιος”

Πλημμύρες και ασφυκτικές προθεσμίες ΟΣΔΕ: Στο επίκεντρο ο Έβρος - Αίτημα για παράταση προθεσμίας - video

25/02/26 7:50 μμ

Πλημμύρες και ασφυκτικές προθεσμίες ΟΣΔΕ: Στο επίκεντρο ο Έβρος – Αίτημα για παράταση προθεσμίας – video

Απαγορευτικό για το νερό στο Σιτοχώρι - Προειδοποίηση σε επιτήδειους από τη ΔΕΥΑ Βισαλτίας - video

25/02/26 7:37 μμ

Απαγορευτικό για το νερό στο Σιτοχώρι – Προειδοποίηση σε επιτήδειους από τη ΔΕΥΑ Βισαλτίας – video

Σέρρες: Τους έχτισαν την οικοδομή το 2007 αλλά δεν τους σύνδεσαν με την αποχέτευση - video

25/02/26 7:26 μμ

Σέρρες: Τους έχτισαν την οικοδομή το 2007 αλλά δεν τους σύνδεσαν με την αποχέτευση – video

Σταύρος Παπασταύρου μετά τη συνάντηση με Doug Burgum και Chris Wright: «Η ενέργεια είναι δύναμη ασφάλειας, ανάπτυξης και διεθνούς επιρροής»

25/02/26 7:12 μμ

Σταύρος Παπασταύρου μετά τη συνάντηση με Doug Burgum και Chris Wright: «Η ενέργεια είναι δύναμη ασφάλειας, ανάπτυξης και διεθνούς επιρροής»

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 18.3 εκ. ευρώ σε 8.480 δικαιούχους

25/02/26 3:10 μμ

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 18.3 εκ. ευρώ σε 8.480 δικαιούχους

Ενεργειακές συμφωνίες με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα στη Διατλαντική Σύνοδο για το LNG

25/02/26 3:07 μμ

Ενεργειακές συμφωνίες με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα στη Διατλαντική Σύνοδο για το LNG

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά η ενεργοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

25/02/26 7:39 μμ

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά η ενεργοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

Κυρ. Μητσοτάκης: Με την αναβάθμιση του Συνοριακού Σταθμού Κήπων θα αποκτήσουμε την είσοδο και την έξοδο προς Τουρκία που μας αξίζει

25/02/26 2:59 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Με την αναβάθμιση του Συνοριακού Σταθμού Κήπων θα αποκτήσουμε την είσοδο και την έξοδο προς Τουρκία που μας αξίζει

Σαμαράς: Έχω εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία Ελλάδας - Chevron

25/02/26 2:55 μμ

Σαμαράς: Έχω εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία Ελλάδας – Chevron

ΔΕΗ myBusiness Dynamic: Δυναμική τιμολόγηση ρεύματος επιχειρήσεων για έλεγχο κατανάλωσης και κόστους

25/02/26 12:37 μμ

ΔΕΗ myBusiness Dynamic: Δυναμική τιμολόγηση ρεύματος επιχειρήσεων για έλεγχο κατανάλωσης και κόστους

  Η Πειραιώς στηρίζει το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τα θερμοκήπια

25/02/26 12:33 μμ

  Η Πειραιώς στηρίζει το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τα θερμοκήπια

Σχολιάστε

17 − δέκα =