Ο Αύγουστος, για τους κατοίκους και τους φορείς της Ξάνθης, ήταν ανέκαθεν μήνας προετοιμασίας. Προετοιμάζονται για τη μεγάλη πολιτιστική εβδομάδα στα τέλη του μήνα, με την οποία ολόκληρη η Θράκη ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Αύγουστος, για τους κατοίκους και τους φορείς της Ξάνθης, ήταν ανέκαθεν μήνας προετοιμασίας. Προετοιμάζονται για τη μεγάλη πολιτιστική εβδομάδα στα τέλη του μήνα, με την οποία ολόκληρη η Θράκη αποχαιρετά το καλοκαίρι και υποδέχεται -έστω και δειλά- την αύρα του Φθινοπώρου.

 

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που φέρνει έναν από τις πιο καταξιωμένους πολιτιστικούς θεσμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, τις φημισμένες Γιορτές Παλιάς Πόλης. Πρόκειται για ποικίλες εκδηλώσεις και δρώμενα, μέσα από τα οποία αναδεικνύονται η περίφημη παλιά πόλη της Ξάνθης, ο πλούσιος πολιτισμός της, το έργο και οι δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων.

Για 28η συνεχόμενη χρονιά, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης διοργανώνεται φέτος στην Ξάνθη, από 31 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, με πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αλλά κυρίως με τη συμμετοχή των χιλιάδων μελών των πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι αποτελούν βασικό συστατικό για την επιτυχία των Γιορτών Παλιάς Πόλης.

Για μια ακόμη χρονιά, η συνεργασία των συλλόγων και η σύμπραξη όλων των τοπικών δημιουργικών δυνάμεων της θρακιώτικης πόλης με τα χίλια χρώματα, όπως έχει καθιερωθεί να αναφέρεται, θα συμβάλει ώστε να προβληθεί η παράδοση του τόπου, τα ήθη και τα έθιμά του αλλά πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι και οι δημιουργίες τους σε όλους τους τομείς: τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη χειροτεχνία, ακόμα και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Ο Δήμος Ξάνθης, πριν από λίγες μέρες, έδωσε στη δημοσιότητα τη φετινή, γεμάτη νοσταλγία και ρομαντισμό, αφίσα των γιορτών μαζί με το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος τονίζει στο μήνυμά του για τη διοργάνωση: «Ο θεσμός των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης, αποτελεί για εμάς τους Ξανθιώτες, πυλώνα πολιτιστικής δημιουργίας, ανάδειξης και προβολής της Ξάνθης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Γιορτές που αποτελούν ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Γιορτές που αποτελούν ταυτόχρονα και ένα μοναδικό ταξίδι ψυχαγωγίας, ένα μοναδικό, συναρπαστικό ταξίδι που συνδέει το χθες με το σήμερα! Για ακόμη μια χρονιά, με την καθοριστική συμβολή των χιλιάδων εθελοντών, των χιλιάδων ανθρώπων που απαρτίζουν τους πολιτιστικούς συλλόγους, που είναι το μυστικό και η καρδιά της επιτυχίας αυτής της πόλης, φροντίσαμε ο θεσμός να ξεχωρίσει και πάλι, σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες».

Advertisement
Babis

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που διαρκούν οι Γιορτές, σε κάθε γωνιά της παλιάς πόλης, στα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια που λαμπρύνονται από τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια με την απαράμιλλη αρχιτεκτονική, οι ανθρώπινες δημιουργίες θα συγκεντρώσουν για μια ακόμη χρονιά τα βλέμματα και το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών που αναμένεται να συρρεύσουν και φέτος στην Ξάνθη.

Διάφορα σημεία του παραδοσιακού οικισμού της παλιάς πόλης θα φιλοξενήσουν για μια ολοκληρη εβδομάδα συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών αλλά και τοπικών μουσικών συγκροτημάτων, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις παραδοσιακών και σύγχρονων σχημάτων, βραδιές λαογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, αφιερώματα στην ιστορία της Ξάνθης αλλά και πολλές παιδικές εκδηλώσεις.

Τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης θα ανοίξουν το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 οι Χρήστος Νικολόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου και Γιάννης Σαββιδάκης. Ακολουθούν: Κυριακή 01/09 Λένα Αλκαίου και Ζωή Παπαδοπούλου. Τρίτη 03/09 οι Εμιγκρέ. Τετάρτη 03/09 η Χρύσπα. Πέμπτη 05/09 ο Λεωνίδας Μπαλάφας. Παρασκευή 06/09 ο Χρήστος Θηβαίος και οι String Demons. Σάββατο 07/09 η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Σωτήρης Μπαλλάς.

ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα