Date:
του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα,
Οικονομολόγος, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού έδωσε ώθησε στις δυνάμεις υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού κράτους. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες τους πολίτες πήραν ψηφιακή μορφή, δίνοντας τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως διεκπεραίωση χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στα γκισέ των δημόσιων οργανισμών.
Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η μείωση της γραφειοκρατίας συνιστά ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ενέργειες που απλά μειώνουν το διοικητικό κόστος. Το κόστος της γραφειοκρατίας –αν και δύσκολα υπολογίσιμο- εκτιμάται ότι είναι αρκετά υψηλό. Ωστόσο, ακόμη υψηλότερο είναι το κόστος του μη φιλικού για επενδύσεις περιβάλλον που διαμορφώνει η γραφειοκρατία. Η μεταρρύθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου στέλνει μηνύματα «οικονομικής σημασίας» στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.
Οι ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν εγκαινιάζουν ένα νέο πλαίσιο στη σχέση κράτους – πολίτη.
Η λειτουργία της ψηφιακής πύλης gov.gr αποτελεί απόδειξη ότι το κράτος αλλάζει και ότι τα απλά και αυτονόητα όπως η έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων γίνονται πλέον από το σπίτι. Στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες έρχεται να προστεθεί η έκδοση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία σε ΚΕΠ και Δημαρχεία. Η ένταξη στα ΚΕΠ διαδικασιών όπως η αναγγελία έναρξης και άσκησης επαγγέλματος και η αναγγελία ίδρυσης και λειτουργίας σχολής διευκολύνουν σημαντικά τους νέους επιχειρηματίες. Στην ίδια λογική, η διάθεση από τα ΚΕΠ δεκαπέντε πιστοποιητικών που μέχρι τώρα χορηγούνται από τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη. Με άυλη συνταγογράφηση δεκάδες χιλιάδες πολιτών μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται να πάνε στο γιατρό.
Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν την ενιαία αίτηση ενίσχυσης προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της πλατφόρμας για την Απομακρυσμένη Υποβολή Αγροτεμαχίων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΑΥΑΕΑΕ) ενώ ψηφιακά εκδίδεται και η βεβαίωση επαγγελματία αγρότη χωρίς να απαιτείται περαιτέρω επικύρωση.
Το κράτος αλλάζει. Αρχίζει και γίνεται πιο φιλικό προς τους πολίτες. Δεν τους δίνει το ρόλο του κλητήρα που πρέπει να συλλέγει έγγραφα από γραφείο σε γραφείο και από όροφο σε όροφο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν γίνονται όλα αυτόματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Σίγουρα είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν. Τουλάχιστον έχει γίνει η αρχή και προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση.