Ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο Από το Στρασβούργο την Τρίτη το πρωί, ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ως εκλεγμένος εισηγητής του ... Περισσότερα

Ο Χατζηβασιλείου εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτ. Βαλκανίων

Epiloges Press

Epiloges Press

Ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο

Από το Στρασβούργο την Τρίτη το πρωί, ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ως εκλεγμένος εισηγητής του ΕΛΚ, απηύθυνε ομιλία προς την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Να σημειωθεί ότι ο Σερραίος βουλευτής εξελέγη εισηγητής με μεγάλη πλειοψηφία από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Στην ομιλία του, τόνισε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε έκκληση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση και την διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Όπως υπογράμμισε, «ως Έλληνας, είμαι υπερήφανος για την αρχή που έγινε στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης στο παρελθόν αλλά και για την σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που υποστηρίζει αδιαμφισβήτητα το ευρωπαϊκό μέλλον των γειτόνων μας».

Όμως, ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν. Όπως ανέφερε, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις καλής γειτονίας, η προστασία των μειονοτήτων και κυρίως η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αποτελούν τα ελάχιστα μόνο βήματα στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξή τους στην ΕΕ. Μιλώντας για την ανάγκη να ευθυγραμμιστούν με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, κάλεσε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να εφαρμόσουν την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας του Πούτιν. Μάλιστα, χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η Ευρώπη δεν είναι λέξεις, η Ευρώπη είναι πάνω απ´ όλα αρχές και πράξεις».

Advertisement
Babis

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσει και η ίδια η ΕΕ. Όπως ανέφερε, τις περασμένες δεκαετίες η Ευρώπη έκανε συχνά τα “στραβά μάτια” μπροστά στους διεφθαρμένους ηγέτες της περιοχής: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ξεθώριασμα του ευρωπαϊκού ονείρου που τόσο λαχταρούσε η νέα γενιά και την αντικατάστασή του από τον εθνικισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και την αυξανόμενη επιρροή αναθεωρητικών τρίτων χωρών», ανέφερε, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία και την Τουρκία. «Το ερώτημα δεν είναι αν τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι πότε θα είναι έτοιμα για να προχωρήσουν», κατέληξε ο Σερραίος βουλευτής.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηβασιλείου βρίσκεται στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, συμμετέχοντας στη διακομματική ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη. Τη σύνταξη της έκθεσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία υπερψηφίστηκε από τους Ευρωπαίους Βουλευτές, είχε αναλάβει ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή