Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στο νομοσχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων
Date:
Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ στο νομοσχέδιο για πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων
- Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων
- Αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Παρακολούθηση βρεφών και νηπίων ατονικά από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και τον εντοπισμό τυχόν μαθησιακών δυσκολιών και αναπτυξιακών προβλημάτων. 180 εκ.€ για τη δημιουργία 50.000 θέσεων σε βρεφικούς σταθμούς. Πρόγραμμα «Κυψέλη».
- Προώθηση των θεσμών της αναδοχής
- Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία στην αυτόνομη διαβίωσή τους
- Οι έφηβοι άνω των 15 ετών που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης, με επιδότηση ενοικίου, δαπάνες για οικοσκευή, ψυχοκοινωνική στήριξη, κλπ.
Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, πρόγραμμα «Κυψέλη» για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, «προσωπικός βοηθός για τα άτομα με αναπηρία» και άλλες διατάξεις, μεταξύ άλλων τόνισε:
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ρυθμίσεις σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, το νέο θεσμό του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία και του προγράμματος χρηματοδότησης, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, προς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφικούς σταθμούς, αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής προστασίας, πραγματοποιώντας όλες εκείνες τις αλλαγές που θα συμβάλλουν στη βελτίωσή του.
Δημιουργείται για πρώτη φορά ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ασφαλές περιβάλλον, χωρίς κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία τους, εισάγοντας συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης της παιδικής κακοποίησης.
Το παιδιά προσχολικής ηλικίας γίνονται κοινωνοί ενός σύγχρονου παιδαγωγικού προγράμματος, χωρίς κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους αποκλεισμούς.
Λαμβάνονται δυναμικά μέτρα αποϊδρυματοποίησης, ώστε τα παιδιά σε κλειστές δομές να βρουν τη δική τους οικογένεια και να λάβουν τα απαραίτητα εφόδια για την κοινωνική επανένταξή τους.
Γίνονται παρεμβάσεις με στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και τη στήριξη των οικογενειών τους προσβλέποντας σε μια κοινωνία, όπου τα άτομα με αναπηρία έχουν ισότιμη συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής
Όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων:
Όλοι οι φορείς παιδικής προστασίας υποχρεούνται να δράσουν αμέσως μόλις υποπέσει στην αντίληψή τους με οποιοδήποτε τρόπο περιστατικό κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκου. Καθοριστικός ρόλος του υπεύθυνου προστασίας ανηλίκων που οφείλει χωρίς καμία καθυστέρηση να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για κάθε σχετική καταγγελία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: καμία κακοποιητική συμπεριφορά οποιασδήποτε μορφής με θύμα παιδί δε γίνεται ανεκτή και δε μένει ατιμώρητη. Σημαντική τομή το εθνικό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.
Όσον αφορά το πρόγραμμα ΚΥΨΕΛΗ που περιέχει ρυθμίσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και τη παρακολούθηση της ανάπτυξης βρεφών και νηπίων:
Όλοι θυμόμαστε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια την περιπέτεια και την αγωνία που περνούσαν οι γονείς προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση για το παιδί τους σε κάποιο δημόσιο παιδικό σταθμό. Προεκλογική εξαγγελία και προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Εξαγγελία που τηρήθηκε από την κυβέρνηση και τιμήθηκε από τους γονείς.
Ήταν αυτό αρκετό; Ασφαλώς όχι. Αφού λοιπόν εξασφαλίστηκαν για όλους θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, ήρθε πλέον ο καιρός να γίνουν εκείνες οι βελτιώσεις που θα αναβαθμίσουν ουσιωδώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.
Όπως γνωρίζετε, τα βασικότερα πράγματα στη ζωή τα μαθαίνει κάποιος στα πρώτα χρόνια, ως νήπιο ακόμη. Η συνύπαρξη και η επικοινωνία με τον άλλον, ο αλληλοσεβασμός, οι βασικές κοινωνικές δεξιότητες, οι κανόνες καλής συμπεριφοράς, η ενσυναίσθηση, το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπό μας, όλα αυτά και πολλά άλλα που αυτή τη στιγμή μπορεί να μου διαφεύγουν, δε μαθαίνονται ούτε διδάσκονται σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία και εξελίσσονται. Το οικογενειακό περιβάλλον πρωτίστως και οι παιδικοί σταθμοί στους οποίους στέλνουν όλο και περισσότεροι γονείς τα παιδιά τους, διαμορφώνουν αποφασιστικά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους αποτελεί επομένως κρίσιμη παράμετρο για την ανάπτυξή τους.
Ακριβώς εδώ έρχεται η κυβέρνηση μέσω του παρόντος νομοσχεδίου να εισαγάγει, μεταξύ άλλων, εκείνες τις ρυθμίσεις που θα μετατρέψουν τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε παιδαγωγικούς χώρους πολύπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.
Μέχρι και σήμερα, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούσαν χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές για το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθούν. Έτσι οι γονείς επαφίονταν σε κάθε σταθμό και παιδαγωγό πώς θα διαχειριστεί τον χρόνο και τι θα προσφέρει στα παιδιά ενώ δεν υπάρχει ενότητα και ομοιομορφία στο πρόγραμμα μεταξύ των δημοτικών σταθμών ακόμα και του ίδιου δήμου, πολλώ δε μάλλον των ιδιωτικών. Επίσης, εκτός από την υποχρεωτική παρακολούθηση από παιδίατρο, τα παιδιά δεν ελέγχονται υποχρεωτικά για άλλου είδους δυσκολίες και προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ως προς τη νοητική, κινητική και ψυχική ανάπτυξή τους και επαφίεται στις γνώσεις των δασκάλων τους να αναγνωρίσουν τυχόν πρόβλημα και να ενημερώσουν τους γονείς.
Όσον αφορά την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας: καλύπτεται ένα σημαντικό κενό με το να εισάγονται απευθείας στα ειδικά μητρώα εγκεκριμένων αναδοχών ανηλίκων τα παιδιά που δε φιλοξενήθηκαν ποτέ σε ιδρύματα αλλά εισέρχονται στο σύστημα αναδοχής απευθείας από το νοσοκομείο.
Ενισχύεται ο ρόλος του κοινωνικού συμβούλου που ασκεί εποπτεία στις κοινωνικές δομές και τοποθετείται ένας τουλάχιστον κοινωνικός λειτουργός σε κάθε περιφερειακή ενότητα , που λαμβάνει ειδική επιμόρφωση, διενεργεί αυτοψία στους φορείς και κάνει συστάσεις σε σχέση με τη λειτουργία τους.
Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία
Ένας νέος θεσμός που στοχεύει στην αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, τη αποϊδρυματοποίησή τους και την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής για τα ίδια τα ‘άτομα και τις οικογένειες τους.
Ο προσωπικός βοηθός είναι το πρόσωπο που υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία στις καθημερινές, εξατομικευμένες ανάγκες τους, ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Δικαιούχοι είναι όπως ήταν γενική απαίτηση των οικογενειών με μέλη ΑμΕΑ, όλα τα άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και τόπου διαβίωσης χωρίς να χάνουν κανένα προνοιακό επίδομα ου ήδη λαμβάνουν μέσω ΟΠΕΚΑ.
Επίσης, γίνεται μια πραγματική τομή σε σχέση με τις επιλογές που δίνονται σε έναν ανήλικο που φιλοξενείται σε κλειστή δομή παιδικής προστασίας στο πλαίσιο της γενικευμένης προσπάθειας αποϊδρυματοποίησης που καταβάλλει το Υπουργείο εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων: οι έφηβοι άνω των 15 ετών μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης, που τους προσφέρει επιδότηση ενοικίου, δαπάνες για οικοσκευή, ψυχοκοινωνική στήριξη και υπηρεσίες ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους σε μια προσπάθεια να διασυνδεθούν με τη αγορά εργασίας.
Ο λειτουργικός και οργανωτικός εκσυγχρονισμός της κοινωνικής φροντίδας αποτελεί βασική προτεραιότητα μιας σύγχρονης ανεπτυγμένης κοινωνίας για αυτό και η ΝΔ στο πλαίσιο των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας, έχει ως στόχο την πραγματική αλληλεγγύη της και αυτό το κάνει πράξη.