Ο θρυλικός «Μπαλούρδος» που άφησε εποχή με το «Αγαπούλα, πούλα» δεν είναι πια εδώ…
Date:
Η «μάχη» με τον καρκίνο, η απώλεια της αδερφής του και οι αποχαιρετισμοί στον Τάκη Σπυριδάκη
Σε ηλικία 61 ετών «έσβησε» ο Τάκης Σπυριδάκης ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο σκορπίζοντας θλίψη.
Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος πάλεψε σκληρά αλλά δεν τα κατάφερε…
Οι διαφημίσεις που λατρεύτηκαν από το τηλεοπτικό κοινό
Ο Τάκης Σπυριδάκης συστήθηκε στους νεότερους μέσω των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Η πρώτη διαφήμιση προβλήθηκε το 2011 όταν ο «Πρόεδρος Αγαπούλας» βγήκε στον «αέρα» και έκανε hit την ατάκα: «Αγαπούλα, την κουκούλα». Στη συνέχεια ο «Αγάπουλας»… έβαλε στο μάτι τον «Πίου». Και αυτή η διαφήμιση αγαπήθηκε αμέσως και ακολούθησε και άλλες. Κάθε φράση του «Αγαπούλα» ακουγόταν καθημερινά από τους νεότερους.
Η εξομολόγηση για τη «μάχη» με τον καρκίνο
Ο ηθοποιός σε μία από τις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις είχε μιλήσει για τη μάχη του με τον καρκίνο στην εκπομπή «Late Night με τον Γιώργο Λιάγκα».
Η συνέντευξή του Τάκη Σπυριδάκη προβλήθηκε τον Δεκέμβρη του 2017 και τότε έλεγε: «Ένα χρόνο πριν έμαθα ότι κάτι δεν πάει καλά. Είχα κάποια συμπτώματα με την έννοια του ότι δεν μπορούσα να φάω καλά. Πίστευα ότι ήταν ένα σύμπτωμα από τη δουλειά μας, το άγχος μας, αλλά τι άγχος. Έκανα μια δουλειά στο θέατρο που πήγαινε εξαιρετικά καλά και πάει ακόμα. Δεν πήγα στον γιατρό. Με την επιμονή της πρώην συζύγου μου, που διατηρούμε μια εξαιρετική σχέση, πήγα σε ένα γιατρό που μου ανακοίνωσε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει.» και πρόσθετε τότε: «52 μέρες έμεινα μέσα στο νοσοκομείο, τα είδα όλα. Εκείνο που με έκανε πολλές φορές να δακρύσω ήταν οι συνάδελφοι που ήταν δίπλα μου. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος ήταν συνέχεια εκεί, καθόταν σε μια καρέκλα ο άνθρωπος και ξενυχτούσε, που μέχρι τότε είχαμε πει μόνο ένα γεια. Ήταν συγκινητικό, που μάλλον σημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια κάτι καλό έχω κάνει σε αυτό τον χώρο».
Η απώλεια που τον είχε σημαδέψει
Το 2016, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα, ο Τάκης Σπυριδάκης, είχε εκμυστηρευτεί τον θάνατο που είχε σημαδέψει τη ζωή του. Αυτός δεν ήταν άλλος από της αδερφής του.
«Η απώλεια της αδελφής μου που ήταν μάλιστα και πρόσφατη ήταν ένα μεγάλο γεγονός για εμένα, έφυγε από την ζωή την Πρωτοχρονιά. Το περιμέναμε, αλλά όσο αναμενόμενο και να είναι, όταν συμβαίνει, συμβαίνει. Μου κόστισε πολύ», είχε αναφέρει, ο Τάκης Σπυριδάκης για τον χαμό της αδελφής του.»
Θρηνεί ο καλλιτεχνικός κόσμος, και όχι μόνο
Μόλις η είδηση του θανάτου του ταλαντούχου ηθοποιού έγινε γνωστή, ο καλλιτεχνικός κόσμος θέλησε να πει το δικό του «αντίο» και τα social media κατακλύστηκαν από φωτογραφίες του Τάκη Σπυριδάκη και συγκινητικά μηνύματα.
Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο οποίος υποδύεται τον ρόλο του «Μπαλούρδου» στη
«Λούφα και Παραλλαγή», έναν ρόλο που ενσάρκωσε και καθιέρωσε ο Τάκης Σπυριδάκης, έγραψε: «Αντίο Μπαλούρδε μου αγαπημένε!Σ’ευχαριστώ για τη σκυτάλη σου,τη κρατάω σαν φυλαχτό!!!» και συνόδευσε τη λεζάντα του με ένα κολάζ φωτογραφιών.
Η Σεμίνα Διγενή, αναρτώντας μια φωτογραφία του ηθοποιού στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram θέλησε να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς της φίλους τη θλίψη που νιώθει για τον θάνατο του ηθοποιού.
«Ζήτησες άδεια από το λοχαγό σήμερα και την πήρες ρε γμτ..» έγραψε χαρακτηριστικά η Σεμίνα Διγενή.
«Αντίο Τάκη Σπυριδάκη, κρίμα…» έγραψε ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.
Πολλά τα «αντίο» όμως και από τον κόσμο που θαύμαζε τον Τάκη Σπυριδάκη για τη δουλειά του και έσπευσαν να αφήσουν ένα «αντίο» στο προφίλ του στο facebook.
Αξίζει να σημειωθεί πως λίγη ώρα μετά τον θάνατο του Τάκη Σπυριδάκη, ο λογαριασμός του στο facebook έκλεισε.
Το βιογραφικό
Ο Τάκης Σπυριδάκης γεννήθηκε στην Αίγινα το 1958 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συμμετείχε σε 13 ταινίες, ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο πραγματοποίησε το 1994 με την ταινία «Ο Κήπος του Θεού», της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Γλυκιά Συμμορία», σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη (1983). Για την ερμηνεία του τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησαν οι ταινίες: «Λούφα και Παραλλαγή» (Νίκος Περάκης,1984), «Πρωινή Περίπολος» (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), «Προστάτης Οικογένειας» (Νίκος Περάκης, 1997), «Αυτή η Νύχτα Μένει» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), «Μαύρο Γάλα» (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), «Κανείς δεν χάνει σε Όλα» (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), «Φτηνά Τσιγάρα» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» (Νίκος Περάκης, 2005), «Ισοβίτες» (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και «4 Μαύρα Κοστούμια» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).
Το 1989 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Βέρα Κρουζ», που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Δράμας, τιμήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και βραβεύτηκε από το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου το 1990.
Στο θέατρο πρωταγωνιστούσε τα τελευταία 4 χρόνια στο έργο του Γιάννη Τσίρου, «Άγριος Σπόρος», στη σκηνή του Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.