Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ονόμασε νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Άντριου Πάζντερ, πρώην επικεφαλής της αλυσίδας φαστ-φουντ Hardee’s και Carl’s Jr.Advertisement   «Ο Άντι ... Περισσότερα

Ο Τραμπ διορίζει τον Άντριου Πάζντερ ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ονόμασε νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Άντριου Πάζντερ, πρώην επικεφαλής της αλυσίδας φαστ-φουντ Hardee’s και Carl’s Jr.

Advertisement
 

«Ο Άντι είναι επιτυχημένος δικηγόρος, επιχειρηματίας, σχολιαστής για οικονομικά θέματα και συγγραφέας», ανέφερε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social.

«Το 2000, ονομάστηκε διευθυντής της CKE Restaurants Inc, μητρικής εταιρείας των διεθνών αλυσίδων εστιατορίων Carl’s Jr και Hardee’s. Κατά τη διάρκεια των 17 χρόνων της θητείας του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ο Άντι έβγαλε την επιχείρηση από μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, επιτρέποντάς της να επιβιώσει», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστό πως δεν βλέπει ακριβώς με καλό μάτι την ΕΕ και ήδη, μόλις ανέλαβε την εξουσία, ανήγγειλε νέο εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον-Βρυξελλών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή απέναντί μας. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει ούτε αυτοκίνητά μας, ούτε αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν αγοράζει τίποτα σπουδαίο» από τις ΗΠΑ, είπε ο Ρεπουμπλικάνος προχθές, προσθέτοντας πως τα κράτη μέλη της μπορούν επομένως να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών» από την κυβέρνησή του.

Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο κ. Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τους 27 με «μικρή Κίνα», που «εκμεταλλεύεται» τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το 2017, στις αρχές της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Άντριου Πάζντερ είχε ονομαστεί υπουργός Εργασίας. Αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί προτού καν αναλάβει, εξαιτίας διαφόρων υποθέσεων.

Παραδέχτηκε ιδίως πως απασχολούσε για χρόνια πληρώνοντας μαύρα οικιακή βοηθό, μετανάστρια χωρίς χαρτιά. Ακόμη, η πρώην σύζυγός του τον είχε κατηγορήσει για ενδοοικογενειακή βία, προτού πάντως αποσύρει την καταγγελία αυτή.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως δικηγόρου στο Μιζούρι, ο Άντριου Πάζντερ υπήρξε ηγετική μορφή του κινήματος εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο διορισμός του υπόκειται στην έγκριση της Γερουσίας.

Διέταξε να αναπτυχθούν επιπλέον 1.500 στρατιωτικοί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού    

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν «1.500 επιπλέον στρατιωτικούς στα σύνορα» με το Μεξικό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το ζήτημα της μετανάστευσης σε άρμα μάχης του στην προεκλογική εκστρατεία του και, μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, πέρασε από τα λόγια σε πράξεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος τις πρώτες ώρες αφού ανέλαβε την εξουσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό. Η αποστολή 1.500 επιπλέον στρατιωτικών στα σύνορα, που αναγγέλθηκε χθες, θα ανεβάσει τον αριθμό τους σε περίπου 4.000.

«Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για να σταλούν 1.500 επιπλέον στρατιώτες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ», είπε η Κάρολαϊν Λίβιτ κατά τη διάρκεια σύντομων δηλώσεών της στον Τύπο.

Advertisement

«Οι ενισχύσεις αυτές θα κινητοποιηθούν για να εγκαταστήσουν φυσικά εμπόδια και άλλες αποστολές στα σύνορα. Οι πρώτες επιχειρήσεις αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες 24 ως 48 ώρες», δήλωσε εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Προβλέπεται επίσης να χρησιμοποιηθούν διάφορα μέσα επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, ιδίως εναέρια, πρόσθεσε.

Ο αμερικανικός στρατός θα κινητοποιηθεί επίσης για την απέλαση μεταναστών αεροπορικώς, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Σαλέσις.

«Το υπουργείο θα διαθέσει στρατιωτικά μέσα αεροπορικών μεταφορών για να βοηθήσει στις πτήσεις απέλασης που γίνονται από το DHS (σ.σ. υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας)» για την απομάκρυνση «5.000 και πλέον» μεταναστών χωρίς χαρτιά «από τους τομείς του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και του Ελ Πάσο στο Τέξας», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εξάλλου τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα που αναιρεί το δικαίωμα του εδάφους (σ.σ. αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας των ΗΠΑ οποιουδήποτε παιδιού γεννιέται στη χώρα), παρότι είναι κατοχυρωμένο με τη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Το συγκεκριμένο διάταγμα είναι δεδομένο πως θα αμφισβητηθεί στα δικαστήρια.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κ. Τσιάρας: Ομαλοποιούνται οι πληρωμές προς τους αγρότες - Έχουν δοθεί ήδη ποσά για τέσσερα προγράμματα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ

04/12/25 5:41 μμ

Κ. Τσιάρας: Ομαλοποιούνται οι πληρωμές προς τους αγρότες – Έχουν δοθεί ήδη ποσά για τέσσερα προγράμματα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ

Δολοφονία τοπογράφου: Αρνήθηκε την κατηγορία της συνέργειας ο δεύτερος κατηγορούμενος

04/12/25 5:31 μμ

Δολοφονία τοπογράφου: Αρνήθηκε την κατηγορία της συνέργειας ο δεύτερος κατηγορούμενος

Απ. Τζιτζικώστας για σιδηροδρομικό άξονα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας: «Άξονας - ορόσημο για όλη την Ευρώπη, για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τις μετακινήσεις όλων των πολιτών»

04/12/25 5:26 μμ

Απ. Τζιτζικώστας για σιδηροδρομικό άξονα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας: «Άξονας – ορόσημο για όλη την Ευρώπη, για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τις μετακινήσεις όλων των πολιτών»

Δράμα: Πεντακόσια μέτρα από το τελωνείο Εξοχής έστησαν μπλόκο αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι

04/12/25 5:21 μμ

Δράμα: Πεντακόσια μέτρα από το τελωνείο Εξοχής έστησαν μπλόκο αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι

Κακοκαιρία Byron: Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα

04/12/25 5:14 μμ

Κακοκαιρία Byron: Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα

Παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα σε δρόμους και τελωνεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στη Νίκαια και στον Ε65

04/12/25 5:09 μμ

Παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα σε δρόμους και τελωνεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στη Νίκαια και στον Ε65

ΥΠΑΑΤ: Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για αποζημιώσεις και απώλεια εισοδήματος και σε περιφέρειες για λειτουργικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

04/12/25 5:05 μμ

ΥΠΑΑΤ: Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για αποζημιώσεις και απώλεια εισοδήματος και σε περιφέρειες για λειτουργικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ-Ν. Μπουνάκης: Δεν δηλώθηκαν δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, μέσω του ΚΥΔ της Proactive ΑΕ

04/12/25 5:00 μμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ-Ν. Μπουνάκης: Δεν δηλώθηκαν δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, μέσω του ΚΥΔ της Proactive ΑΕ

Στη φυλακή ο 29χρονος κατηγορούμενος για το τροχαίο δυστύχημα στη Λούτσα

04/12/25 4:56 μμ

Στη φυλακή ο 29χρονος κατηγορούμενος για το τροχαίο δυστύχημα στη Λούτσα

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

04/12/25 4:19 μμ

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης