9.3 C
Serres

Ο Τζιτζικώστας απαιτεί αστυνόμευση στην ανασκαφή της Αμφίπολης

Date:

Ο Τζιτζικώστας απαιτεί αστυνόμευση στην ανασκαφή της Αμφίπολης
 

Ο Τζιτζικώστας απαιτεί αστυνόμευση στην ανασκαφή της Αμφίπολης

του Γιώργου Ροδάκογλου
Σε πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται η κυβερνητική αδιαφορία στο θέμα έλλειψης αστυνόμευσης της ανασκαφής στον τύμβο Καστά με κύρια υπεύθυνη τη Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη.
Η τεχνική του «κουκουλώματος» των σοβαρών ζητημάτων, που εφαρμόζει η κυρία Βλαζάκη εν τέλει όχι μόνο δεν αποτελεί προστατευτική ασπίδα του Μακεδονικού μνημείου αλλά αντίθετα το πλήττει περισσότερο με την τακτική που η Γ.Γ ακολουθεί.
Παράλληλα όμως η τακτική αυτή φωτογραφίζει και τις προθέσεις μιας κυβέρνησης που μάλλον είναι εχθρική ως προς την Αμφίπολη, αφού τα μέλη της δεν νοούν να καταλάβουν ότι η ανάδειξη της αρχαίας μας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν ανήκει σε χαρτοφυλάκιο μίας μόνο πολιτικής παράταξης και πως είναι ευθύνη και υποχρέωση τους να το συνεχίσουν.
Η αποχώρηση των ένστολων από τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή των τελευταίων τριάντα χρόνων στη Μακεδονία, προκαλεί όχι μόνο θλίψη αλλά και αγανάκτηση.
Παράλληλα το όλο ζήτημα εγείρει σοβαρές ευθύνες για όσους εξακολουθούν να κρύβονται μέσα σε μια σιωπή, που μέχρι και ένοχη τη χαρακτηρίζεις.
Και πώς να μην τη χαρακτηρίσεις ένοχη, όταν διαπιστώνεται ότι ανάμεσα σε αυτούς που γνώριζαν για την αποχώρηση των αστυνομικών εδώ και τέσσερεις μήνες και σιωπούσαν είναι και η ίδια η ανασκαφέας του μνημείου, Κατερίνα Περιστέρη. Χωρίς ωστόσο να είναι η μοναδική.
Με την τοπική κοινωνία να είναι ανάστατη και απογοητευμένη από την υποβάθμιση του ταφικού συγκροτήματος τα τελευταία δύο χρόνια, θα περίμενε κανείς να δεί την κυρία Περιστέρη να πρωτοστατεί σ έναν αγώνα υπέρ της ανασκαφής, να κατασκηνώνει στο μνημείο και να αγωνίζεται μαζί με τους κατοίκους της περιοχής στο πλευρό της για την εγκατάλειψη του και όχι να επιλέγει την απόλυτη σιωπή.
Βέβαια η κυρία Περιστέρη κινείται στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που οριοθετούνται από τη θέση που κατέχει. Όμως, ως άνθρωπος που ηγούνταν μίας σπουδαίας ανασκαφής έχει σχεδόν την ηθική υποχρέωση να υπερασπίσει τη δουλειά της.
Η ίδια επί της ουσίας, από ότι φαίνεται, έχει επιλέξει άλλο δρόμο. Μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το thousandnews (05-02-2017) η ίδια παραχώρησε συνέντευξη στο xronometro (14-02-2017, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου) με τον τίτλο «Ματώνει η ψυχή μου για την εγκατάλειψη» όπου είχε την ευκαιρία να καυτηριάσει εξειδικευμένα το πρόβλημα .
Ωστόσο απέφυγε επιλεκτικά να τοποθετηθεί ως προς την ουσία του. Σχολίασε ωστόσο τον αρχιφύλακα της περιοχής Αλέξανδρο Κοχλιαρίδη και υπερασπίστηκε την άποψη ότι πολλά ζητήματα δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται αλλά να παραμένουν κρυφά και μυστικά, χρεωνοντάς του τη δημοσιοποίηση του θέματος, χωρίς ωστόσο ποτέ ο να έχει δώσει συνέντευξη ο αρχιφύλακας του Καστά.
Προς τί η στοχευμένη επίθεση μίας πρώην προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών να απαντήσει δημοσίως σε έναν υπάλληλο;
Ευτυχώς που τις θέσεις και τις απόψεις «της επιλεκτικής σιωπής» ,τόσο της ανασκαφέως όσο και άλλων διοικούντων της περιοχής, εξαιρουμένου του δημάρχου Κώστα Μελίτου, δείχνει πως δεν τις υιοθετεί και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σε συνάντηση του με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Χρήστο Δραγατάκη και το Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κεντρική Μακεδονίας, Ταξίαρχο Αθανάσιο Μαντζούκα έθεσε το θέμα της απουσίας των αστυνομικών από τον τύμβο Καστά και ζήτησε να επανέλθουν τα μέτρα στην αρχική τους μορφή.
Οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ τόνισαν από την πλευρά τους ότι υπάρχει επαρκής φύλαξη του μνημείου αλλά θα εξεταστεί και η πιθανότητα παρουσίας αστυνομικών σε συνεχή βάση.
Οι απαντήσεις όμως που έδωσαν οι στρατηγοί , δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα καθώς διαψεύδονται από νέο επιτόπιο ρεπορτάζ του Thousandnews που καταγράφει μια εικόνα εγκατάλειψης μέσα σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο.
‘Ισως λοιπόν θα ήταν προτιμότερη μια πιο ξεκάθαρη δέσμευσή τους όχι μόνο απέναντι στον κύριο Τζιτζικώστα αλλά και έναντι των Ελλήνων τους οποίους και υπηρετούν, ότι «το συγκεκριμένο θέμα ξεπερνάει τις δυνατότητες τους και ότι η λύση του ανάγεται σε πολιτική πρωτοβουλία».
Και εφόσον λοιπόν οι νεοτοποθετημένοι υψηλόβαθμοι της ΕΛΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα, «βλέπουν καλύτερα» απ όσα βλέπουν οι δημοσιογράφοι μαζί με την τοπική κοινωνία της Αμφίπολης , τότε εύλογα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι η φύλαξη του Καστά θα εξακολουθήσει να είναι ανεπαρκής και θα θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το μνημείο, ανοίγοντας παράλληλα -ως πιθανότητα- ένα τεράστιο παράθυρο σε σύγχρονους αρχαιοκάπηλους.
Την αποκλειστική ευθύνη όμως έχει η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη, η οποία στην καλύτερη περίπτωση κρατά στάση αδιαφορίας απέναντι σ αυτήν την μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη και η οποία θα μείνει στην ιστορία του υπουργείου ως η μοναδική εκπρόσωπος πολιτισμού , όχι μόνο γιατί άναψε το πράσινο φως για την αποχώρηση των αστυνομικών, από μια τόσο σημαντική ανασκαφή αλλά και ως υπεύθυνη όλων των άλλων δεινών που υπέστη το μνημείο από το 2015 έως σήμερα.
Μη λησμονούμε την προσπάθεια της να αποδείξει ότι αποτελεί Ρωμαϊκό δημιούργημα.
Σε μια πρόσφατη συνεργασία της με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που αφορούσε την κατανομή των κονδυλίων ΕΣΠΑ ο Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε και το θέμα της εγκατάλειψης του μνημείου από την αστυνομία, χωρίς όμως να έχει λάβει κάποια δέσμευση εφόσον η ίδια περιορίστηκε σε μια καθαρά τυπική υπηρεσιακή απάντηση.
Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, το όλο ζήτημα μάλλον οδηγείται σε αδιέξοδο και είναι μέρος της εφαρμογής ενός μελετημένου σχεδίου σταδιακής υποβάθμισης της ανασκαφής από την παρούσα διοίκηση του ΥΠ.ΠΟ.
‘Άπτεται όμως και των αρμοδιοτήτων του εισαγγελέα Σερρών και ίσως θα πρέπει να τον απασχολήσει στο βαθμό που του αναλογεί.
Η αποχώρηση των ένστολων από την Αμφίπολη άρχισε σταδιακά το καλοκαίρι του 2016 μετά από την επίσκεψη του πρώην υπουργού πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.
Η απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Σερρών να εγκαταλείψουν οι άνδρες της ΕΛΑΣ το φυλάκιο της εισόδου στον τύμβο Καστά και να αντικαταστήσει τα μέτρα φρούρησης με τη μορφή των μεμονωμένων επισκέψεων ενός περιπολικού στην περιοχή, δημιουργούν μια θλιβερή εικόνα ενώ προκαλούν παράλληλα και πολλά ερωτήματα, με βασικότερο , «ενήργησε μόνος του ή κατ εντολήν»;
Με την πάροδο των ημερών ελαχιστοποιήθηκαν οι περιπολίες και σταδιακά σταμάτησαν, ενώ το μνημείο φυλάσσεται πλέον μόνο από δυο συμβασιούχους υπαλλήλους του αρχαιολογικού Μουσείου .
Μπορεί ο χώρος του ταφικού συγκροτήματος να κινηματογραφείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης αλλά το σύστημα παρακολούθησης στα χέρια ενός επιτήδειου χάκερ μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές αδυναμίες και να τεθεί εκτός λειτουργίας.
Αν λάβουμε δε, υπ όψιν μας και το γεγονός ότι οι φύλακες δεν έχουν δικαίωμα οπλοφορίας, τότε στην περίπτωση ενός απρόσμενου και αιφνιδιαστικού περιστατικού, θα είναι πολύ αργά.
ΦΩΤΟ: Μίλτος Βαλκάνης

thousandnews.gr

 





ΠολιτισμόςΟ Τζιτζικώστας απαιτεί αστυνόμευση στην ανασκαφή της Αμφίπολης

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μια ζωή «Λούφα και Παραλλαγή» – Η ανεπανάληπτη σάτιρα του Νίκου Περάκη για τη χούντα

Το στόρι της ταινίας, ακολουθεί τις κωμικές και τραγικές...

Η ελληνική ταινία STRATIS στην έκθεση Exils στο Μουσείο του Λούβρου στη Λανς

Το Μουσείο του Λούβρου στη Λανς της Γαλλίας (Louvre-Lens),...

Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε στο Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών στο Πεκίνο

Η Ακαδημία Αθηνών συμμετείχε ενεργά στο Α' Παγκόσμιο Συνέδριο...

Η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται ως Ορχήστρα in residence του Μεγάρου

«Η σημερινή μέρα έχει εξαιρετική σημασία, γιατί ανταμείβονται οι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα