Epiloges.tv
Ειδήσεις για τις Σέρρες, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
17.4 C
Serres

Οι 7 συμπεριφορές των ανθρώπων που μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις

Σε μια υγιή σχέση, οι σύντροφοι είναι ικανοποιημένοι και νιώθουν πως είναι με κάποιον σύντροφο που τους αξίζει. Η αντίληψη της προσωπικής αξίας, είναι καθοριστική για την υγεία των σχέσεων.

Οι άνθρωποι που παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις, μπορεί να το επιλέγουν επειδή ενδόμυχα, είναι πεπεισμένοι πως δεν τους αξίζει η ευτυχία.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν μη υγιείς σχέσεις λόγω ανασφάλειας, εκφράζουν αυτό το συναίσθημα μέσα από κάποιες διακριτικές συμπεριφορές.

7 συμπεριφορές των ατόμων που μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις επειδή θεωρούν ότι δεν τους αξίζει η ευτυχία:

  • Υποτιμούν τις ανάγκες τους
  • Κάνουν προτεραιότητα την ευτυχία του συντρόφου
  • Αντέχουν τη δυσφορία
  • Δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της σχέσης
  • Δεν δέχονται κομπλιμέντα
  • Ζητούν υπερβολικά συγγνώμη
  • Φοβούνται την μοναξιά

Υποτιμούν τις ανάγκες τους

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει μια υγιής σχέση. Τα άτομα που νιώθουν πως, δεν αξίζουν να είναι σε μια καλή σχέση, θεωρούν τις ανάγκες τους υποδεέστερες ή ασήμαντες.

Πρόκειται για μια άμεση αντανάκλαση της προσωπικής τους εικόνας. Τα άτομα που θεωρούν πως, δεν αξίζουν μια ευτυχισμένη σχέση, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Εύκολα παραβλέπουμε αυτή τη συμπεριφορά, η οποία ωστόσο αποτελεί ένδειξη πως, ένα άτομο συμβιβάζεται με λιγότερα από όσα αξίζουν, επειδή νιώθουν ότι δεν τους αξίζουν.

Η κατανόηση της συμπεριφοράς αυτής, είναι καθοριστική για την προσφορά στήριξης ώστε οι άνθρωποι να αντιληφθούν την αξία τους και να επιδιώκουν υγιείς σχέσεις.

Κάνουν προτεραιότητα την ευτυχία του συντρόφου

Τα προσωπικά όρια, θολώνουν όταν κάποιος είναι αφοσιωμένος στην ευτυχία του συντρόφου του. Φτάνουν στο σημείο που χάνουν την αίσθηση της προσωπικής τους ικανοποίησης.

Όταν οι άνθρωποι μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις, κάνουν προτεραιότητα την ευτυχία και την ικανοποίηση του συντρόφου, παραμελώντας τις ανάγκες τους.

Αυτή η συμπεριφορά απορρέει από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν πως, εκπληρώνοντας τις ανάγκες του συντρόφου, θα νιώθουν και οι ίδιοι ικανοποιημένοι και θα αποκτήσουν αξία.

Αντέχουν τη δυσφορία

Οι άνθρωποι που είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη σχέση, είναι πιο πιθανό να αντέχουν τη δυσφορία και την απογοήτευση μέσα σε μια κακή σχέση.

Έχουν συνηθίσει τις δυσκολίες μιας μη υγιούς σχέσης, σίγουροι πως δεν μπορούν να έχουν μια πιο χαρούμενη συντροφική σχέση. Οι άνθρωποι αυτοί, προτιμούν να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της σχέσης τους και, μαθαίνουν να τα θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης.

Η αντοχή των δυσφορικών αυτών συναισθημάτων, είναι μια συμπεριφορά που τους κρατά εγκλωβισμένους σε μια δυστυχισμένη σχέση. Δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της σχέσης.

Η επίλυση των προβλημάτων στις σχέσεις, είναι μια πρόκληση, αλλά είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας των δεσμών. Οι άνθρωποι που είναι πεπεισμένοι πως, δεν τους αξίζει μια ευτυχισμένη σχέση, αποφεύγουν να επιλύσουν τα προβλήματα της σχέσης τους.

Όπως οι άνθρωποι που αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό, επειδή φοβούνται τι θα ακούσουν. Η απώθηση και η αποφυγή, δεν διορθώνει τα πράγματα.

Ειδικά στις σχέσεις, οι άνθρωποι που αποφεύγουν την επίλυση των προβλημάτων, ζουν σε μια ψευδαίσθηση, υπό τον φόβο ότι θα ταράξουν τα νερά.

Μπορεί βραχυπρόθεσμα, οι άνθρωποι έτσι να αποφεύγουν το ενδεχόμενο της σύγκρουσης ή της απόρριψης, όμως μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα επιδεινώνονται.

Babis



Δεν δέχονται κομπλιμέντα

Οι άνθρωποι που μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις, δυσκολεύονται να πιστέψουν τα κομπλιμέντα. Δεν μπορούν να δεχτούν μια καλή κουβέντα.

Η απόρριψη των κομπλιμέντων, μαρτυρά την πεποίθησή τους πως, δεν τους αξίζει ούτε ο έπαινος, ούτε ο θαυμασμός. Έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας και για τον λόγο αυτό, αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια των κομπλιμέντων που τους κάνουν οι γύρω τους.

Στις σχέσεις, οι άνθρωποι που πιστεύουν πως, δεν τους αξίζει κάτι καλύτερο, δεν μπορούν να πιστέψουν τα καλά λόγια των άλλων – οδηγώντας σε παρανοήσεις και διαιωνίζοντας τις ανασφάλειές τους.

Η αναγνώριση αυτής της συμπεριφοράς, μπορεί να καλλιεργήσει την αυτοεκτίμησή σας και να σας βοηθήσει να προάγετε πιο υγιείς σχέσεις.

Ζητούν υπερβολικά συγγνώμη

Η “συγγνώμη”, όταν είναι αναγκαία, είναι ένα φυσιολογικό και υγιές κομμάτι κάθε συντροφικής σχέσης.

Όταν κάποιος ζητά διαρκώς συγγνώμη, μπορεί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Φοβάται ότι, η σχέση του “κρέμεται από μια κλωστή” και ανά πάσα στιγμή, μπορεί να καταρρεύσει η σχέση.

Για τον λόγο αυτό, οι άνθρωποι που νιώθουν πως δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια υγιή και χαρούμενη σχέση, ζητούν υπερβολικά συγγνώμη.

Μπορεί να απολογούνται ακόμη και για πράγματα που είναι πέρα από τον έλεγχό τους.

Η αυτοκατηγορία δηλώνει την πεποίθησή τους ότι, δεν τους αξίζει ή δεν μπορούν να βρουν μια ευτυχισμένη σχέση. Η αναγνώριση αυτής της συμπεριφοράς, είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της πίστης του ατόμου στον εαυτό του.

Φοβούνται την μοναξιά

Οι άνθρωποι που εγκλωβίζονται σε μη υγιείς σχέσεις, μπορεί να κατακλύζονται από τον φόβο της μοναξιάς. Οι άνθρωποι αυτοί, θεωρούν ότι, ή θα είναι σε μια κακή σχέση ή μόνοι τους και, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Ο φόβος της μοναξιάς, απορρέει από έλλειψη αυτοεκτίμησης. Η υπέρβασή του, είναι καθοριστικής σημασίας για την καλλιέργεια υγιών και ικανοποιητικών σχέσεων.

Τελικές σκέψεις: Η σημασία της αυτοεκτίμησης

Η κοινή συνιστώσα των παραπάνω συμπεριφορών, είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει την ευτυχία και την ποιότητα του συντροφικού δεσμού.

Οι άνθρωποι που παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις επειδή είναι βέβαιοι πως δεν τους αξίζει να είναι σε μια καλύτερη, έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη του εαυτού τους.

Η καλλιέργεια υγιών σχέσεων, ξεκινά με την αναγνώριση της προσωπικής αξίας του ατόμου. Αυτός είναι ο καταλύτης για την μεταμόρφωση της προσωπικής μας ζωής και των συντροφικών μας σχέσεων.

πηγή enikos.gr

ΥγείαΨυχολογίαΟι 7 συμπεριφορές των ανθρώπων που μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ποιες εκφράσεις του προσώπου δείχνουν ότι κάποιος σου λέει ψέματα;

Το να καταλάβεις πότε κάποιος σου λέει ψέματα σίγουρα...

Τεστ προσωπικότητας: Η πόρτα που θα διαλέξετε αποκαλύπτει ένα μυστικό για τον χαρακτήρα σας

Αυτό το τεστ προσωπικότητας σας καλεί να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις...

Τι είναι η ανηδονία και τι την προκαλεί;

Η ανηδονία, η σταδιακή απώλεια της ευχαρίστησης και της απόλαυσης...

Η κατάθλιψη σε οδηγούς άνω των 65 ετών αυξάνει τα ποσοστά ατυχημάτων, σύμφωνα με έρευνα

Υπολογίζεται ότι το 25% όλων των οδηγών θα είναι...

Τελευταία Νέα