Οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και Ένωσης Κεντρώων     Έντονη αντίδραση προκάλεσε στην Ελλάδα η απόφαση από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ανοίγει τον ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και Ένωσης Κεντρώων

 
 
Έντονη αντίδραση προκάλεσε στην Ελλάδα η απόφαση από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ανοίγει τον δρόμο ώστε η Αγιά Σοφιά να μετατραπεί σε τζαμί. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός της κυβέρνησης που εκφράστηκε μέσω της Λίνας Μενδώνη και του Νίκου Δένδια.

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια από την Τουρκία

«Προκλητική και απαράδεκτη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία», τονίζει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση «να ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα»
«Η Αγία Σοφία, πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για εμάς τους Έλληνες και το συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Οποιαδήποτε απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα της μέσω μετατροπής της σε τζαμί αποτελεί ευθεία πρόκληση, είναι απαράδεκτη και δεν ταιριάζει σε χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Θα υπονομεύσει το διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων και θα ενισχύσει τις απαράδεκτες θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών.
Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα.
Ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και τώρα, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα και καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την ιστορία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: Nα αντιδράσει αποφασιστικά κι άμεσα η παγκόσμια κοινότητα

Κάλεσμα στην παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει αποφασιστικά κι άμεσα, ώστε η Αγία Σοφία να μη μετατραπεί σε τζαμί, απηύθυνε το Κίνημα Αλλαγής μέσω ανακοίνωσής του.
«Ο ΟΗΕ και η Unesco, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρηση της», αναφέρει ανακοίνωση τού γραφείου Τύπου του κόμματος.
Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος (ακυρώνοντας σχετικό διάταγμα του 1934) θα πρέπει εδώ και τώρα να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα.
«Η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει μουσείο. Εάν μετατραπεί σε τζαμί, η Τουρκία, θα έχει προβεί σε μια προκλητική και ανιστόρητη ενέργεια. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος θα αποτελέσει προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τους χριστιανούς κάθε δόγματος», τονίζει και προσθέτει ότι «περιφρονεί την πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Η Αγία Σοφία είναι επίσημα “μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς” της Ουνέσκο για το οποίο η Τουρκία έχει νομικές και άλλες δεσμεύσεις για την προστασία της ταυτότητας και ιστορικότητας του».

ΚΚΕ: Κρίκος στη συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης

Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναφέρει πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι κρίκος στη συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε απ’ την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του υπογραμμίζοντας πως «απ’ αυτή την άποψη, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται απ’ τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή».

Advertisement
Family Kitchen

Ελληνική Λύση: Ανένδοτος αγώνας απέναντι στην πρωτοφανή ιστορική ύβρι

Σε ανένδοτο αγώνα απέναντι στην πρωτοφανή ιστορική ύβρι που διαπράττει η Τουρκία με τη μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καλεί ο Κυριάκος Βελόπουλος από πλευράς Ελληνικής Λύσης.
«Απέναντι στην πρωτοφανή ιστορική ύβρι που διαπράττει η Τουρκία κατά του αιώνιου συμβόλου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή της σε τζαμί, η Ελληνική Λύση καλεί άπαντες, σε ανένδοτο αγώνα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και κάθε Έλληνας πρέπει υπό όρους αρραγούς ενότητας να αντιδράσουμε, με συγκεκριμένες ενέργειες ως προπομπό, που ως Ελληνική Λύση εδώ και καιρό προτείναμε, εντός Κοινοβουλίου:
Άμεσο κλείσιμο των συνόρων για όλα τα τούρκικα προϊόντα και την διέλευση αυτών.
Καθολικό εμπάργκο σε τούρκικα προϊόντα και υπηρεσίες..
Την μετατροπή του δήθεν σπιτιού του Κεμάλ, που ουδέποτε υπήρξε σπίτι του σφαγέα, σε μουσείο τιμής και μνήμης των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας» προσθέτει στη δήλωσή του ο Κ. Βελόπουλος.
Και καταλήγει: «Αντί να τα πράξουν όμως οι Έλληνες ευρωβουλευτές είπαν ναι στην βοήθεια μισού δισεκατομμυρίου ευρώ που σκανδαλωδώς αποφάσισε αυτή την αποφράδα ημέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μειοψήφησε φυσικά μόνον ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης!
Οποιαδήποτε ολιγωρία η ατολμία θα παραμείνει ως στίγμα και όνειδος στις επόμενες γενιές Ελλήνων».

Ένωση Κεντρώων: Δεν κινδυνεύει μόνο η Αγιά Σοφιά

«Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας και ο Ερντογάν εξουσιοδοτήθηκε να μεταβάλει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Τώρα πρέπει να δούμε, τί θα κάνει ο ελεύθερος κόσμος, τί θα κάνει η Ευρώπη, ο Τραμπ, ο Πούτιν και κατά πόσο θα ανεχθούν όλοι ένα ταραχοποιό κράτος και ένα παράφρονα νεοχίτλερ», σημειώνει στη δική της ανακοίνωση η Ένωση Κεντρώων.
Και προστίθεται: «Όσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, περιμένουμε στην Ένωση Κεντρώων να δούμε, άν θα δεχθεί τη Χάγη, ή άν θα προσέλθει σε απευθείας διάλογο με τον Ερντογάν. Είτε το πρώτο κάνει, είτε το δεύτερο, το Αιγαίο τουρκοποιείται, οπότε επαληθεύεται η προφητεία, ο Τσίπρας παρέδωσε τη Μακεδονία και ο Μητσοτάκης θα παραδώσει το Αιγαίο. Ο τούρκος περισφίγγει και υποσκάπτει την Ελλάδα και η ελληνική βουλή απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις των ελλήνων. Με άλλα λόγια οι έλληνες τρώγονται μεταξύ τους και οι τούρκοι κερδίζουν έδαφος και αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, την κληρονομιά που μας άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος».
Καταληκτικά, η Ένωση Κεντρώων σημειώνει: «Σύντομα ο λαός μας θα καταλάβει, γιατί ο Βασίλης Λεβέντης τέσσερα χρόνια μέσα στη Βουλή επέμενε για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ κοίταζαν μόνο την εξουσία, το διορισμό των δικών τους παιδιών και με τη στήριξη των καθοδηγούμενων ΜΜΕ έσπερναν μίσος, φανατισμό, πόλωση, διχασμό.
Νομίζουμε ότι δεν κινδυνεύει μόνο η Αγιά Σοφιά, αλλά και το ίδιο το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

15/01/26 11:09 μμ

Κοινή ενημερωτική δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

15/01/26 11:05 μμ

Συνταγή του Jamie Oliver για κοτόπουλο με λαχανικά

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

15/01/26 10:54 μμ

Ν/σ. Τροποποίηση Σύμβασης HELLENIC TRAIN- Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

15/01/26 10:48 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Ιανουαρίου

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

15/01/26 10:38 μμ

«Έφυγε» από τη ζωή ο Άντε Γκργκούρεβιτς

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

15/01/26 10:34 μμ

Παραδόθηκε μεταμορφωμένος ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ' ό,τι την παρέλαβα

15/01/26 10:29 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ’ ό,τι την παρέλαβα

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές - video

15/01/26 10:05 μμ

Σέρρες: Ελάχιστη η χρήση του IRIS στα καταστήματα εστίασης, μεγάλη πτώση της κίνησης μετά τις γιορτές – video

Π.Πουλιάκας: "Ο ανάδοχος ξεκινά τους καθαρισμούς των σιντριβανιών - video

15/01/26 9:50 μμ

Π.Πουλιάκας: “Ο ανάδοχος ξεκινά τους καθαρισμούς των σιντριβανιών – video

Αγρότες: Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό με ανοιχτούς δρόμους - Δ.Διαμαντόπουλος: Τι συζητήσαμε στη χθεσινή συνάντηση - video

15/01/26 9:51 μμ

Αγρότες: Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό με ανοιχτούς δρόμους – Δ.Διαμαντόπουλος: Τι συζητήσαμε στη χθεσινή συνάντηση – video

Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα και την ΤΑ, στο ν/σ του ΥΠΕΣ

15/01/26 10:24 μμ

Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα και την ΤΑ, στο ν/σ του ΥΠΕΣ

Ενός λεπτού σιγή στο Δ.Σ. Σερρών στη μνήμη του αδικοχαμένου Άγγελου - video

15/01/26 9:33 μμ

Ενός λεπτού σιγή στο Δ.Σ. Σερρών στη μνήμη του αδικοχαμένου Άγγελου – video