«Τίποτα δεν αντικαθιστά το άνοιγμα των παραθύρων» τονίζουν     Για τις συσκευές καθαρισμού του αέρα και το εάν αυτές προστατεύουν από τον κορονοϊό δίνουν διευκρινίσεις οι ειδικοί ενώ παράλληλα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Τίποτα δεν αντικαθιστά το άνοιγμα των παραθύρων» τονίζουν

 

 

Για τις συσκευές καθαρισμού του αέρα και το εάν αυτές προστατεύουν από τον κορονοϊό δίνουν διευκρινίσεις οι ειδικοί ενώ παράλληλα τονίζουν απευθυνόμενοι στους καταναλωτές να προσέχουν τι αγοράζουν και να αερίζουν συστηματικά τους κλειστού χώρους. Όπως αναφέρει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle από τότε που έγινε γνωστό ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και σε κλειστούς χώρους μέσω του αέρα η ζήτηση για συσκευές καθαρισμού της ατμόσφαιρας εκτοξεύθηκε.

Για μερικές χιλιάδες ευρώ εστιατόρια, διοργανωτές εκδηλώσεων, σχολεία, αλλά ακόμα και ιδιώτες μπορούν να προμηθευτούν τέτοιου είδους κινητά ή σταθερά συστήματα.

Οι κατασκευαστές υπόσχονται ότι τα μηχανήματα αφαιρούν σχεδόν εξ ολοκλήρου τα επικίνδυνα αερολύματα από τον αέρα. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι συσκευές αυτές ως εναλλακτική λύση στον κλασικό αερισμό μιας αίθουσας; Είναι πράγματι τόσο αποδοτικές όσο ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης με επικεφαλής τον καθηγητή πειραματικών ατμοσφαιρικών ερευνών Γιόαχιμ Κούρτιους δοκίμασαν τέσσερεις συσκευές καθαρισμού αέρα σε μια σχολική τάξη με 27 μαθητές.

Όλα τα μηχανήματα ήταν εξοπλισμένα με ένα απλό φίλτρο σκόνης, ένα φίλτρο HEPA τύπου Η13, καθώς και ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα. Το αποτέλεσμα του πειράματος: Ορισμένοι καθαριστές αέρα φιλτράρουν μέσα σε 30 λεπτά μέχρι και το 90% των αερολυμάτων.

 

Όπως δηλώνει ο Γερμανός καθηγητής στη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πειράματος, «η μείωση των αερολυμάτων σε ένα κλειστό χώρο είναι τόσο μεγάλη που περιορίζεται σημαντικά η μόλυνση ακόμα και από έναν υπερμεταδότη».

Σε παρόμοια αποτελέσματα καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου του Ομοσπονδιακού Στρατού στο Μόναχο. Η ομάδα του καθηγητή Κρίστιαν Κέλερ από το Ινστιτούτο Μηχανικής Ρευστών και Αεροδυναμικής πραγματοποίησε δοκιμές καθαριστήρων αέρος υψηλής απόδοσης με φίλτρα ΗΕPA τύπου Η14.

Ο συνδυασμός των φίλτρων διασφαλίζει ότι από τον αέρα φιλτράρονται μικροσωματίδια αερολυμάτων διαμετρήματος 0,1 μέχρι 0,3 μικρομέτρων σε ποσοστό 99,995%.

Στο κείμενο συμπερασμάτων η επιστημονική ομάδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “η συγκέντρωση αερολυμάτων σε ένα χώρο 80 τετραγωνικών περιορίζεται στο ελάχιστο. Κατά συνέπεια οι συσκευές καθαρισμού αέρα αποτελούν μια καλή λύση για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού».

Τίποτα δεν αντικαθιστά το άνοιγμα των παραθύρων

Όσοι όμως σχεδιάζουν να προμηθευτούν ένα τέτοιο μηχάνημα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Ο καθηγητής Μάρτιν Κέγκελ, ερευνητής αερολυμάτων και επικεφαλής του ινστιτούτου Χέρμαν-Ρίτσελ στο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, εξηγεί ότι: «Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φίλτρων. Κλασικά φίλτρα μικροσωματιδίων σκόνης αφαιρούν από τον αέρα περίπου το 50% των αερολυμάτων. Ενώ τα φίλτρα τύπου Η13, Η14 ή ULPA είναι σε θέση να συγκρατήσουν όλα σχεδόν τα μικροσωματίδια.

Η τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου της Έσσης ανακοίνωσε ότι διαθέτει 10 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά συσκευών καθαρισμού αέρα για σχολεία. Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Παιδείας του κρατιδίου Αλεξάντερ Λόρτς δήλωσε ότι «οι συσκευές αυτές προορίζονται κυρίως για σχολικές τάξεις όπου δεν είναι εφικτός ο κλασικός αερισμός, όπως πχ όταν τα παράθυρα δεν ανοίγουν».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις εν λόγω συσκευές.

Advertisement
MEGA

Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Το ζητούμενο είναι να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ο αέρας σε κλειστούς χώρους για να αποφευχθεί μια μετάδοση του κορονοϊού.

Τίποτα δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει το άνοιγμα των παραθύρων, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο. Οι συσκευές καθαρισμού αέρα μπορούν ωστόσο να συμβάλουν σε ορισμένες περιπτώσεις στη μάχη κατά των αερολυμάτων».

Αναζητήστε την κατάλληλη συσκευή για τον χώρο σας

Οι γερμανικές ενώσεις καταναλωτών συστήνουν στους καταναλωτές να μην εμπιστεύονται τυφλά τους κατασκευαστές και να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί όταν αγοράζουν συσκευές καθαρισμού αέρα. Για παράδειγμα οι συσκευές θα πρέπει να είναι οι κατάλληλες για τα τετραγωνικά του χώρου, αλλά και για τον αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονται σε αυτόν. Εκτός αυτού τα φίλτρα θα πρέπει να αντικαθίστανται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για εναλλακτικές μεθόδους καθαρισμού του αέρα και συγκράτηση αερολυμάτων. Δύο ινστιτούτα Fraunhofer (ΙΚΤS και ITEM) πειραματίζονται αυτό τον καιρό πάνω σε ένα νέο σύστημα, το οποίο απολυμαίνει τον αέρα με τη βοήθεια ηλεκτροχημικής οξείδωσης εξουδετερώνοντας πλήρως του ιούς. Σύμφωνα με τα γερμανικά ινστιτούτα, μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς τα πειράματα θα δρομολογηθεί η κυκλοφορία των νέων συσκευών στην αγορά.

 

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Κίμι Αντονέλι θριάμβευσε στην Σανγκάη

15/03/26 4:14 μμ

Ο Κίμι Αντονέλι θριάμβευσε στην Σανγκάη

Χ. Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος - Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»

15/03/26 4:04 μμ

Χ. Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος – Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα για τον Έλληνα καταναλωτή

15/03/26 3:59 μμ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα για τον Έλληνα καταναλωτή

ΚΚΕ: Η εμπλοκή στον πόλεμο βαφτίζεται από τον πρωθυπουργό «εθνικό συμφέρον»

15/03/26 3:55 μμ

ΚΚΕ: Η εμπλοκή στον πόλεμο βαφτίζεται από τον πρωθυπουργό «εθνικό συμφέρον»

Δ. Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

15/03/26 3:53 μμ

Δ. Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

ΟΑΚΑ: Νέα ζωή στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Παιανίας με το NMDF Convention & World of Dance Greece 2026

15/03/26 3:49 μμ

ΟΑΚΑ: Νέα ζωή στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Παιανίας με το NMDF Convention & World of Dance Greece 2026

Γίγαντες με μελιτζάνες στο φούρνο

15/03/26 1:38 μμ

Γίγαντες με μελιτζάνες στο φούρνο

Πράσινο σαπούνι - 15 χρήσεις για το σπίτι που θα σας εκπλήξουν

15/03/26 1:29 μμ

Πράσινο σαπούνι – 15 χρήσεις για το σπίτι που θα σας εκπλήξουν

Συγκέντρωση σε ανάμνηση των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού και έναρξη των εργασιών του Πάρκου Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας

15/03/26 1:35 μμ

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση σε ανάμνηση των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού και έναρξη των εργασιών του Πάρκου Μνήμης

Πώς να προετοιμάσετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας για την άνοιξη

15/03/26 1:27 μμ

Πώς να προετοιμάσετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας για την άνοιξη

Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο - Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών - Στοιχεία για την Ελλάδα

15/03/26 1:33 μμ

Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο – Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών – Στοιχεία για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» - Ο εμβληματικός πίνακας του Ντελακρουά έως τέλος Νοεμβρίου στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου

15/03/26 1:22 μμ

«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» – Ο εμβληματικός πίνακας του Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου