Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, την 30η Οκτωβρίου του 1944.     Το πρόγραμμα για ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη θα τιμήσει τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, την 30η Οκτωβρίου του 1944.

Advertisement
 

 

 

Το πρόγραμμα για τον εορτασμό της επετείου της 30ης Οκτωβρίου 1944, που καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα της 14ης Απριλίου 2016 ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής είπε: “Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις γι΄αυτή τη μέρα. Στη γιορτή αυτή τιμής για την απελευθέρωσης της πόλης από τον ναζιστικό ζυγό θα γίνουν και φέτος κάποιες εκδηλώσεις”.

Το πρόγραμμα:

Στις 30 Οκτωβρίου στις 12:30 στο μνημείο της αναθηματικής πλάκας που βρίσκεται πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου θα αποδοθεί φόρος τιμής και θα πραγματοποιηθούν κάποιες ομιλίες. Στη συνέχεια, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης “Εθνική Αντίσταση 1941-1944: Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα” με φωτογραφικό υλικό από τον παράνομο Τύπο της κατοχικής περιόδου, ενώ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια της κατοχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 30 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από τις 11:00 – 14:00 και από τις 17:00 – 20:00.

Ο πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Άρης Στυλιανού ανέφερε: “Είναι σημαντικό για να μαθαίνουμε την ιστορία μας και να θυμόμαστε τις σημαντικές αυτές στιγμές. Είμαστε ευτυχείς ως ΚΘΒΕ και δεχτήκαμε ευχαρίστως να φιλοξενήσουμε μία έκθεση με το υλικό της εποχής και κυρίως τον παράνομο Τύπο. Θα δούνε την έκθεση οι θεατές που θα έρχονται για τις παραστάσεις μας αλλά και κάποια σχολεία και όποιος άλλος πολίτης ενδιαφέρεται. Θα είναι μία σημαντική εμπειρία”.

Από τη μεριά του ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Σπύρος Κουζινόπουλος δήλωσε: “Η 30η Οκτωβρίου είναι μία λαμπρή μέρα για την πόλη μας. Στα 3,5 χρόνια της ναζιστικής πανούκλας που σκέπαζε αυτήν την πόλη υπήρξαν χιλιάδες νεκροί από πείνα και βασανιστήρια. Πρέπει να βάλουμε τέλος στους νοσταλγούς του χιτλερισμού που προκάλεσαν όλα αυτά τα δεινά στην πόλη”.

Advertisement
ΔΕΗ

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής είπε: “Ο εορτασμός της απελευθέρωσης της πόλης από τη ναζιστική κατοχή κατατέθηκε μετά από πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Η πόλη μας ήταν η δεύτερη μαρτυρική πόλη μετά τη Βαρσοβία. Τα θύματα ήταν χιλιάδες, όμως αυτή η πόλη έμεινε ανυπότακτη και αδούλωτη.

“Η μέρα είναι ταυτόχρονα και μέρα διεκδίκησης, απόδοσης δικαιοσύνης, αποζημίωσης και της χώρας και των θυμάτων. Η χώρα έχασε το 19,5% του πληθυσμού της την περίοδο της τριπλής κατοχής” πρόσθεσε.

Πηγή thesstoday.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:13 πμ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:15 πμ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 - Δάκρυσε ο πατέρας του

23/12/25 12:05 πμ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 – Δάκρυσε ο πατέρας του

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής - «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

23/12/25 12:05 πμ

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής – «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι - Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

22/12/25 11:54 μμ

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

23/12/25 12:27 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

23/12/25 12:21 πμ

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

Βουλγαρία - ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

23/12/25 12:20 πμ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

23/12/25 12:19 πμ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

23/12/25 12:18 πμ

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

Το NBA και η FIBA ανακοίνωσαν τη διερεύνηση για μια νέα επαγγελματική Λίγκα στην Ευρώπη

23/12/25 12:16 πμ

Το NBA και η FIBA ανακοίνωσαν τη διερεύνηση για μια νέα επαγγελματική Λίγκα στην Ευρώπη

Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα

22/12/25 8:20 μμ

Διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1,17 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα