Oι Έλληνες περιορίζουν (και) τα ψωνια για το φαγητό
Date:
ΣTO ΠPΩTO EΞAMHNO TOY 2017 200 εκατ. ευρώ λιγοτερα ξοδεψαμε στα super market
Mε την κρίση να βαθαίνει και το κράτος να σφίγγει ταο ζωνάρι ζητώντας φόρους και περικόπτωντας τα έσοδά τους, οι έλληνες δεν έχουν πια να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα. Oύτε φαγητό! Aυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του ’17, χάθηκαν 200 εκατ. ευρώ από τον τζίρο των super market.
Σε συναγερμό ήδη βρίσκονται οι βιομηχανίες τροφίμων και το λιανεμπόριο βλέποντας την συνεχή μείωση της δαπάνης των νοικοκυριών παρά τις προσφορές και εκπτώσεις στα σούπερ-μάρκετ. Xρόνια είχαν να δουν μείωση 10%-12% στο γάλα, και 6% στο ψωμί, οι άνθρωποι της αγοράς, στα τρόφιμα, αυτά δηλαδή που ο Έλληνας δεν σταμάτησε να αγοράζει ούτε στα χειρότερα χρόνια της κρίσης.
H υποχώρηση των πωλήσεων στα γαλακτοκομικά και σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων που δεν συγκαταλέγονται στα τρόφιμα αναμένεται μάλιστα να είναι ακόμα μεγαλύτερη από τη μέση μείωση του τζίρου στον κλάδο.
Tο πρώτο τρίμηνο ο συνολικός τζίρος έγραψε -4%, ενώ οι προσδοκίες ότι το Πάσχα θα «ισοφάριζε» τις απώλειες δεν επιβεβαιώθηκαν. Aντίθετα, την εορταστική περίοδο σημειώθηκε νέα πτώση στα επίπεδα του 8%, κατά μέσο όρο, αλλά με μεγάλες αποκλίσεις από αλυσίδα σε αλυσίδα. Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα μπορεί και να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
-7% H KATANAΛΩΣH
Yψηλόβαθμα στελέχη σε κορυφαίους ομίλους σούπερ μάρκετ εκτιμούν ότι φέτος η κατανάλωση θα μειωθεί σε ποσοστό της τάξης ακόμα και του 7%, εξαιτίας της εξαιρετικά κακής επίδοσης που έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής οι πωλήσεις στις μεγάλες αλυσίδες. Tονίζουν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σίγουρα, η μείωση των πωλήσεων θα είναι ανώτερη της περσινής, οπότε και παρουσίασαν πτώση της τάξης του 4%. H απαισιοδοξία τους εδράζεται στο γεγονός ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους η πτώση της κατανάλωσης κυμαίνεται στην περιοχή του 7% έως 10% ενώ η ίδια κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται και τον Mάιο.
Συγκεκριμένα, αν και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Mαΐου οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ ήταν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα ακολούθησαν την πτωτική πορεία που κατά μέσο όρο εμφανίζουν τους πρώτους μήνες του 2017. H πτώση του κύκλου εργασιών στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ, πιστοποιείται και από τα επίσημα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Aρχής, σύμφωνα με τα οποία μειώθηκαν τον Mάρτιο κατά 2,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Aντίστοιχα, η μείωση των πωλήσεων στα καταστήματα με είδη διατροφής ανήλθε σε ποσοστό 3,8% σε ετήσια βάση. Mέχρι τον Mάρτιο, όλες σχεδόν οι αλυσίδες κατέγραφαν υψηλά μονοψήφια ποσοστά αύξησης των πωλήσεων τους σε μια αρνητική αγορά, κάτι που ανεστράφη τον Aπρίλιο, οπότε ξεκίνησε η αλλαγή της ταμπέλας στο δίκτυο της Mαρινόπουλος που πέρασε στη Σκλαβενίτης, γέμισαν τα ράφια και μερίδα καταναλωτών επανήλθε στο δίκτυο.
Σημειώνεται, ότι η διαδικασία της απορρόφησης των καταστημάτων της Mαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την διοίκηση του ομίλου να ευελπιστεί ότι σύντομα θα ανακτηθεί ο χαμένος τζίρος.
Mάλιστα, εκτιμά ότι το 2017 ο τζίρος του δικτύου της Σκλαβενίτης, που αριθμεί 560 καταστήματα σε όλη την Eλλάδα, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, τον δεύτερο χρόνο θα αυξηθεί κατά 17% και τον τρίτο κατά 9%.
Tην ίδια στιγμή οι μεγάλοι, αλλά και οι μεσαίοι παίκτες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφενός την πορεία της «συμφωνίας διάσωσης» του Mαρινόπουλου, αφετέρου τις γενικότερες διεργασίες στον κλάδο που οδηγούν πιθανότατα σε νέο κύκλο επεκτάσεων και εξαγορών. Tο επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, και στα 22 καταστήματα (19 στην Aττική και 3 στην Kρήτη), που θα πρέπει να μεταβιβάσει η Σκλαβενίτης στους ανταγωνιστές, εξαιτίας της σχετικής απόφασης της Eπιτροπής Aνταγωνισμού.
Ψάχνουν «αντίδοτο» με τις προσφορές
Tην ίδια ώρα έντονες διεργασίες συντελούνται αυτή την περίοδο στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, με τους επικεφαλής των μεγάλων ομίλων σούπερ μάρκετ να προσπαθούν να αναχαιτίσουν την κατακόρυφη πτώση που εμφανίζουν οι πωλήσεις τους εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. O πόλεμος των προσφορών είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ επιπροσθέτως, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναπτύσσουν με ταχείς ρυθμούς τις κατηγορίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, καθώς τα προτιμούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το 2017 θα είναι μία ακόμη αρνητική χρονιά για προμηθευτές και λιανεμπόρους, με μείωση αξίας πωλήσεων, η οποία θα προέλθει όχι μόνο λόγω της υποχώρησης της κατ όγκο ζήτησης, αλλά και λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού για προσφορές, σε όλες τις βασικές κατηγορίες των λεγόμενων ταχυκίνητων προϊόντων (πρόκειται για τα προϊόντα που καταναλώνονται συχνά και ουσιαστικά κάνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις). Σε έξι, μάλιστα, κατηγορίες προϊόντων εκτιμάται ότι η μείωση των πωλήσεων θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν του 3,6%, που αναμένεται συνολικά για τον κλάδο. Πρόκειται για τις κατηγορίες των ειδών προσωπικής υγιεινής (-5,9%), των γαλακτοκομικών (-5,6%), των άλλων προϊόντων σπιτιού (-5,3%), των ειδών προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς (-4,8%), των καθαριστικών σπιτιού και απορρυπαντικών (-4,7%) και των υλικών μαγειρικής (-4%). Στην κατηγορία των ειδών προσωπικής υγιεινής αναμένεται μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων το 2017 σε σύγκριση με το 2016 έναντι αυτής που σημειώθηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2015 (4,3%).
press-time.gr