Σε αντίθεση με τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, η κατανάλωση καφέ δεν είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σκλήρυνσης στις αρτηρίες και δεν επηρεάζει δυσμενώς το κυκλοφορικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σε αντίθεση με τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, η κατανάλωση καφέ δεν είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σκλήρυνσης στις αρτηρίες και δεν επηρεάζει δυσμενώς το κυκλοφορικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

 

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ανεξάρτητα από την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται. Ακόμη και οι άνθρωποι που καταναλώνουν 25 κούπες ημερησίως, δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα καρδιάς λόγω αθηροσκλήρωσης.

 

 

 

 

Advertisement
Family Kitchen

 

 

«Το γεγονός ότι ο καφές έχει κατηγορηθεί για ποικίλα καρδιαγγειακά προβλήματα, μας εμποδίζει συχνά να τον απολαύσουμε. Η νέα έρευνα μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι…», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Κένεθ Φάνγκ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασίλισσας Μαρίας (Queen Mary) του Λονδίνου ανέλυσαν τα δεδομένα από 8.412 άτομα. Παράλληλα, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες: όσους έπιναν λιγότερη από μια κούπα καφέ ημερησίως, αυτούς που έπιναν μία έως τρεις κούπες και όσους έπιναν πάνω από τρεις.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς και σε υπέρυθρη ανάλυση του σφυγμικού κύματος πίεσης των αρτηριών. Τέλος, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους δημογραφικά στοιχεία όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, το βάρος, το ύψος κλπ.

Βρέθηκε ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο καφέ, είναι πιο πιθανό να είναι άντρες, καπνιστές και τακτικοί χρήστες αλκοόλ. Επιπλέον, δεν φάνηκε να υπάρχει διαφορά στη σκλήρυνση των αρτηριών μεταξύ αυτών που έπιναν λιγότερο από μια κούπα, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν πάνω από πέντε κούπες ημερησίως(και έως 25).

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα που περιέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αν γίνονται δύσκαμπτες, μπορεί να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας της καρδιάς και να αυξηθεί η πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νέα έρευνα ωστόσο δεν βρήκε καμία τέτοια συσχέτιση με την κατανάλωση καφέ.

ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ