Οι κακοί οιωνοί που προμήνυαν τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Ο δραπέτης που έκατσε στον θρόνο του και ο ναύτης που αποκεφαλίστηκε
Date:
Λίγο πριν από τον θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου κακοί οιωνοί προοικονομούσαν το θλιβερό γεγονός. Κάποιοι ιστορικοί όμως πιστεύουν ότι τα σημάδια επινοήθηκαν μετά τον θάνατό του.
Άλλοι υποστήριξαν ότι κατασκευάστηκαν πριν να πεθάνει από εκείνους που ήθελαν να βγάλουν τον Μεγάλο Αλέξανδρο από τη μέση, ώστε να δείξουν ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε θεϊκά ή φυσικά αίτια.
Καθώς ο Μέγας Αλέξανδρος επέστρεφε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., όπου άφησε την τελευταία του πνοή, το καράβι πέρασε μέσα από βάλτους, όπου παραμόνευε ο κίνδυνος της ελονοσίας. Ο Μέγας Αλέξανδρος χειριζόταν τον μοχλό που κατεύθυνε το καράβι. Κάποια στιγμή ένας δυνατός άνεμος του πήρε το καπέλο με τη βασιλική μπλε και λευκή κορδέλα που φορούσε για τον ήλιο.
Η κορδέλα πέταξε μακριά και μπλέχτηκε σε καλάμια δίπλα από έναν αρχαίο βασιλικό τάφο. Σύμφωνα με θρύλους, μέσα στους βάλτους ήταν θαμμένοι όλοι οι παλιοί βασιλιάδες της Ασσυρίας.
Ένας ναύτης χωρίς να καταλάβει ότι το συμβάν προμήνυε κακό για τον Μέγα Αλέξανδρο, έπεσε στα βρομόνερα για να μαζέψει το καπέλο του βασιλιά του. Ο άνδρας το βρήκε και το φόρεσε στο κεφάλι του για να μη βραχεί.
Μόλις επέστρεψε στο καράβι, ο Μέγας Αλέξανδρος έβγαλε ένα τάλαντο για να τον ευχαριστήσει για την καλοσύνη και την ανδρεία του. Όμως, στη συνέχεια διέταξε να τον μαστιγώσουν για προσβολή στο πρόσωπο του βασιλιά, καθώς δεν είχε πάρει την άδειά του.
Κάποιες μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε να τον αποκεφαλίσουν, καθώς μια προφητεία τον είχε προειδοποιήσει «να μην αφήσει ανέγγιχτο το κεφάλι που είχε φορέσει το διάδημα του».
Λίγες μέρες αργότερα, όταν έφτασε στη Βαβυλώνα, το κέντρο της νέας αυτοκρατορίας του, άρχισε να οργανώνει την ανακατανομή των ανδρών του στις μονάδες τους. Για μία στιγμή έφυγε από την εξέδρα που στεκόταν στον χώρο τον παρελάσεων και πήγε μαζί με τους υπασπιστές του για να πιει κάτι.
Όσο έλειπε από τη θέση του, ένας Βαβυλώνιος δραπέτης από τις φυλακές ανέβηκε στην εξέδρα, φόρεσε το βασιλικό μανδύα και το στέμμα του και κάθισε στον θρόνο του.
Άνδρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου έσπευσαν να τον κατεβάσουν και να τον τιμωρήσουν για την προσβολή που είχε διαπράξει.
Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, ο άνδρες έλεγαν ότι δεν έφταιγε εκείνος, αλλά ότι ο θεός του είχε βάλει αυτή την ιδέα στο μυαλό.
Ο Μέγας Αλέξανδρος πίστευε ότι ήταν μια συνωμοσία εναντίον του για να τον βγάλουν από τον θρόνο.
Στις 29 Μαΐου 323 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος ένιωσε μια αδιαθεσία. Οι κακοί οιωνοί είχαν επαληθευτεί.
Παρ’ όλα αυτά, εκείνη την ημέρα ήπιε πολύ αλκοόλ. Την επόμενη μέρα ανέβασε πολύ πυρετό. Η κατάσταση της υγείας του δεν επανήλθε ποτέ. Έντεκα μέρες αργότερα, ξεψύχησε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε κάποια ασθένεια.
Κανείς όμως, δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια ασθένεια ήταν αυτή. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήπιε δηλητηριασμένο κρασί, χωρίς όμως να γνωρίζουν από ποιον και με ποια ουσία δηλητηριάστηκε. Τα σενάρια είναι πολλά και ο θάνατός του θα παραμείνει ένα μυστήριο.
πηγή: mixanitouxronou.gr