ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Οι κάτοχοι διπλώματος Β ΔΕΝ μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτα 125 κ.ε.κ χωρίς δίπλωμα ή εξετάσεις, σύμφωνα με τα ellinikahoaxes.gr   Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε η είδηση σύμφωνα με ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Οι κάτοχοι διπλώματος Β ΔΕΝ μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτα 125 κ.ε.κ χωρίς δίπλωμα ή εξετάσεις, σύμφωνα με τα ellinikahoaxes.gr

 

Advertisement
 

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε η είδηση σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β θα μπορούν νόμιμα να οδηγούν μοτοσικλέτα 125 κυβικών εκατοστών χωρίς να έχουν δίπλωμα της κατηγορίας Α1. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαψεύδει τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στην προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης του εντύπου των αδειών οδήγησης. Επιπροσθέτως, καθίσταται σαφές πως δεν αλλάζει το ισχύον νομικό πλαίσιο σχετικά με τις άδειες οδήγησης και ως εκ τούτου δεν δίνεται αυτόματα το δικαίωμα οδήγησης δικύκλου κατηγορίας Α1 από κάτοχο άδειας οδήγησης κατηγορίας Β.

 

 

Η διευκρίνηση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (A3/Οικ. 56475/6635) που συνυπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κρίθηκε αναγκαία διότι η ακόλουθη φράση παρερμηνεύτηκε, με αποτέλεσμα να διαμοιρασθεί με ταχείς ρυθμούς μια ψευδής είδηση.

Κοινή Υπουργική Απόφαση

Συμπέρασμα

Advertisement
MEGA

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω συνάγουμε το συμπέρασμα ότι οι κάτοχοι διπλώματος Β δεν μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτα έως 125 κ.εκ. χωρίς εξετάσεις και την προβλεπόμενη από το νόμο εκπαίδευση. Κατά συνέπεια ο υπό εξέταση ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Εντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης καθώς ισχυρίζεται ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία καταργεί την εκπαίδευση ενός υποψηφίου οδηγού μοτοσικλέτας, θα απογειώσει τα τροχαία συμβάντα στην χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που αναδημοσιεύει η real.gr, στο εξής ο κάτοχος διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β μπορεί να οδηγήσει και μοτοσικλέτα μέχρι και 125 κ.εκ χωρίς εξετάσεις και εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτου μπορούν στο εξής νόμιμα να οδηγούν σε όλη την επικράτεια μοτοσικλέτες μέχρι 125 κ. εκ. χωρίς την υποχρέωση να έχουν «βγάλει» δίπλωμα οδήγησης.

Όλα αυτά αναφέρονται στην υπ’ αριθμόν Κοινή Υπουργική Απόφαση A3/Οικ. 56475/6635 που προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία ως προς τις διατάξεις της οδηγίας 2020/612/ΕΕ της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2020, η οποία τροποποιεί την οδηγία 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης, καθώς και τροποποιεί τo Παράρτημα Ι του π.δ. 51/2012 (Α΄ 101).

Το θέμα αυτό έφερε την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης καθώς ισχυρίζεται ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία καταργεί την εκπαίδευση ενός υποψηφίου οδηγού μοτοσικλέτας, θα απογειώσει τα τροχαία συμβάντα στην χώρα μας.

«Δεν έχει θέση μια τέτοια νομοθεσία-ντροπή σε μια χώρα όπου μόνο το 2018 καταγράφηκαν 6.638 παθόντα πρόσωπα σε τροχαία συμβάντα με μοτοσικλέτα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, Αρης Ζωγράφος και συνεχίζει: «Η μοτοσικλέτα συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα άλλα οχήματα επειδή έχει διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής. Είναι όχημα μονής γραμμής, ο οδηγός βρίσκεται επάνω και όχι μέσα στο όχημα, και για αυτό τον λόγο ο χειρισμός της είναι πολύ πιο δύσκολος από τον χειρισμό ενός αυτοκινήτου. Η μοτοσικλέτα στρίβει, φρενάρει, επιταχύνει και συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα αυτοκίνητο, απαιτεί καλή ισορροπία και πλήρη συντονισμό άκρων από τον αναβάτη».

Ο κ. Ζωγράφος αναφέρε: «λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές το προφανές: όχι μόνο είναι αναγκαίο ένας οδηγός μοτοσικλέτας να εκπαιδεύεται, αλλά χρειάζεται η εκπαίδευση αυτή να είναι εξειδικευμένη στις αυξημένες απαιτήσεις του οχήματος και της οδικής πραγματικότητας».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
19 Νοεμβρίου 1924: Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή

18/11/25 10:05 μμ

19 Νοεμβρίου 1924: Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών

18/11/25 10:03 μμ

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών σήμερα 19 Νοεμβρίου

Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 206χλμ στη λεωφόρο Μαραθώνος

18/11/25 11:21 μμ

Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 206 χλμ στη λεωφόρο Μαραθώνος

Ιωάννινα: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο - Κεραυνός έπεσε σε στέγη πολυκατοικίας

18/11/25 11:16 μμ

Ιωάννινα: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ήπειρο – Κεραυνός έπεσε σε στέγη πολυκατοικίας

Ο Δήμος Σερρών τίμησε τον Νίκο Τατιτζικίδη - Η Δήμαρχος Σερρών επέδωσε τιμητική πλακέτα στα παιδιά του

18/11/25 10:47 μμ

Ο Δήμος Σερρών τίμησε τον Νίκο Τατιτζικίδη – Η Δήμαρχος Σερρών επέδωσε τιμητική πλακέτα στα παιδιά του

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο, πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων

18/11/25 10:36 μμ

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο, πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων

Στο 14% η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις CEO στην Ελλάδα

18/11/25 10:41 μμ

Στο 14% η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις CEO στην Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Νοεμβρίου

18/11/25 10:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Νοεμβρίου

Πώς να πλύνετε σωστά ένα μπουφάν στο πλυντήριο

18/11/25 9:55 μμ

Πώς να πλύνετε σωστά ένα μπουφάν στο πλυντήριο

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχω τη φιλοδοξία να κάνω την Ελλάδα τον Νο1 τουριστικό προορισμό στον κόσμο σε επίπεδο ποιότητας»

18/11/25 11:01 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχω τη φιλοδοξία να κάνω την Ελλάδα τον Νο1 τουριστικό προορισμό στον κόσμο σε επίπεδο ποιότητας»

Eπενδύσεις 1 τρισεκ. δολαρίων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ

18/11/25 9:58 μμ

Eπενδύσεις 1 τρισεκ. δολαρίων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ

Μάλι: Τουλάχιστον 31 άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις του στρατού εναντίον τζιχαντιστών

18/11/25 9:56 μμ

Μάλι: Τουλάχιστον 31 άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις του στρατού εναντίον τζιχαντιστών