10.4 C
Serres

Οι μισοί Έλληνες βλέπουν χειρότερο το 2016 από το 2015

Date:

 Η έρευνα End of Year (EoY) της WIN/Gallup International αποτελεί μία από τις μακρόχρονες παραδόσεις του δικτύου και είναι η πρώτη και παλαιότερη στον κόσμο, που δίνει λόγο στους ίδιους τους ανθρώπους, για να συλλέξει απόψεις σχετικά με τις σημερινές προκλήσεις.

Η φετινή έκδοση (39η) έλαβε χώρα σε 68 χώρες του κόσμου και συμμετείχαν 66.040 άνθρωποι, μέσα από on line ή τηλεφωνικές συνεντεύξεις, που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2015.

Από την Ελλάδα, συμμετείχαν 1.010 άτομα (άντρες και γυναίκες), στις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 5-11 Οκτωβρίου 2015, από την Alternative Research Solutions, εκπρόσωπο της WIN/GALLUP στην Ελλάδα.

Τα βασικά ευρήματα

Στα βασικά της ευρήματα, σε παγκόσμια κλίμακα, η έρευνα κατέγραψε πως το 66% των συμμετεχόντων δηλώνουν χαρούμενοι με τις ζωές τους, από 70% του 2014. Το 23% αναφέρει πως δεν είναι ούτε χαρούμενο ούτε μη χαρούμενο και το 10% δεν βλέπει θετικά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ζωή του. Η καθαρή ευτυχία (ευτυχία μείον δυστυχία) αγγίζει το 56%.

Γεωγραφικά τώρα, η Κολομβία είναι η πλέον χαρούμενη χώρα στον κόσμο με 85% ποσοστό καθαρής ευτυχίας, ακολουθούμενη από τα Φίτζι, τη Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν και το Βιετνάμ, ενώ το Ιράν είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά η λιγότερο χαρούμενη χώρα (-12% το ποσοστό καθαρής ευτυχίας).Ο μέσος όρος της των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι +40%, ενώ της ανατολικής Ευρώπης +49%. Η Ελλάδα είναι προτελευταία πριν από το Ιράκ, με +9% ποσοστό καθαρής ευτυχίας.

Στο μεταξύ, το 45% του κόσμου δηλώνει αισιόδοξο για το οικονομικό πλαίσιο του 2016, το 22% είναι απαισιόδοξο, ενώ το 28% θεωρεί πως οι οικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν αναλλοίωτες. Η πιο αισιόδοξη χώρα για τις οικονομικές προοπτικές του έτους είναι η Νιγηρία (61% καθαρή αισιοδοξία), ακολουθούμενη από Μπαγκλαντές, Κίνα και Βιετνάμ. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι η πιο απαισιόδοξη χώρα,σε ότι αφορά την οικονομία, με το δείκτη καθαρής αισιοδοξίας να «κάθεται» στο -65%. Ηλικιακά, οι νέοι άνθρωποι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι (31% για εκείνους που είναι κάτω των 34), ενώ οι γηραιότεροι δεν βλέπουν την κατάσταση τόσο θετικά (13% για τους άνω των 55).

Σε άλλο σημείο της έρευνας, κάτι παραπάνω από 1 στους 2 συμμετέχοντες (54%) θεωρεί πως το 2016 θα είναι καλύτερο από το 2015, το 16% πιστεύει πως θα είναι χειρότερο και το 24% θεωρεί πως θα είναι το ίδιο. Μπαγκλαντές, Κίνα, Νιγηρία, Φίτζι και Μαρόκο τρέφουν τις περισσότερες ελπίδες, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Ιταλία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η WIN/Gallup International χώρισε τον κόσμο σε τρεις περιφέρειες: στα έθνη που ευημερούν (G7), σε αυτά που αναδύονται (G20, με την εξαίρεση της G7) και σε αυτά που έχουν φιλοδοξίες (όλα τα υπόλοιπα). Κι ενώ υπάρχουν πολύ μεγάλες εισοδηματικές ανομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τις τρεις περιφέρειες, τα επίπεδα καθαρής ευτυχίας είναι ιδιαίτερα υψηλά (42% για αυτά που ευημερούν, 59% για τα αναδυόμενα και 54% για τα φιλόδοξα), κάτι που δείχνει ότι η προσδοκία ανάπτυξης είναι σημαντικότερη για την ευτυχία, από την παρούσα οικονομική ευμάρεια.

Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις για την ελπίδα και την οικονομική αισιοδοξία, τα έθνη που ευημερούν,  παρουσιάζουν τη μικρότερη ελπίδα και οικονομική αισιοδοξία (6% και -16% αντίστοιχα). Αντίθετα, τα αναδυόμενα έθνη βλέπουν με θετική διάθεση το μέλλον, με ελπίδα στο 50% και οικονομική αισιοδοξία στο 36%, ενώ τα φιλόδοξα έθνη καταγράφουν 29% στην ελπίδα και 16% στην οικονομική αισιοδοξία.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Ο ένας στους δύο  Έλληνες από αυτούς που πήραν μέρος στην έρευνα (1.010 συνολικά), πιστεύει πως το 2016 η κατάσταση θα είναι χειρότερη από αυτή του 2015. Το συγκεκριμένο ποσοστό φτάνει στο 51%, την ώρα που το 23% θεωρεί πως θα είναι καλύτερη και άλλο ένα 23% πιστεύει πως θα παραμείνει ίδια. Ηλικιακά, οι πιο απογοητευμένοι είναι οι  Έλληνες άνω των 75 ετών (76%), ενώ οι νεότεροι συμμετέχοντες του δείγματος (18-24) είναι οι πιο αισιόδοξοι, καθώς το 38% πιστεύει πως το 2016 θα είναι καλύτερο από το περσινό έτος. Τέλος, το 26% των συμμετεχόντων στην κλίμακα 18-34 δεν βλέπει αλλαγή, θετική ή αρνητική.  Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της καταγραφής έχει να κάνει με τους ανέργους, καθώς το 52% βλέπει πως η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι (44%) είναι οι μαθητές.

Στη μέτρηση που έφερε την Ελλάδα στην τελευταία θέση του δείγματος, αυτή της προσδοκίας για το οικονομικό πλαίσιο του 2016, είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 6% του δείγματος «βλέπει» οικονομική ευημερία μέσα στο τρέχον έτος, ενώ αντίθετα το 71% θεωρεί πως άλλος ένας χρόνος θα είναι δύσκολος οικονομικά για τη χώρα. Το 21% πιστεύει πως η κατάσταση δεν θα μεταβληθεί. Σημαντική ένδειξη είναι αυτή στην ηλικιακή κατηγορία των (Under 18), καθώς το 100% του δείγματος βλέπει δύσκολη χρονιά, ενώ οι πιο αισιόδοξες κατηγορίες (όσο μπορεί να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο) είναι οι 18-24 και 25-34 ετών (αμφότερες βλέπουν ευημερία σε ποσοστό 9%). Αρκετά απαισιόδοξες είναι και οι κατηγορίες 45-54 (78%), 55-64 (78%) και 65+ (81%).     

Τέλος, σε ερώτηση για το βαθμό ευτυχίας των Ελλήνων από τις συνθήκες της ζωής τους, το 50% αποκρίθηκε πως δεν αισθάνεται ούτε ευτυχισμένο ούτε δυστυχισμένο, πολύ ευτυχισμένο εμφανίστηκε μόλις το 4%, ευτυχισμένο το 25%, δυστυχισμένο το 16% και πολύ δυστυχισμένο το 4%.





Η γνώμη των Ελλήνων για το μεταναστευτικό

Εξετάζοντας το θέμα που απασχολεί την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, περισσότερο από κάθε άλλο, αυτό της μετανάστευσης αλλοδαπών εργαζομένων, η έρευνα κατέγραψε πως το 63% των Ελλήνων θεωρεί αρνητική για τη χώρα την εξέλιξη αυτή, ενώ μόλις το 18% τη βλέπει με θετική ματιά. Μάλιστα, οι άνεργοι σε ποσοστό 44% είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν περισσότερο αρνητικά τη μετανάστευση αλλοδαπών εργαζόμενων, σε αντίθεση με τους φοιτητές, οι οποίοι σε ποσοστό 66% την αντιμετωπίζουν θετικά. 

Αυτό δείχνει ότι ο φόβος για την μη εύρεση εργασίας είναι μεγαλύτερος ανάμεσα σε όσους έχουν χάσει τη  δουλειά τους από όσους πρόκειται να μπουν στην αγορά εργασίας και αυτό τους κάνει πιο επιφυλακτικούς απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Συγκριτικά με την Ελλάδα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι επιφυλακτικές απέναντι στους μετανάστες σε ποσοστό 43%, ενώ θετικό είναι το 35%, και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 52% είναι αρνητικό και μόλις το 31% θετικό.

Προφίλ Alternative Research Solutions

Η Alternative Research Solutions δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2000, ως μία ας «εναλλακτική» εταιρία ερευνών, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη της αγοράς για συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον χώρο του marketing, από στελέχη με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, και με σαφή αναγνώριση των χρονικών και διοικητικών πιέσεων που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες διαδικασίες decision-making.

Η Alternative είναι σήμερα μία εταιρία «state-of-the-art» στον χώρο της έρευνας αγοράς, του marketing & communication strategy και του Real time Business Intelligence και είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ.

Από το 2013, αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο του διεθνούς δικτύου ανεξάρτητων εταιριών έρευνας αγοράς, WIN/ Gallup, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να εκτελεί παγκόσμιας εμβέλειας έρευνες (Βαλκανικές χώρες, Κύπρο, Ευρώπη, Τουρκία, Μέση Ανατολή -Σαουδική Αραβία, ΕΑΕ, κλπ.), αλλά και να έχει πρόσβαση σε διεθνή εργαλεία και μεθοδολογίες, μέσω συνεργασίας με τα άλλα μέλη του δικτύου.

Η ομάδα της Alternative (Directors, Managers, Executives) έχει έδρα το κεντρικό γραφείο στην Αθήνα, αλλά απαρτίζεται και από εξιδεικευμένους ερευνητές πλήρους απασχόλησης με έδρα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.
 

Προφίλ WIN/ Gallup International

Η WIN/Gallup International, αποτελείται από τις 75 μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρίες έρευνας αγοράς παγκοσμίως, οι οποίες καλύπτουν με τις εργασίες τους 96 χώρες.

Για πάνω από 60 χρόνια, τα μέλη της WIN/Gallup International έχει επιδείξει την εξειδικευμένη ικανότητά τους να διεξάγουν πολυεθνικές έρευνες σε συγκρίσιμη βάση και να προσφέρουν την υψηλότερη ποιότητα.

Τα μέλη της WIN/Gallup συνεργάζονται σε καθημερινή βάση για να μοιραστούν γνώση, νέες ερευνητικές τεχνικές και εργαλεία, καθώς και για να παρέχουν τις πλέον κατάλληλες λύσεις σε διεθνή ερευνητικά έργα εξυπηρετώντας διεθνείς πελάτες.

ΕλλάδαΟι μισοί Έλληνες βλέπουν χειρότερο το 2016 από το 2015

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καστάνιανη: Ένα από τα παλαιότερα χωριά του Πωγωνίου – video

Η Καστανή (ή Καστάνιανη από το 1919 ως το...

Η Αθήνα υποδέχεται τα Χριστούγεννα με ένα δέντρο 20 μέτρων στο Σύνταγμα

Η πλατεία Συντάγματος υποδέχεται φέτος τα Χριστούγεννα με ένα...

ΥΠΠΟ: Αποκατάσταση των οχυρώσεων και λειτουργική αναβάθμιση του Κάστρου Καλαμάτας

Το Υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης τμημάτων...

SOS εξέπεμψε ιστιοφόρο στην Κω – Υπέστη βλάβη στο πηδάλιό του

Σε δυσχερή θέση βρέθηκε χθες, στη θαλάσσια περιοχή 2...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα