Μετά την χθεσινή συμφωνία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου κκ. Ιερώνυμου, άνοιξε νέος κύκλος συζήτησης για το μισθολόγιο των ιερέων, από ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Μετά την χθεσινή συμφωνία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου κκ. Ιερώνυμου, άνοιξε νέος κύκλος συζήτησης για το μισθολόγιο των ιερέων, από ποιον και πώς πρέπει να πληρώνονται αλλά και ποιες είναι οι αμοιβές τους.

 

Advertisement
 

Μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία αν τελικά “περάσει”, πάμε να δούμε πόσα χρήματα λαμβάνουν σήμερα οι εκπρόσωποι του Κλήρου βάσει Συντάγματος, ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι επίσημες μηνιαίες αποδοχές των Αρχιερέων της Εκκλησίας καθορίζονται από τον ν. 4387/2016.

Βασικός Μισθός

α. Αρχιεπίσκοπος: 2.600 ευρώ.

β. Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης: 2.210 ευρώ.

γ. Τιτουλάριος Επίσκοπος και Βοηθός Επίσκοπος: 1.820 ευρώ.

Επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών

α. Για κατόχους διδακτορικού διπλώματος σε 75 ευρώ.

β. Για κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος ετήσιας, τουλάχιστον, φοίτησης σε 45 ευρώ.

Αποζημίωση εξόδων παράστασης:

α. Αρχιεπίσκοπος: 100 ευρώ.

β. Εν ενεργεία Μητροπολίτης: 50 ευρώ.

Πέρα από τις ανωτέρω αποδοχές δεν καταβάλλεται καμία άλλη παροχή.

Αναφορικά με το επίδομα, σημειώνεται ότι αυτό παρέχεται για τίτλους που έχουν χορηγηθεί με ξεχωριστές σπουδές, μετά τη λήψη του πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης. Προκειμένου για κατόχους τίτλων αλλοδαπών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το επίδομα παρέχεται μετά την αναγνώριση της ισοτιμίας τους προς τους μεταπτυχιακούς τίτλους που απονέμονται από τα Πανεπιστήμια και τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών χορηγείται μόνο στην περίπτωση που το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών σπουδών είναι συναφές με το λειτούργημα των υπαγομένων στο παρόν κεφάλαιο. Για τη συνδρομή ή όχι της προϋπόθεσης αυτής αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο και η καταβολή του επιδόματος ανατρέχει στο χρόνο κατάθεσης των σχετικών τίτλων στο αρμόδιο όργανο για τη συνάφειά τους. Σε περίπτωση κατοχής πλέον του ενός των ανωτέρω τίτλων, καταβάλλεται το επίδομα που προβλέπεται για τον ανώτερο τίτλο σπουδών.

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί ιερέων

Οι κληρικοί λαμβάνουν:

Advertisement
Babis

-678 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

-1.032 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσία.

-1.410 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσία.

-644 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενός κληρικός απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης και.

-1.099 ευρώ με 30 έτη προϋπηρεσίας.

Πόσοι είναι οι Κληρικοί
Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο Νίκος Ξυδάκης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Ρ/Σ “Στο Κόκκινο” τόνιζε πως: “ο νόμος του 1952 προβλέπει 6.000 κληρικούς. Δεν είναι τόσοι, είναι 8.500-9.000 ή και παραπάνω. Το βάρος αυτό έτσι κι αλλιώς η Πολιτεία το αναλαμβάνει, θα μπορούσε με άλλο τρόπο, χωρίς να είναι απευθείας, χωρίς να έχουν αυτή την ιδιότητα οι κληρικοί και να έχει και μία αυτοτέλεια. Είναι μία σκέψη, για να μπορέσει ομαλά, σταθερά και με αμοιβαιότητα να προχωρήσει αυτή η διάκριση των ρόλων”.

Advertisement
Family Kitchen

 

Προανήγγειλε στην ουσία τη συμφωνία που ήρθε το βράδυ της Τρίτης.

 

Με τη νέα συμφωνία ξεκαθαρίζεται ότι οι περίπου 10.000 κληρικοί και οι ιερείς παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι (λειτουργοί), αλλά συνεχίζουν να πληρώνονται από το κράτος.

 

Συγκεκριμένα, διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου, αλλά το Ελληνικό Κράτος θα συνεχίσει να καταβάλλει το κόστος για τη μισθοδοσία τους. Αυτό θα γίνει με κρατική επιδότηση, η οποία θα διαμορφωθεί στο ύψος που βρίσκεται το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων.

Το ποσό θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας, το οποίο θα δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό. Εκτιμάται ότι το ποσό ανέρχεται γύρω στα 200 εκατομμύρια ετησίως και θα καταβάλλεται με την αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Εκκλησία ουσιαστικά θα αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί το ποσό. Εάν, παραδείγματος χάριν, προσλάβει περισσότερους ιερείς, τότε θα πρέπει, είτε να βρει επιπλέον πόρους για τη μισθοδοσία τους, είτε να διαχειριστεί ανάλογα την κρατική επιδότηση (να κάνει για παράδειγμα μικρές μειώσεις στους μισθούς των ιερέων).

 

[news247.gr]

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χατζηβασιλείου από τη Βαρκελώνη για το μεταναστευτικό: Είναι ζήτημα ασφαλείας - Χρειάζεται ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο

03/10/25 7:24 μμ

Χατζηβασιλείου από τη Βαρκελώνη για το μεταναστευτικό: Είναι ζήτημα ασφαλείας – Χρειάζεται ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο

Σημαντική μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση με τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

03/10/25 7:19 μμ

Σημαντική μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση με τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

03/10/25 7:06 μμ

Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

Χατζηβασιλείου: Πού πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαπραγμάτευση για το SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας;

03/10/25 7:03 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού πήγαν οι πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαπραγμάτευση για το SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας;

Η ΔΕΗ συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία της με την Euroleague Basketball, ως Εθνικός Χορηγός Ενέργειας μέχρι το 2027, στηρίζοντας ενεργά τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις EuroLeague και BKT EuroCup στην Ελλάδα. Η φετινή αγωνιστική σεζόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Final Four της EuroLeague 2026 επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 19 χρόνια, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της χώρας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δυναμική προβολή και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στους αγώνες των ελληνικών ομάδων της Euroleague και του EuroCup, εντός γηπέδου αλλά και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Επιπλέον, η συνεργασία αξιοποιεί το εκτεταμένο ψηφιακό οικοσύστημα της Euroleague Basketball, προσφέροντας στη ΔΕΗ μοναδικές ευκαιρίες προβολής και αλληλεπίδρασης μέσω πολλαπλών ψηφιακών πλατφορμών. Με την έναρξη της νέας σεζόν στις 30 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ παρουσιάζει τη νέα της τηλεοπτική καμπάνια με το μήνυμα: «ΔΕΗ PowerUp The Game: Η χαρά του παιχνιδιού θέλει ενέργεια. Τη δική μας», αναδεικνύοντας τη δύναμη της ενέργειας να ενώνει φιλάθλους και ομάδες, αλλά και να απογειώνει την εμπειρία του μπάσκετ. Παράλληλα, η συνεργασία της ΔΕΗ με την Euroleague επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει τη δέσμευσή του στο μπάσκετ, στηρίζοντας ενεργά το άθλημα σε όλες του τις μορφές, από τις κορυφαίες διοργανώσεις της Euroleague έως το 3x3 μπάσκετ, αναδεικνύοντας αξίες όπως η ομαδικότητα, το πάθος και το ευ αγωνίζεσθαι.

03/10/25 6:51 μμ

ΔΕΗ και Euroleague συνεχίζουν τη συνεργασία τους για 2η χρονιά

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

03/10/25 7:00 μμ

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

03/10/25 6:47 μμ

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

03/10/25 6:56 μμ

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην ΠKM για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

03/10/25 6:53 μμ

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

03/10/25 6:39 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

03/10/25 6:38 μμ

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Η Τέιλορ Σουίφτ στο νέο της άλμπουμ τραγουδάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης

03/10/25 6:36 μμ

Η Τέιλορ Σουίφτ στο νέο της άλμπουμ τραγουδάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης