Οι πάγοι παγκοσμίως βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ αντίθετα η θερμοκρασία της Γης στο υψηλότερο: μετά το 2024 με τα αρνητικά ρεκόρ και τις κλιματικές καταστροφές ... Περισσότερα

Οι πάγοι λιώνουν και η θερμοκρασία αυξάνεται- ο Φεβρουάριος του 2025 συνέχισε τα αρνητικά ρεκόρ

Epilogestv

Epilogestv

Οι πάγοι παγκοσμίως βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ αντίθετα η θερμοκρασία της Γης στο υψηλότερο: μετά το 2024 με τα αρνητικά ρεκόρ και τις κλιματικές καταστροφές που καταγράφηκαν στη διάρκειά του, ο χειμώνας του 2025 κατέδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται.

Τον Φεβρουάριο η συνολική επιφάνεια των πάγων γύρω από τους δύο πόλους έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ οι τρεις μήνες του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο (Δεκέμβριος- Φεβρουάριος) ήταν σχεδόν τόσο ζεστοί όσο πέρυσι -όταν είχε καταγραφεί ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας–, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος.

“Ο Φεβρουάριος του 2025 συνεχίζει τις θερμοκρασίες ρεκόρ, ή σε σχεδόν επίπεδα ρεκόρ, που παρατηρήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια” λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε σε ανακοίνωση η Σαμάνθα Μπέρζες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF).

“Μια από τις επιπτώσεις ενός πιο ζεστού κόσμου είναι το λιώσιμο των πάγων στη θάλασσα”, με αποτέλεσμα “η παγκόσμια επιφάνεια των πάγων να πέσει σε ιστορικό χαμηλό”, πρόσθεσε.

Μέρος των πάγων λιώνει κανονικά το καλοκαίρι και σχηματίζεται εκ νέου τον χειμώνα, όμως πλέον αυξάνεται το ποσοστό των πάγων που λιώνουν και μειώνεται αυτό των νέων πάγων.

Στις 7 Φεβρουάριου καταγράφηκε “το χαμηλότερο ρεκόρ συνολικής επιφάνειας πάγων” γύρω από την Αρκτική και την Ανταρκτική, επεσήμανε ο Κοπέρνικος.

Το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει κυρίως την Αρκτική.

Εξάλλου η Γη ξεκίνησε φέτος την τρίτη συναπτή χρονιά με θερμοκρασίες ρεκόρ, μετά το 2024 που απεδείχθη η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2023.

Ο Φεβρουάριος του 2025 ήταν ο τρίτος πιο ζεστός Φεβρουάριος που έχει παρατηρηθεί ποτέ και το χειρότερο: η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 1,5 ° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, τόνισε ο Κοπέρνικος.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα προβλέπει ότι ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει για να αποφύγει την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 ° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση των κλιματικών καταστροφών.

Advertisement
MEGA

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κόσμος οδεύει να ξεπεράσει το όριο αυτό στην αρχή της δεκαετίας του 2030, όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είναι πιθανό να ξεπεραστεί ακόμη νωρίτερα.

Ο φετινός Φεβρουάριος σημαδεύτηκε από μεγάλες πυρκαγιές στην Αργεντινή, πολλούς κυκλώνες στη νοτιοανατολική Αφρική και τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Μεγάλο μέρος της Αρκτικής, των Άλπεων και των Ιμαλαΐων, όπως και η Σκανδιναβία, η βόρεια Χιλή, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Ινδία ή η Φλόριντα στις ΗΠΑ είδαν ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο. Αντίθετα κύμα ψύχους καταγράφηκε στις δυτικές ΗΠΑ, ενώ ο μήνας ήταν ιδιαίτερα κρύος στην Τουρκία, την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή όπως και σε τμήμα της ανατολικής Ασίας.

Παράλληλα αφύσικα υψηλή ήταν και η θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών, που έφτασε τους 20,88 ° Κελσίου, η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χατζηβασιλείου: Σφήνα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο η συμφωνία με τη Chevron και ο Κάθετος Διάδρομος

24/02/26 8:39 μμ

Χατζηβασιλείου: Σφήνα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο η συμφωνία με τη Chevron και ο Κάθετος Διάδρομος

Ανάσα για τον Πανσερραικό η νίκη απέναντι στον Βόλο - video

24/02/26 8:35 μμ

Ανάσα για τον Πανσερραϊκό η νίκη απέναντι στον Βόλο – video

Σέρρες: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μελέτη για το 3ο Γυμνάσιο - video

24/02/26 8:26 μμ

Σέρρες: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μελέτη για το 3ο Γυμνάσιο – video

Χρ.Καζακίδης για λαϊκή αγορά: "Μέχρι το τέλος του 2026 πάνω από 40 άτομα θα παραδώσουν τις άδειές τους" - video

24/02/26 8:08 μμ

Χρ.Καζακίδης για λαϊκή αγορά: “Μέχρι το τέλος του 2026 πάνω από 40 άτομα θα παραδώσουν τις άδειές τους” – video

Έντονες αντιδράσεις για την διακοπή χορήγησης ταινιών μέτρησης γλυκόζης σε 20.000 διαβητικούς - video

24/02/26 8:01 μμ

Έντονες αντιδράσεις για την διακοπή χορήγησης ταινιών μέτρησης γλυκόζης σε 20.000 διαβητικούς – video

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Κοινό πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕ.ΑΡ: Οι πολιτικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών είναι σαφείς - Να συσταθεί προανακριτική επιτροπή

24/02/26 7:38 μμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ – Κοινό πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕ.ΑΡ: Οι πολιτικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών είναι σαφείς – Να συσταθεί προανακριτική επιτροπή

ΑΑΔΕ: Σημαντικά πλήγματα στο λαθρεμπόριο στο β΄εξάμηνο του 2025

24/02/26 7:34 μμ

ΑΑΔΕ: Σημαντικά πλήγματα στο λαθρεμπόριο στο β΄εξάμηνο του 2025

Πόρισμα ΝΔ: Δεν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων - Διαχρονικά και διακομματικά τα προβλήματα στον Οργανισμό

24/02/26 7:34 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ – Πόρισμα ΝΔ: Δεν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων – Διαχρονικά και διακομματικά τα προβλήματα

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα τέλη Μαρτίου

24/02/26 7:29 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα τέλη Μαρτίου

Με πίστη για την ανατροπή στο Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός

24/02/26 7:41 μμ

Με πίστη για την ανατροπή στο Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός

Φυλλάδιο ΚΚΕ: «Στον θάνατο ατρόμητοι, με βλέμμα καθαρό, Αυτά τα ντοκουμέντα ανήκουν στον λαό!»

24/02/26 7:26 μμ

Φυλλάδιο ΚΚΕ: «Στον θάνατο ατρόμητοι, με βλέμμα καθαρό, Αυτά τα ντοκουμέντα ανήκουν στον λαό!»

Mε Artozyma και Athens International Jewellery Show το εκθεσιακό ποδαρικό της ΔΕΘ-Helexpo

24/02/26 7:25 μμ

Mε Artozyma και Athens International Jewellery Show το εκθεσιακό ποδαρικό της ΔΕΘ-Helexpo