Οι πιο σημαντικές ιατρικές εξελίξεις το 2023

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους έκλεψαν μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος το 2023, αλλά υπήρξαν κάποιες πολύ σημαντικές οι ιατρικές εξελίξεις τους τελευταίους 12 μήνες, όπως τις καταγράφει το Science news.

Οι ιατρικές εξελίξεις το 2023

Επανάσταση στην αντιμετώπιση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας

Advertisement

Στις 8 Δεκεμβρίου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την πρώτη στον κόσμο θεραπεία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR/Cas9. Η θεραπεία στοχεύει τη δρεπανοκυτταρική αναιμία βοηθώντας τους ασθενείς να παράγουν υγιή αιμοσφαιρίνη. Σε άτομα με τη νόσο, η αιμοσφαιρίνη είναι ανώμαλη, με αποτέλεσμα τα ερυθρά αιμοσφαίρια να γίνονται σκληρά και να έχουν σχήμα ημισελήνου, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Μέχρι τον Μάρτιο του 2024, ο FDA θα αποφασίσει εάν η ίδια θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της βήτα-θαλασσαιμίας, μιας διαταραχής που μειώνει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.

Επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ

Μία νέα κατηγορία φαρμάκων εγκρίθηκε για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα φάρμακα αυτά αφαιρούν τις αμυλοειδείς πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ. Η θεραπεία δεν σταματά τη νόσο, αλλά σε μια κλινική δοκιμή, επιβράδυνε τη γνωστική έκπτωση κατά περίπου 30% σε 18 μήνες. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν κυκλοφορήσει νέα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή δυστροφία

Τον Ιούνιο, ο FDA ενέκρινε την πρώτη γονιδιακή θεραπεία για παιδιά με μυϊκή δυστροφία Duchenne. Λόγω ενός ελαττωματικού γονιδίου, τα άτομα με αυτή τη μυϊκή ασθένεια δεν παράγουν την πρωτεΐνη δυστροφίνη, η οποία βοηθά να διατηρούνται ανέπαφα τα μυϊκά κύτταρα. Η θεραπεία βοηθά το σώμα να παράγει μια εκδοχή της πρωτεΐνης που λείπει.

Advertisement

Το εμβόλιο κατά του RSV

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το πρώτο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω και ένα εμβόλιο για έγκυες.

Ένα χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη

Το μόνο φάρμακο που στόχευε συγκεκριμένα την επιλόχεια κατάθλιψη απαιτούσε 60ωρη ενδοφλέβια έγχυση σε νοσοκομείο. Με την έγκριση του zuranolone, όσες πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη μπορούν να πάρουν ένα από του στόματος φάρμακο στο σπίτι και να δουν βελτίωση των συμπτωμάτων σε μόλις τρεις ημέρες.

Εμβόλιο για τον ιό Τσικουνγκούνια

Ο ιός chikungunya μπορεί να προκαλέσει πυρετό και έντονο πόνο στις αρθρώσεις και να είναι θανατηφόρος για τα νεογέννητα. Πρόσφατα εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα