Οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο ποδόσφαιροΤο ποδόσφαιρο είναι από τα αθλήματα με τους πιο συχνούς επώδυνους τραυματισμούς λόγω των πολλών επαφών που περιλαμβάνει.

 

 

Πολλοί ζηλεύουν τους ποδοσφαιριστές λόγω του πολυτελούς τρόπου ζωής τους και λόγω του γεγονότος ότι έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα. Πράγματι, τα εντυπωσιακά χρηματικά ποσά που μπαίνουν στο λογαριασμό τους είναι αξιοζήλευτα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ζωή του ποδοσφαιριστή δε περιλαμβάνει δυσκολίες. Η μεγαλύτερη είναι οι τραυματισμοί.

Οι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν όχι μόνο σωματικά τραύματα αλλά και ψυχολογικά. Για έναν παίκτη, άλλωστε, που ξέρει μόνο να αγωνίζεται, του είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεται ανενεργός μακριά από την αγωνιστική δράση.

Οι συχνότεροι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο

Ποιοι είναι όμως οι πιο συχνοί τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο και οι πιο σοβαροί;

 


Μεταξύ των πιο κοινών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο είναι εκείνοι που περιλαμβάνουν το γόνατο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που δεν περιλαμβάνει μόνο το λάκτισμα αλλά ένα που απαιτεί από τους παίκτες να σταματούν και να αλλάζουν γρήγορα κατεύθυνση. Αυτό δίνει υπερβολική περιστροφική πίεση στα γόνατα, καθώς και τους συνδέσμους που τα υποστηρίζουν.

Όταν η πίεση που ασκείται υπερβαίνει τον περιορισμό ενός συνδέσμου, μπορεί να προκαλέσει διάστρεμμα ή σχίσιμο. Οι τέσσερις χιαστοί σύνδεσμοι που βοηθούν στη σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος είναι:

 

Μπροστινός χιαστός σύνδεσμος (ACL) στο μπροστινό μέρος του γόνατος
Οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος (PCL) στο πίσω μέρος του γόνατος
Μέσος παράπλευρος σύνδεσμος (MCL) στο εσωτερικό του γόνατος
Πλευρικός παράπλευρος σύνδεσμος (LCL) στο εξωτερικό του γόνατος

Οι τραυματισμοί ACL, ή οι τραυματισμοί που αφορούν τον πρόσθιο σύνδεσμο στο μπροστινό μέρος του γόνατος, είναι οι πιο συνηθισμένοι. Επειδή οι σύνδεσμοι είναι λιγότερο ανασυρόμενοι από τους μύες ή τους τένοντες, αυτοί στα γόνατα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Οι τραυματισμοί των χιαστών συνδέσμων δεν προκαλούν πάντα πόνο, αλλά συνήθως ακούγεται ένα δυνατό κρακ όταν συμβούν. Ο πόνος και το πρήξιμο θα αναπτυχθούν εντός 24 ωρών, ακολουθούμενη από την απώλεια εύρους κίνησης και ευαισθησίας κατά μήκος της γραμμής των αρθρώσεων.

Ένας άλλος κοινός τραυματισμός ποδοσφαίρου είναι ένας τραυματισμός μηνίσκου . Ο τραυματισμός του μηνίσκου περιλαμβάνει ένα κομμάτι χόνδρου σχήματος C που απορροφά το διάστημα μεταξύ του μηριαίου οστού και του οστού των οστών (κνήμη). Τo σκίσιμο του μηνίσκου είναι επώδυνο και συχνά είναι αποτέλεσμα της συστροφής, της περιστροφής, της επιβράδυνσης ή μίας ξαφνικής σύγκρουσης.

Άλλοι κοινοί τραυματισμοί

Αν και πολλοί τραυματισμοί ποδοσφαίρου περιλαμβάνουν τα κάτω άκρα, άλλα μέρη του σώματος μπορεί να τραυματιστούν, όπως μπορεί να συμβεί και με οποιοδήποτε άλλο άθλημα επαφής. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς που παρατηρούνται σε αθλητές ποδοσφαίρου:

 

Tα διαστρέμματα αστραγάλου εμφανίζονται όταν υπάρχει τέντωμα και σχίσιμο των συνδέσμων που περιβάλλουν την άρθρωση του αστραγάλου.

Η τενοντίτιδα του αχίλλειου είναι ένας χρόνιος τραυματισμός που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης και γίνεται αισθητός ως πόνος στο πίσω μέρος του αστραγάλου.

Η ρήξη του αχίλλειου τένοντα περιλαμβάνει το μερικό ή πλήρες σχίσιμο του αχίλλειου τένοντα, συχνά με ένα κράκ που ακούγεται.

Η διάσειση είναι ένας ήπιος τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός που προκαλείται από ξαφνικό χτύπημα στο κεφάλι.

Το τράβηγμα της βουβωνικής χώρας είναι ένας τύπος πίεσης που εμφανίζεται όταν οι μύες του εσωτερικού μηρού τεντώνονται πέρα ​​από τα όριά τους.

Το σύνδρομο Iliotibial band είναι ένας τραυματισμός από υπερβολική χρήση που περιλαμβάνει έναν τένοντα που ονομάζεται ζώνη IT, συνδετικούς ιστούς κατά μήκος του εξωτερικού του μηρού.

Tο σύνδρομο επιγονατιδικού πόνου είναι μια κατάσταση στην οποία ο χόνδρος κάτω από το γόνατο έχει υποστεί βλάβη λόγω τραυματισμού ή υπερβολικής χρήσης.

Η πελματιαία fasciitis είναι μια κοινή αιτία πόνου στα πόδια, που προκαλείται από φλεγμονή της ζώνης του ιστού που εκτείνεται από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα των ποδιών.

Τράβηγμα στη γάμπα εμφανίζεται όταν ένας από τους μύες του κάτω ποδιού (είτε το γαστροκνήμιο είτε ο σόλος) τραβιέται από τον αχίλειο τένοντα.

Τα κατάγματα πίεση είναι συχνά αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης ή επαναλαμβανόμενων επιπτώσεων σε ένα οστό.

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ενός τένοντα. Συνήθως σχετίζεται με υπερβολική χρήση, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί όταν ένας τραυματικός τραυματισμός δημιουργεί μικροτρίμματα στις μυϊκές ίνες.

 

Πηγή news4health.gr

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *