Στην Ολομέλεια της Πέμπτης 2-3-2017 συζητήθηκε η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 488/16-2-2017 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ιωάννη Τσιρώνη αναφορικά με «τα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020 στην Βιολογική Κτηνοτροφία».
Ειδικότερα, στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησής του ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι:
«Κύριε Υπουργέ, έντονος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα σε όσους ενδιαφέρθηκαν για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Βιολογική Κτηνοτροφία 2014-2020. Άλλωστε, είναι γνωστές σε σας οι αντιδράσεις συλλόγων και φορέων των υποψήφιων κτηνοτρόφων προς ένταξη στο πρόγραμμα. Κατά την εφαρμογή του Μέτρου 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη Βιολογική Κτηνοτροφία, η τιμή της επιδότησης ανά στρέμμα των εν δυνάμει βιολογικών κτηνοτρόφων συνδέεται, όπως γνωρίζετε, με την πυκνότητα βόσκησης της περιοχής.
Ωστόσο, όμως, η στρεβλή κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων που πραγματοποιήθηκε το έτος 2015, σύμφωνα με τον Ν. 4351/15, έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, λόγω της προαναφερθείσας από την πολιτεία πρόχειρης, όσο και άνισης κατανομής, όπως αποδείχθηκε, των επιλέξιμων βοσκοτόπων, παρότι τότε το είχαμε τονίσει επανειλημμένα.
Συγκεκριμένα σήμερα ένας κτηνοτρόφος του Nομού μου: του Νομού Σερρών, με εξακόσια πενήντα αιγοπρόβατα που αντιστοιχούν, όπως γνωρίζετε, σε εκατό ζωικές μονάδες και κατανεμημένο επιλέξιμο βοσκότοπο, σύμφωνα με την τελευταία κατανομή που έγινε στην περιοχή μου για τα συγκεκριμένα αιγοπρόβατα, διακόσια πενήντα στρέμματα, εάν ενταχθεί στο μέτρο ως βιολογικός κτηνοτρόφος, θα πάρει 8,5 ευρώ ανά ζωική μονάδα, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο κτηνοτρόφο σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας –στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα-, όπου η κατανομή των βοσκοτόπων έχει αναντιστοιχία πυκνότητας, περίπου οκτώ στρέμματα ανά ζωική μονάδα. Καταλαβαίνετε τη διαφορά: Ο ένας θα πάρει 8 ευρώ ανά ζωική μονάδα και ο άλλος 21 ευρώ ανά ζωική μονάδα. Για τα βοοειδή είναι 83 ευρώ έναντι 330 ευρώ και καταλαβαίνετε ποια είναι η διαφορά».
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Τζελέπης προέβη στις ακόλουθες ερωτήσεις: «Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία που έχει προκύψει από την κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων; Επίσης, σκοπεύετε να προβείτε στη θέσπιση Νομοθετικής ρύθμισης για το Μέτρο 11 που θα προβλέπει ή τη χρήση ενιαίας πυκνότητας βόσκησης για όλη την επικράτεια ή τη δυνατότητα καταβολής της επιδότησης ανά ζώο; Προτίθεστε να αποδεσμεύσετε τις σταβλικές εκτροφές από τους επιλέξιμους βοσκοτόπους;».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε πρωτίστως τον Βουλευτή Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη για την ανάδειξη ενός τέτοιου σημαντικού θέματος και παραδέχτηκε επισήμως από το βήμα της Βουλής ότι για τους κτηνοτρόφους του Ν. Σερρών υφίσταται όντως μεγάλη αδικία, χωρίς παράλληλα, όμως να έχει προβεί στην ανακοίνωση ουσιαστικών λύσεων-θέσεων-προτάσεων για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη αυτής, απλά προέβη στην ανακοίνωση και μόνο μιας μικρής παράτασης, η οποία δεν δίνει ουσιαστική λύση στην τεράστια αυτή αδικία που έχει προκληθεί από τις Νομοθετικές πρωτοβουλίες της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Από την απάντηση που έδωσε ο κ. Τσιρώνης σχετικά με το ύψος των ενισχύσεων με όριο πλέον τα 450 ευρώ, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι προφανώς δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του ζητήματος που προκύπτει. Η αδικία που προκαλείται στις τάξεις των επίδοξων βιοκαλλιεργητών, διαχωρίζοντάς τους, άνισα, σε προνομιούχους και μη δεν λύνεται με παροχολογίες της τελευταίας στιγμής. Η αύξηση του ποσού της επιδότησης προφανώς και δεν πρόκειται να κλείσει την ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στους προνομιούχους και μη παραγωγούς καθώς και πάλι οι κτηνοτρόφοι στην χωρική ενότητα των οποίων υπάρχει υψηλή πυκνότητα βόσκησης, θα πάρουν το μέγιστο ποσό επιδότησης ενώ οι λοιποί, στις περιοχές με χαμηλή πυκνότητα, θα λάβουν αναλογικά πολύ μικρότερα ποσά. Συνεπώς, τα χρήματα θα είναι περισσότερα, η ψαλίδα όμως παρόλα αυτά θα παραμείνει.
Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης στην δευτερολογία του τόνισε: «Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι υπάρχει πραγματικά πρόβλημα και ιδιαίτερα άνισης αντιμετώπισης των Ελλήνων κτηνοτρόφων από γεωγραφική περιοχή σε γεωγραφική περιοχή. Δεν λύνεται το πρόβλημα σύμφωνα με την πρότασή σας. Το πρόβλημα θα λυθεί εάν υπάρξει ενιαία επιδότηση κατά ζωική μονάδα, κατά κεφαλήν ζώο. Όλα τα άλλα είναι απλώς για να χρυσώσουν το χάπι στους κτηνοτρόφους που αδικούνται. Και ακούω πραγματικά ότι χαίρεστε, ναι, ότι υπήρξε ενδιαφέρον μεγάλο, το να ενταχθούν στο Πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας. Κύριε Υπουργέ, το ποσό είναι συγκεκριμένο: είναι 440 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή τα τελευταία στοιχεία ήταν ότι υπήρχαν σαράντα χιλιάδες αιτήσεις για να ενταχθούν συνολικά στο Πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Κόστος υπερδιπλάσιο, πλέον του ενός δισεκατομμυρίου. Κι ερωτώ: Πώς θα γίνουν οι αξιολογήσεις, ιδιαίτερα όταν πρέπει να δείτε πώς θα εξαλειφθούν και αυτές οι ανισότητες, που αναφέραμε προηγουμένως; Αυτές πραγματικά οι στρεβλές αποφάσεις από την πλευρά του Υπουργείου, είτε λόγω αδιαφορίας ή άγνοιας του αντικειμένου είτε λόγω ερμηνείας ως προς την εφαρμογή των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, συνεχίζουν να οδηγούν ακριβώς στον αντίθετο στόχο από αυτόν που έχει μπει εξ αρχής: να στηριχθεί δηλαδή η ελληνική κτηνοτροφία και να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή. Αυτή τη στιγμή, ακόμα και στην εξέλιξη του προγράμματος, ιδιαίτερα και στην βιολογική κτηνοτροφία, υπάρχουν σημαντικές ανισότητες από περιοχή σε περιοχή. Στην περιοχή μου υπάρχει μόνο μία μικρή περιοχή του σχεδίου NATURA, όπου σύμφωνα με την αξιολόγηση εκεί θα έχει αυξημένη μοριοδότηση. Επίσης, δεν έχουμε περιοχές υψηλής φυσικής αξίας, όπου να έχουν και αυτές προτεραιότητα. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης, εκτινάσσει τον απαραίτητο προϋπολογισμό που θα προκύψει για το πρόγραμμα, απόρροια της λανθασμένης απόφασης του Υπουργείου να υιοθετήσει μια σταθερή τιμή επιδότησης (60 ευρώ ανά στρέμμα) για όλες τις καλλιέργειες. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό με μια δέσμευση πενταετίας; Πώς θα διαχειριστείτε αυτές τις χιλιάδες αιτήσεις, που έχουν κάνει οι παραγωγοί; Στη βιολογική κτηνοτροφία υπάρχει εκ προοιμίου η ανισοκατανομή ανά τη χώρα και χωρίζουμε τους κτηνοτρόφους σε διάφορες κατηγορίες. Στους δε γεωργούς που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, η πληθώρα των αιτήσεων και η διαφορετικότητα που προκύπτουν σύμφωνα με τους όρους αξιολόγησης θα δημιουργήσουν μείζον πρόβλημα».
Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής αιτήθηκε: «Ζητάμε ως προς τη βιολογική κτηνοτροφία επιδότηση ανά ζωική μονάδα για να υπάρξει ισότητα και παράλληλα να υπάρξουν διάφανοι όροι ως προς την αξιολόγηση, γιατί υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, όπως έχει δοθεί, δεν μπορεί να καλύψει όλους αυτούς που ενδιαφέρονται».