Date:
Kωστής Χατζηδάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους για τα κόµµατα τους στις «αρένες» της Αττικής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η έδρα θα κριθεί ή στην επανακαταµέτρηση ή από την τελική επιλογή του αρχηγού.
Μπορεί η θηριώδης Β’ Αθηνών να µην υπάρχει πια, ωστόσο στις µάχες των οκτώ περιφερειών της Αττικής δόθηκαν µάχες σώµα µε σώµα µε όπλο δεκάδες χιλιάδες σταυρούς µέχρι να προκύψουν οι 84 βουλευτές που προβλέπονται.
Ονόµατα βαριά και πρωτοεµφανιζόµενα, υποψήφιοι µε πολιτικά ένσηµα σε ένα ή και πολύ περισσότερα κόµµατα κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους, ενώ από τις ίδιες «κατηγορίες» προέρχονται οι χαµένοι της αναµέτρησης.
Ορατές είναι επίσης οι περιπτώσεις στις οποίες µπορεί οι έδρες να κριθούν εκ νέου εάν ζητηθεί επανακαταµέτρηση των ψήφων. Για παράδειγµα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουµπλής συγκέντρωνε 13.684 σταυρούς, ελάχιστα πριν ενσωµατωθούν και τα τελευταία ψηφοδέλτια και έµενε εκτός Βουλής ως πρώτος επιλαχών. Την ίδια στιγµή, µε µόλις πέντε σταυρούς παραπάνω κέρδιζε την τέταρτη έδρα του κόµµατος στον Δυτικό Τοµέα της Β’ Αθηνών ο προερχόµενος από τους ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Αντιστρόφως, στην ίδια περιφέρεια ο γιατρός και εκλεγόµενος επί αλλεπάλληλες θητείες βουλευτής και υπουργός της Νέας Δηµοκρατίας Γεράσιµος Γιακουµάτος συγκέντρωνε 14.455 σταυρούς και έχανε την τρίτη έδρα του κόµµατος από τον δηµοσιογράφο Γιάννη Λοβέρδο, που λάµβανε 14.659 σταυρούς. Υπάρχει, όµως, πιθανότητα ο κ. Γιακουµάτος να εκλεγεί εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κέρδισε έδρα στον ∆υτικό Τοµέα, επιλέξει να κρατήσει την έδρα που κέρδισε στη Β’ Πειραιώς.
Στην περίπτωση αυτή θα χαρεί ο κ. Γιακουµάτος, αλλά θα λυπηθεί ένας άλλος παλαίµαχος βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Γιάννης Τραγάκης, που έχασε τη δεύτερη έδρα, αφού έµεινε πίσω από έναν άλλο πρώην δηµοσιογράφο, τον Δηµήτρη Μαρκόπουλο. Οπως ήταν φυσικό, στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής επιτεύχθηκαν θηριώδεις σταυροληψίες από πρωτοκλασάτους των δύο κοµµάτων.
Πρώτος ο Κ. Χατζηδάκης µε 71.735 σταυρούς, που άφησε στη δεύτερη θέση του Βορείου Τοµέα τον έτερο αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη (67.966), ενώ πάνω από 60.000 συγκέντρωσε στην ίδια περιφέρεια η Νίκη Κεραµέως και λίγο παρακάτω βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας µε 59.440 στον Νότιο Τοµέα.
Εκτός Κουίκ και Πετρόπουλος
Πρώτος σε σταυρούς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής είναι ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έφθασε τους 47.465 στον Βόρειο Τοµέα, ενώ εκλέγονται και οι Κ. Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου και Γ. Κατρούγκαλος.
Εκτός νυµφώνος έµειναν Τερενς Κουίκ, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία και Τάσος Πετρόπουλος. Στον Δυτικό Τοµέα δεν πέτυχαν την εκλογή τους οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, Νίκος Τόσκας και Κώστας Στρατής, και από τη Νέα ∆ηµοκρατία οι προερχόµενοι από την Αυτοδιοίκηση Δ. Καλογερόπουλος και Δ. Μαραβέλιας, καθώς και ο δηµοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος, που ήρθε ένατος, ενώ εκλέχθηκαν τρεις.
Στον Νότιο Τοµέα τής άλλοτε Β’ Αθηνών η Ν∆ εξέλεξε εννέα βουλευτές, µεταξύ των οποίων δεν περιλαµβάνονται ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και απόγονοι γνωστών πολιτικών οικογενειών, όπως οι Ντόρα Πάλλη, Ιωάννα Γκελεστάθη και ο Τέλης Αϊβαλιώτης. Απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια περιφέρεια η µη εκλογή του πρώην υπουργού Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος έµεινε έκτος µετά την εκλογή δύο προσώπων που πρόσφατα είχαν δοκιµάσει την τύχη τους στις ευρωεκλογές (Γιάννης Μουζάλας, Ραλλία Χρηστίδου) και τριών ακόµη κυβερνητικών στελεχών (Ν. Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Γ. Μπαλάφας).
Στην Α’ Αθηνών εξελέγη τελικά από τη Ν∆ έβδοµη η Φωτεινή Πιπιλή, αφήνοντας όγδοο τον Θ. Φορτσάκη, ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχθηκαν οι Ράνια Σβίγκου, Αννα Φιλίνη και Μυρσίνη Ζορµπά. Εκτός εκλόγιµων θέσεων στην Ανατολική Αττική έµεινε ο ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας από τη Ν∆ και οι Πάνος Σκουρολιάκος και Γιάννης Δέδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αττική άφησε πολύ πίσω και εκτός Βουλής τους Γ. Πάντζα και τον πρώην υπουργό Αριστείδη Μπαλτά.