Είναι κοινωνικές όπως και ο άνθρωπος και θέλουν την επαφή, αλλά το κλείσιμο των σχολείων, το «πάγωμα» των αθλητικών δραστηριοτήτων και οι μειωμένες επαφές των παιδιών, λόγω κορονοϊού, σχεδόν …τις ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Είναι κοινωνικές όπως και ο άνθρωπος και θέλουν την επαφή, αλλά το κλείσιμο των σχολείων, το «πάγωμα» των αθλητικών δραστηριοτήτων και οι μειωμένες επαφές των παιδιών, λόγω κορονοϊού, σχεδόν …τις εξαφάνισαν. Ο λόγος για τις ψείρες που αποτελούν «πονοκέφαλο» για παιδιά και γονείς καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς -και όχι μόνο.

Advertisement
 

Όπως λένε οι ειδικοί, η διασπορά της ψείρας φέτος ήταν στα χαμηλότερα ποσοστά της και τα παιδικά κεφάλια ξαλάφρωσαν! «Οι ψείρες είναι κοινωνικές, όπως και το ανθρώπινο είδος, και θέλουν την επαφή. Ωστόσο, η πτώση στα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε φέτος έφτασε σε ποσοστό μέχρι και 50%», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η διευθύντρια της πρώτης κλινικής αντιφθειρικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη, Μάιρα Χλιάρα.

«Για τα παιδικά κεφαλάκια, οι συνθήκες (λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού) δεν ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοση της ψείρας. Όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχει ψείρα καθώς μεταφέρονται περπατώντας από κεφάλι σε κεφάλι. Όπου, λοιπόν, τα παιδιά δεν έρχονται κοντά το ένα με το άλλο δεν μεταφέρονται και οι ψείρες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χλιάρα, η οποία έχει πολλά χρόνια εμπειρίας στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές εταιρείες.

Σημείωσε δε, πως ακόμη και το διάστημα που τα παιδιά επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις, το μοναχικό θρανίο, ο περιορισμός των επαφών ακόμη και στο διάλειμμα και οι ελάχιστες βόλτες σε πάρκα και παιδικές χαρές, είχαν ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερα τα κρούσματα με ψείρες και τα ραντεβού για άμεση επέμβαση και αποψείρωση ήταν μετρημένα στην επιχείρηση, της οποίας οι εργαζόμενοι βρίσκονται αναστολή την περίοδο αυτή, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες η δουλειά θα είχε «χτυπήσει» κόκκινο τη δεδομένη περίοδο.

«Από τον Μάρτιο μέχρι και τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που η ψείρα έχει τη μεγαλύτερη δράση της και η διασπορά κανονικά θα ήταν μεγάλη γιατί τα παιδιά είναι κοινωνικά, αγκαλιάζονται, παίζουν και πολύ περισσότερο την άνοιξη που είναι καλός ο καιρός. Η κορύφωση για τις ψείρες γίνεται στις κατασκηνώσεις, όπου το παιχνίδι και οι αγκαλιές δίνουν και παίρνουν αλλά και τα παιδιά κοιμούνται στον ίδιο χώρο. Μην ξεχνάμε πως οι ψείρες δεν πετούν, αλλά περπατούν, οπότε η κοντινή επαφή είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος τους» εξηγεί η κ. Χλιάρα.

Οι ειδικοί στην κλινική που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από πέντε χρόνια έχουν εκπαιδευτεί στο Μαϊάμι σ’ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόντωσης και είναι πιστοποιημένοι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Shepherd ώστε να εξετάζουν strand by strand (τρίχα τρίχα) τα μαλλιά, αφαιρώντας κόνιδες και ψείρες.

Advertisement

«Για να καθαρίσει ο ξενιστής από την ψείρα καλούμαστε να καθαρίσουμε σε διάρκεια 1-1,5 ώρας τρίχα τρίχα! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι δεν θα ξανακολλήσει ψείρες το παιδί, γιατί έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς που χτυπούν και τους ενήλικες με τη διάφορα πως φέτος οι γιαγιάδες και μαμάδες που μέχρι πέρυσι έσπευδαν στην κλινική για να απαλλαγούν από το ενοχλητικούς επισκέπτες φέτος δεν είχαν από πού να κολλήσουν οπότε τη… γλίτωσαν και αυτές.

Πηγή ΑΠΕΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκίνησε το 12ο επιστημονικό συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας

04/12/25 11:56 μμ

Ξεκίνησε το 12ο επιστημονικό συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας

Επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στη Λευκωσία - Τεχνογνωσία από την ΔΑΟΕ για την δημιουργία Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος από την Κύπρο

04/12/25 11:54 μμ

Επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στη Λευκωσία – Τεχνογνωσία από την ΔΑΟΕ για την δημιουργία Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος από την Κύπρο

Σαρκοπενία: Γήρανση, απώλεια μυϊκής μάζας και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία

04/12/25 11:53 μμ

Σαρκοπενία: Γήρανση, απώλεια μυϊκής μάζας και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία

Τέσσερις χώρες αποχωρούν από τη Eurovision μετά την απόφαση για συμμετοχή του Ισραήλ

04/12/25 11:52 μμ

Τέσσερις χώρες αποχωρούν από τη Eurovision μετά την απόφαση για συμμετοχή του Ισραήλ

To BBC ανακοίνωσε σειρά για τα χρόνια των Beatles στο Αμβούργο

04/12/25 11:51 μμ

To BBC ανακοίνωσε σειρά για τα χρόνια των Beatles στο Αμβούργο

Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

04/12/25 11:50 μμ

Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

Παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ ο τόμος «Μυθογένεση, Διασυστηματικότητα, Τελετουργία: Μελέτες προς τιμήν του Demetrios Yatromanolakis»

04/12/25 11:49 μμ

Παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ ο τόμος «Μυθογένεση, Διασυστηματικότητα, Τελετουργία: Μελέτες προς τιμήν του Demetrios Yatromanolakis»

METEO: Σημαντικά ύψη βροχής στην Αττική μέχρι το απόγευμα - Πυροσβεστική: 90 κλήσεις έχει δεχτεί για την Αττική το Κέντρο Επιχειρήσεων

04/12/25 11:48 μμ

METEO: Σημαντικά ύψη βροχής στην Αττική μέχρι το απόγευμα – Πυροσβεστική – 90 κλήσεις έχει δεχτεί για την Αττική το Κέντρο Επιχειρήσεων

ΣΑΤΑ: Στους δρόμους της Αττικής από την Παρασκευή τα ταξί

04/12/25 11:47 μμ

ΣΑΤΑ: Στους δρόμους της Αττικής από την Παρασκευή τα ταξί

Αναστέλλεται η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών και βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής

04/12/25 11:46 μμ

Αναστέλλεται η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών και βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής

Οι πληρωμές προς τους αγρότες για το 2025 - 600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024 (πίνακες)

04/12/25 11:44 μμ

Οι πληρωμές προς τους αγρότες για το 2025 – 600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024 (πίνακες)

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών την Παρασκευή

04/12/25 11:42 μμ

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών την Παρασκευή