Σημαντική σειρά εκδηλώσεων διοργανώθηκε στην Ιταλία, με στόχο να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Όλη η Ιταλία, από την Σικελία μέχρι την Τεργέστη, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Epiloges Press

Epiloges Press

Σημαντική σειρά εκδηλώσεων διοργανώθηκε στην Ιταλία, με στόχο να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Από την Τεργέστη μέχρι και το Παλέρμο της Σικελίας, από Πάδοβα μέχρι το Μπρίντιζι, αναδείχθηκαν η εντυπωσιακή διαχρονικότητα και ο πολύτιμος πλούτος της γλώσσας μας. Στην Νάπολη πραγματοποιήθηκε τριήμερος εορτασμός ενώ στην Ρώμη η συμμετοχή του κοινού ήταν, φέτος, ακόμη μεγαλύτερη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Ρώμης και Λατίου στο κλασικό λύκειο «Τάσσο» της ιταλικής πρωτεύουσας, νεοελληνιστές καθηγητές αναφέρθηκαν αναλυτικά, μεταξύ των άλλων, στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, του Μιχάλη Γκανά, του Γιάννη Ρίτσου και στην Κύπρια Ποιήτρια Έλενα Τουμαζή, η οποία ήταν γνωστή ως «Ρεμπελίνα». Τις ομιλίες παρακολούθησαν, σε διαδικτυακή σύνδεση, μαθητές από εβδομήντα κλασικά λύκεια όλης της Ιταλίας.

Το εκπαιδευτήριο Μary Mount, παράλληλα, τίμησε την χθεσινή ημέρα με εκδήλωση κατά στην οποία το μήνυμα της Αντιγόνης, όπως και η φιλοσοφία του Πλάτωνα, συνδέθηκαν με την στέρηση ελευθερίας στην σημερινή εποχή και με τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Στον χαιρετισμό της, η πρέσβης μας στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή, παρότρυνε τους μαθητές να ανακαλύψουν τις ελληνικές ρίζες αγγλικών και ιταλικών λέξεων, όπως και την διαχρονική σημασία τους. Με αναφορά στην πρόσφατη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μιλάνου, τόνισε ότι «λίγοι γνωρίζουν πως το στάδιο, στην αρχαία Ελλάδα ήταν και μονάδα μέτρησης που αντιστοιχούσε σε περίπου 185 μέτρα. Τα οποία ήταν και το μέγεθος ενός σταδίου». «Ο δε “ενθουσιασμός”, ο οποίος επικράτησε στο Μιλάνο, περιέχει και την λέξη “θεός”, την παρουσία του στις πράξεις μας και μέσα στον ίδιο μας τον εαυτό», είπε στους Ιταλούς μαθητές η κυρία Σουρανή.

Όλη η Ιταλία, από την Σικελία μέχρι την Τεργέστη, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Η πρέσβης της Ελλάδας παρά την Αγία Έδρα, Δέσποινα Πούλου

Στην Αιώνια Πόλη, επίσης, εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας συνδιοργανώθηκε από την πρεσβεία της χώρας μας παρά την Αγία Έδρα, την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Pontificio Istituto Orientale.

Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται μόνιμα, στις αίθουσες του πανεπιστημίου, χάρη σε συνεργασία του με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Ο Κωνσταντίνος Καβάφης κατάφερε να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνον ένα γεωγραφικό στοιχείο, αλλά μια εσωτερική διάσταση υπερφυσικής πατρίδας. Πρόκειται για μια Ελλάδα της ψυχής, για έναν κοσμοπολίτικο ελληνισμό» υπογράμμισε ο καθηγητής νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Tor Vergata, Κριστιάνο Λουτσιάνι. «Στην σημερινή τεχνολογική εποχή μας, αν τα ελληνικά δεν εκπροσωπηθούν όπως τους αξίζει στις τράπεζες στοιχείων, κινδυνεύουμε με μια νέα υπεραπλούστευση», πρόσθεσε.

Η πρέσβης της χώρας μας παρά την Αγία Έδρα, Δέσποινα Πούλου, από την μεριά της, τόνισε ότι «η ελληνική γλώσσα μας επέτρεψε -και συνεχίζει να μας επιτρέπει- να συμμετέχουμε και να συνεισφέρουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο» ενώ αναφέρθηκε και στην βαθύτατη σχέση της με την ιστορία και την ίδια την ύπαρξη του Ελληνισμού. Υπενθύμισε, δε, ότι ο πάπας Λέων ο ΙΔ’, κατά την πρόσφατη ομιλία του προς το διπλωματικό σώμα, στάθηκε στην ανάγκη οι λέξεις και οι γλώσσες να μπορέσουν να αποκτήσουν και πάλι το ξεκάθαρο και ειλικρινές τους νόημα.

Όλη η Ιταλία, από την Σικελία μέχρι την Τεργέστη, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία Ελένη Σουρανή

Advertisement
MEGA

«Δικαίως τα ελληνικά τιμώνται ως πολύτιμη κληρονομία από ολόκληρη την Δύση, διότι τους οφείλουμε έναν τρόπο σκέψης και επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας, αλλά και με τον ίδιο τον Θεό» πρόσθεσε, από μέρους της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Άρης Δημήτρης Μυλωνάς.

Πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, φοιτητές του Πανεπιστημίου Pontificio Istituto Orientale έψαλλαν βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Γιώργο Καμαριάρη.

*Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαδαγασκάρη: Τουλάχιστον 31 νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Gezani

11/02/26 8:39 μμ

Μαδαγασκάρη: Τουλάχιστον 31 νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Gezani

Κομοτηνή: Λήστεψε κοσμηματοπωλείο και πέταξε υδροχλωρικό οξύ στην υπάλληλο

11/02/26 8:33 μμ

Κομοτηνή: Λήστεψε κοσμηματοπωλείο και πέταξε υδροχλωρικό οξύ στην υπάλληλο

Σέρρες: Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών με τη νέα Αστυνομική Διευθύντρια

11/02/26 8:24 μμ

Σέρρες: Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών με τη νέα Αστυνομική Διευθύντρια

Δ. Τσαγγάρη: Στοχευμένες παρεμβάσεις στις τιμές - Έρευνα για μοσχάρι, σοκολατοειδή και καφέ

11/02/26 8:18 μμ

Δ. Τσαγγάρη: Στοχευμένες παρεμβάσεις στις τιμές – Έρευνα για μοσχάρι, σοκολατοειδή και καφέ

Το τελευταίο «αντίο» του Εργκίν Αταμάν στη μητέρα του, παρουσία εκπροσώπων του Παναθηναϊκού και προσωπικοτήτων

11/02/26 8:12 μμ

Το τελευταίο «αντίο» του Εργκίν Αταμάν στη μητέρα του, παρουσία εκπροσώπων του Παναθηναϊκού και προσωπικοτήτων

Δήμος Σιντικής: Δημιουργία κλειστού προπονητηρίου στο Χαρωπό

11/02/26 8:02 μμ

Δήμος Σιντικής: Δημιουργία κλειστού προπονητηρίου στο Χαρωπό

Βλάβη σε συρμό του Οδοντωτού: Με ασφάλεια επέστρεψαν στο Διακοπτό οι 77 επιβάτες

11/02/26 7:55 μμ

Βλάβη σε συρμό του Οδοντωτού: Με ασφάλεια επέστρεψαν στο Διακοπτό οι 77 επιβάτες

Τα επτά κείμενα που υπογράφτηκαν στο πλαίσιο του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

11/02/26 7:50 μμ

Τα επτά κείμενα που υπογράφτηκαν στο πλαίσιο του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Ερντογάν: «Δεν είναι άλυτα τα ακανθώδη ζητήματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου»

11/02/26 7:44 μμ

Ερντογάν: «Δεν είναι άλυτα τα ακανθώδη ζητήματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου»

Κυρ. Μητσοτάκης: Καιρός να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις

11/02/26 7:40 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: Καιρός να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις

Σταθερές τιμές και επάρκεια κρεάτων στην αγορά ενόψει της Τσικνοπέμπτης, αλλά με μειωμένες παραγγελίες

11/02/26 4:34 μμ

Σταθερές τιμές και επάρκεια κρεάτων στην αγορά ενόψει της Τσικνοπέμπτης, αλλά με μειωμένες παραγγελίες

Υπ. Εργασίας: Η αγορά εργασίας εκσυγχρονίζεται - Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου σε λειτουργία το νέο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

11/02/26 4:28 μμ

Υπ. Εργασίας: Η αγορά εργασίας εκσυγχρονίζεται – Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου σε λειτουργία το νέο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»