Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από πλημμύρες στην Κεντρική Μακεδονία
Date:
Ολοκληρώθηκαν από τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες στην Κεντρική Μακεδονία
και συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.
“Φτάσαμε πλέον στο σημείο της διαδικασίας σύνταξης των εγγράφων, ώστε να προχωρήσουν οι πληρωμές” τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, με αφορμή την έγκριση, από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, των απολογιστικών πινάκων σωστικών εργασιών, που αφορούν αποκαταστάσεις καταστροφών από τη θεομηνία της 15ης έως 17ης Νοεμβρίου 2017, σε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Ο κ. Στεργιάδης διευκρίνισε ότι τα έργα καθαρισμού ρεμάτων, δικτύων ομβρίων και οδικών δικτύων, που έγιναν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία από την Πολιτική Προστασία, “αγγίζουν” τα 11 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 38 εκατομμυρίων για το σύνολο των έργων. Εκτός από τα 11 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα 27, όπως είπε, αφορούν έργα που εκτελούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες.
Απαντώντας σε ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της “Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας” Γιώργου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση, ο κ. Στεργιάδης επισήμανε ότι η Πολιτική Προστασία, εντός πέντε εβδομάδων από την καταστροφή είναι υποχρεωμένη να παραδώσει και παραδίδει τεχνικό δελτίο. Παράλληλα υπήρξε πίεση από την πλευρά της Περιφέρειας για να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις, ενώ στελέχη των αρμόδιων υπουργείων επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές. Μετά και την αποκατάσταση των διαδικασιών στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής λειτουργίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δόθηκε το πράσινο φως για την καταβολή των χρημάτων.
Ειδικά για την περιοχή της Πέλλας, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα, Χρήστος Μπιμπίτσος, ανέφερε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου του 2017, ωστόσο επλήγησαν συγκεκριμένες περιοχές και σημεία στα οποία επιδεινωνόταν η κατάσταση ακόμη και με ασθενείς βροχές. Συμπληρωματικές εργασίες εκτελέστηκαν εντός της χρονικής περιόδου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι “η χρηματοδότηση καθυστέρησε από την κυβέρνηση προκλητικά, δόθηκε σχεδόν μετά από ένα χρόνο ενώ δεν υπήρξε η ανάλογη πίεση από την περιφέρεια”.
ΑΠΕ