16.5 C
Serres

Όμαρ Άμερ Γιούσεφ: Νέα εποχή στη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου άνοιξε η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο

Date:

Στη σημασία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της ελληνοαιγυπτιακής στρατηγικής συνεργασίας, κάνοντας λόγο για ακόμη μια ιστορία επιτυχίας στις διμερείς σχέσεις, αναδεικνύει με δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Όμαρ Άμερ Γιούσεφ. «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, στις 17 Μαρτίου, ήταν μια σημαντική επίσκεψη, προσθέτοντας μια ακόμη ιστορία επιτυχίας στην πορεία των σχέσεων Αιγύπτου-Ελλάδας. Αυτή τη σχέση την περιγράφουμε πάντα ως στρατηγική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούσεφ.

Στη συνέχεια αποκωδικοποιεί τη σημασία της επίσκεψης, με έμφαση στη σύσταση Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, τον ρόλο της Ελλάδας για την αναβάθμιση των ευρω-αιγυπτιακών σχέσεων και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους τη χαρακτηρίζει επιτυχημένη. «Πρώτον, υπογράφηκε κοινή δήλωση από τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύσταση Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με σχέδια για τακτική συνάντηση κάθε δύο χρόνια για την προώθηση στενότερων δεσμών μεταξύ των δύο κρατών. Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα ηγηθούν του Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, όπως Εξωτερικών, Ενέργειας, Τουρισμού, Υγείας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Εμπορίου και άλλων τομέων ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες» επισημαίνει.

Μάλιστα, εμφανίζεται βέβαιος πως η ίδρυση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας και θα διευκολύνει επίσης τις βαθύτερες διαβουλεύσεις και τη διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Ως δεύτερο λόγο που καθιστά την επίσκεψη του πρωθυπουργού επιτυχημένη είναι η συμμετοχή του στην ευρω-αιγυπτιακή Σύνοδο Κορυφής. «Υπογραμμίζει τη σημασία της στήριξης της Ελλάδας προς την Αίγυπτο. Η υπογραφή κοινής δήλωσης για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση σηματοδοτεί μια ποιοτική αλλαγή-ορόσημο στις σχέσεις Αιγύπτου-ΕΕ με βαθύτερη συνεργασία και αμοιβαία συμφέροντα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτή η αναβάθμιση των σχέσεων συνοδεύεται από ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο με στόχο τη στήριξη της αιγυπτιακής οικονομίας, συνολικού ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει ευνοϊκή χρηματοδότηση, επενδυτικές εγγυήσεις και τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση έργων διμερούς συνεργασίας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για αμοιβαία ανάπτυξη και μεγέθυνση» σημειώνει.

Εξαίροντας τη στήριξη και τη βοήθεια της Ελλάδας, διά του πρωθυπουργού της, για τις ευρω-αιγυπτιακές σχέσεις, ο Αιγύπτιος πρέσβης τονίζει πως αποτελούν ανεκτίμητη συμβολή στην ενίσχυση των δεσμών και την προώθηση των κοινών στόχων μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ. Μάλιστα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι η συνεπής υποστήριξη της Ελλάδας προς την Αίγυπτο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων εκτιμάται βαθύτατα.

Τρίτον, επισήμανε, η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο ήταν επίκαιρη, καθώς παρείχε μια πλατφόρμα για την αντιμετώπιση κοινών διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο της διμερούς συνεργασίας, καθώς και την κατάσταση στη Γάζα, ιδίως την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός. Και τα δύο μέρη τόνισαν τη σημασία της επιτάχυνσης της παροχής βοήθειας και της επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα, της διασφάλισης της βιωσιμότητάς της και της διευκόλυνσης της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη» ανέφερε.





Υπό το πρίσμα αυτό, ο Όμαρ Άμερ Γιούσεφ εξέφρασε την κατηγορηματική θέση της Αιγύπτου κατά της έναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, αναγνωρίζοντας τις «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσαν να επιφέρουν τέτοιες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και της διακινδύνευσης των προσπαθειών για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους».

Τέταρτον, εκτιμά πως η επίσκεψη εμβάθυνε επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, δίνοντας έμφαση στις «ουσιαστικές προσπάθειες της Αιγύπτου για τον περιορισμό του φαινομένου αυτού και των συναφών επιπτώσεών του». Εξίσου, επανέλαβε τη δέσμευση της Αιγύπτου «για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» και τόνισε τη συμπερίληψη αναπτυξιακών πτυχών στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Στο σημείο αυτό, παρατήρησε πως και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει «κοινή δέσμευση για την ενίσχυση των τακτικών μεταναστευτικών οδών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της αιγυπτιακής συμφωνίας για τους εποχικούς εργαζόμενους» και προσέθεσε: «Η συμφωνία αυτή αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης παρέχοντας νόμιμες οδούς για την απασχόληση και τη μετανάστευση»

Τέλος, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ελλάδα τόνισε το γεγονός ότι «η διμερής σχέση συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, εμπλουτισμένη από τις ιστορίες επιτυχίας και τα επιτεύγματα που προσθέτουν και οι δύο χώρες». Μάλιστα, διαμηνύει πως η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Ελλάδα και να διερευνήσει νέους ορίζοντες συνεργασίας και υπογραμμίζει: «Ο ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ των δύο χωρών, που έχει τις ρίζες του στους αρχαίους πολιτισμούς τους και εκτείνεται σε δεκαετίες, χρησιμεύει ως στέρεο θεμέλιο για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών δεσμών και την προώθηση της αμοιβαίας ευημερίας».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΌμαρ Άμερ Γιούσεφ: Νέα εποχή στη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου άνοιξε...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μήνυση κατά γιατρών από αστυνομικό: «Μου έβγαλαν τη σκωληκοειδίτιδα ενώ είχα καρκίνο» 

Μηνυτήρια αναφορά κατά γιατρών νοσοκομείου κατέθεσε 55χρονος αστυνομικός, που...

Εμπλοκή με το Πόθεν Έσχες: Προβλήματα στη νέα πλατφόρμα – Τι ισχύει για συζύγους

Σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους υπόχρεους στη νέα πλατφόρμα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα