Η ομφαλοκήλη αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές κήλης, με διαφορετική κλινική εικόνα και αντιμετώπιση ανάλογα με την ηλικία

Ομφαλοκήλη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Epilogestv

Epilogestv

Η ομφαλοκήλη αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές κήλης, με διαφορετική κλινική εικόνα και αντιμετώπιση ανάλογα με την ηλικία. Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν δημιουργείται άνοιγμα στον ομφαλικό δακτύλιο, στο σημείο όπου κάποτε περνούσε ο ομφάλιος λώρος. Από αυτό το χάσμα μπορεί να προβάλλει λίπος, επίπλουν ή ακόμη και τμήμα εντέρου, προκαλώντας το χαρακτηριστικό εξόγκωμα στον ομφαλό. Αν και στα βρέφη συχνά υποχωρεί αυτόματα, στους ενήλικες η χειρουργική αποκατάσταση θεωρείται σχεδόν πάντα αναγκαία.

«Ενώ είναι γενικά ακίνδυνες στα βρέφη και συχνά υποχωρούν από μόνες τους μέχρι την ηλικία των 3 έως 4 ετών, οι ομφαλικές κήλες στους ενήλικες συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή επιπλοκών όπως η περίσφιξη ή ο στραγγαλισμός εντέρου και η τελική διάτρηση και περιτονίτιδα», επισημαίνει ο κ. Φώτης Αρχοντοβασίλης MD, PHD, FEHS, Γενικός Χειρουργός, Master Surgeon of Excellence, Hernia Surgery and AWR (SRC certified), Διευθυντής ΣΤ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General, Διευθυντής Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Κηλών Metropolitan General (SRC certified), Επιστημονικός
Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και συνεχίζει με τα αίτια, τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ομφαλικών κηλών.

Τι προκαλεί την ομφαλοκήλη

Το άνοιγμα του ομφαλικού δακτυλίου μπορεί να είναι συγγενές, όπως συμβαίνει σε πολλά βρέφη, ή να αναπτυχθεί αργότερα υπό την επίδραση παραγόντων που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά. Στους ενήλικες, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη –ιδίως όταν είναι πολύδυμη– ο ασκίτης, η έντονη χειρωνακτική εργασία και ο χρόνιος βήχας αποτελούν χαρακτηριστικούς επιβαρυντικούς παράγοντες. Δεν είναι σπάνιο η ομφαλοκήλη να εμφανιστεί και μετά από προηγούμενη επέμβαση στην κοιλιά.

Τα βασικά συμπτώματα

Το πιο συνηθισμένο σημάδι είναι το μαλακό πρήξιμο κοντά στον ομφαλό, που γίνεται πιο εμφανές όταν το μωρό κλαίει ή όταν ένας ενήλικας βήχει, σηκώνει βάρος ή στέκεται όρθιος. Η ενόχληση μπορεί να είναι ήπια, ωστόσο σε περιπτώσεις περίσφιξης ή στραγγαλισμού το άτομο εμφανίζει έντονο πόνο, ναυτία ή πυρετό, κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική παρέμβαση.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αδύναμοι κοιλιακοί μύες, είτε λόγω βρεφικής ηλικίας είτε λόγω γήρανσης, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ομφαλοκήλης. Η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις και ο ασκίτης είναι μερικοί ακόμη παράγοντες που αποδυναμώνουν το κοιλιακό τοίχωμα. Το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο.

Πότε απαιτείται θεραπεία

Στα παιδιά, η ομφαλοκήλη συχνά κλείνει χωρίς παρέμβαση μέχρι την ηλικία των 3 έως 5 ετών. Ωστόσο, όταν το άνοιγμα είναι μεγάλο, επίμονο ή προκαλεί πόνο, οι γιατροί συνιστούν χειρουργική αποκατάσταση. Αντίθετα, στους ενήλικες η αυτόματη σύγκλειση δεν είναι εφικτή και η χειρουργική επέμβαση είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη για την αποφυγή επιπλοκών.

Οι σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης

Οι μέθοδοι αποκατάστασης στοχεύουν στην επανατοποθέτηση των οργάνων στην κοιλιά, στο κλείσιμο του χάσματος και στην ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος με πλέγμα. Η ανοιχτή επέμβαση παραμένει μια αποτελεσματική λύση, ειδικά σε μικρές κήλες που μπορούν να διορθωθούν ακόμη και με τοπική αναισθησία. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερες ουλές, ενώ η ρομποτική χειρουργική εξελίσσεται διαρκώς, δίνοντας στους χειρουργούς μεγαλύτερη ακρίβεια και δυνατότητα αντιμετώπισης ακόμη και πολύπλοκων ή υποτροπιαζουσών κηλών.

Ρομποτική χειρουργική: τι προσφέρει και πού υπερτερεί

Η ρομποτική τεχνολογία παρέχει τρισδιάστατη απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας, επιτρέπει ακριβείς κινήσεις σε δυσπρόσιτα σημεία και περιορίζει στο ελάχιστο τον τραυματισμό των ιστών. Οι ασθενείς έχουν συχνά λιγότερο πόνο, ελάχιστη απώλεια αίματος και επιστρέφουν γρήγορα στις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, παραμένει ακριβότερη και απαιτεί κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένη ομάδα, κάτι που δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία.

Advertisement
Family Kitchen

Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της κήλης, τη γενική υγεία του ασθενούς και φυσικά την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αξιολόγηση αποτελούν το κλειδί για την ασφαλή αντιμετώπιση.

πηγή healthstories.gr

φωτογραφία: shutterstock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άγιαξ Ολυμπιακός 1 - 2: «Ερυθρόλευκο» έπος και πρόκριση

29/01/26 12:18 πμ

Άγιαξ Ολυμπιακός 1 – 2: «Ερυθρόλευκο» έπος και πρόκριση

Η νέα εποχή της Allwyn «υπογράφει» το μέλλον του ΟΠΑΠ 

28/01/26 10:24 μμ

Η νέα εποχή της Allwyn «υπογράφει» το μέλλον του ΟΠΑΠ 

Κώστας Παρηγόρης: Σεβασμός στο πένθος και στη δικαιοσύνη

29/01/26 12:00 πμ

Κώστας Παρηγόρης: Σεβασμός στο πένθος και στη δικαιοσύνη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 29 Ιανουαρίου

28/01/26 11:55 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 29 Ιανουαρίου

Συνταγή για αφράτη πίτσα με τραγανή κρούστα

28/01/26 11:54 μμ

Συνταγή για αφράτη πίτσα με τραγανή κρούστα

Κεφαλογιάννης για την τραγωδία στα Τρίκαλα: Πρώτη προτεραιότητα η πλήρης διερεύνηση των αιτιών

28/01/26 11:44 μμ

Κεφαλογιάννης για την τραγωδία στα Τρίκαλα: Πρώτη προτεραιότητα η πλήρης διερεύνηση των αιτιών

Η άγνωστη γυναίκα πίσω από το όνομα «Δουκίσσης Πλακεντίας» ζωντανεύει στη σκηνή με τη Μ. Κίτσου

28/01/26 11:34 μμ

Η άγνωστη γυναίκα πίσω από το όνομα «Δουκίσσης Πλακεντίας» ζωντανεύει στη σκηνή με τη Μ. Κίτσου

Λουλούδια στο γήπεδο της Τούμπας στη μνήμη των θυμάτων του τροχαίου άφησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

28/01/26 11:26 μμ

Λουλούδια στο γήπεδο της Τούμπας στη μνήμη των θυμάτων του τροχαίου άφησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Θεσσαλονίκη: Οι ιστολογικές εξετάσεις θα ρίξουν «φως» στην αιτία θανάτου του 3 μηνών βρέφους

28/01/26 11:21 μμ

Θεσσαλονίκη: Οι ιστολογικές εξετάσεις θα ρίξουν «φως» στην αιτία θανάτου του 3 μηνών βρέφους

ΠΑΣΟΚ: Πέθανε η τομεάρχης Τουρισμού Αριστέα Καζάκου, σε ηλικία 40 ετών

28/01/26 11:09 μμ

ΠΑΣΟΚ: Πέθανε η τομεάρχης Τουρισμού Αριστέα Καζάκου, σε ηλικία 40 ετών

Μητροπολίτης Φιλόθεος: «Η Εκκλησία πενθεί μαζί με τις οικογένειες των οπαδών του ΠΑΟΚ»

28/01/26 11:02 μμ

Μητροπολίτης Φιλόθεος: «Η Εκκλησία πενθεί μαζί με τις οικογένειες των οπαδών του ΠΑΟΚ»

Φίλαθλοι του ΠΑΟΚ κι άλλων ομάδων αποτίουν στο γήπεδο της Τούμπας φόρο τιμής στα 7 θύματα του τροχαίου στη Ρουμανία

28/01/26 10:57 μμ

Φίλαθλοι του ΠΑΟΚ κι άλλων ομάδων αποτίουν στην Τούμπα φόρο τιμής στα 7 θύματα του τροχαίου στη Ρουμανία

Σχολιάστε

πέντε × ένα =