Όμιλος «Ορφέας» Σερρών ο Μακεδονομάχος- Η ιστορία του Μακεδονικού αγώνα και η νεότερη ιστορία των Σερρών από το 1905
Date:
Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στον αύλειο χώρο του ιστορικού κτηρίου του Ορφέα, τιμήθηκε από τα μέλη του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών, με απλή τελετή η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα.
Κατατέθηκε στεφάνι από τον Πρόεδρο του Ομίλου, στο μνημείο αφιερωμένο στους χιλιάδες σφαγιασθέντες και εξορισθένες Σερραίους Μακεδονομάχους Ορφικούς και απλούς πολίτες από τους Βουλγάρους.
Κρατήθηκε 1 λεπτού σιγή, έψαλε η χορωδία του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών το «ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ» και κατόπιν ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Χαράλαμπος Φώτογλου μίλησε για το μεγαλείο και την δράση του Μακεδονομάχου Ορφέα, τονίζοντας την ανάγκη ανέγερσης μνημείου του Μακεδονικού αγώνα που όλοι μας το έχουμε ανάγκη.
Την 1η Αυγούστου 1905 Σερραίοι Μακεδονομάχοι θέλοντας να καλύπτονται από τα μάτια των Τούρκων, με κάποιο πρόσχημα, για τις κινήσεις τους, ιδρύουν τον Όμιλο «ΟΡΦΕΥΣ» Σερρών.
Ο Όμιλος Ορφέας, στον οποίο για κάλυψη δώσανε Μουσικογυμναστικό χρώμα, ανέλαβε άπασα την διοίκηση του Μακεδονικού Αγώνα της περιφέρειας υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου.
Ευθύς από την επόμενη μέρα οι Σερραίοι ανήκουν στον Ορφέα και εκτελούν τις διαταγές του.
Άλλοι χρησιμοποιούνται ως οδηγοί των σωμάτων, άλλοι μεταφέρουν τρόφιμα ή όπλα σε ψάθες ,σε αρνοδέρματα, σε μπάλες βάμβακα, σε κάρβουνα, με καΐκια, με σιδηροδρόμους (μυημένων των υπαλλήλων).
Όλα τα σπίτια είναι υποχρεωμένα, ειδοποιούμενα να έχουν ανοιχτή την πόρτα για να εισέρχονται οι Μακεδονομάχοι αγωνιστές, προς ανάπαυση ή να κρύβονται καταδιωκόμενοι και υποχρεώνονται συγχρόνως οι οικοδεσπότες αυτών να περιποιούνται αυτούς καταλλήλως και να τους διατρέφουν.
Εκτός των ανδρών και γυναίκες συμμετέχουν σε πολλές εργασίες και αποστολές.
Ο Σύλλογος Δεσποινίδων Σερρών, με πρόεδρο την δεσποινίδα Φανή Γεωργιάδου – Πολυλά, προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα καθότι, όλα τα μέλη τους χρησιμοποιούντο σε διάφορες υπηρεσίες και αποστολές, όπως επίσης ασχολούντο με το ράψιμο και την συντήρηση του ιματισμού των αγωνιστών.
Αλλά και ορισμένα παιδιά εμπνέοντα εμπιστοσύνης χρησιμοποιούντο, όπως για μεταφορά επιστολών ή σημειωμάτων, άλλες φορές για την κατόπτευση των οδών, της σκοπιάς κτλ.
Μέσα στο ιστορικό κτήριο του «Ορφέα» που κτίστηκε το 1909, με αρχιτέκτονα τον Ιταλό Τζιοβάνι, υπό την επίβλεψη του φανατικού Μακεδονομάχου ξυλουργού Κώτσιου Καράμπελια και με χρήματα των Σερραίων Μακεδονομάχων, αλλά και απλών πολιτών, συνεδρίαζαν οι Μακεδονομάχοι και λάμβαναν αποφάσεις για τον Αγώνα.
Εκεί καθοδηγούντο οι νεοφώτιστοι, εκεί ορκίζονταν θέτοντας το χέρι στο Ευαγγέλιο, την κάμα και το πιστόλι.
Από το χέρι του Ορφέως ελάμβαναν το όπλο και ξεκινούσαν οι Μακεδονομάχοι, για κτυπήσουν τον εχθρό.
Από εκεί ξεκινούσαν τα εκτελεστικά όργανα για να καθαρίσουν ορισμένα σημαίνοντα πρόσωπα ,ισχυρούς Βουλγάρους αλλά και προδότες.
Ο Όμιλος «ΟΡΦΕΑΣ» Σερρών είναι ένα σύμβολο, είναι ο Μακεδονικός αγώνας, κομμάτι της νεότερης ιστορίας των Σερρών. Ο Όμιλος «ΟΡΦΕΑΣ» Σερρών είναι οι Μακεδονομάχοι που χύσανε το αίμα τους για την Ελευθερία.