Ώρα μηδέν για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Πόσοι τίθενται σε αναστολή
Date:
Σε αναστολή τίθενται από 1η Σεπτεμβρίου οι υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αφού λήγει η προθεσμία που είχε οριστεί από την αρχή για τον προγραμματισμό των ραντεβού τους.
Σε αναστολή εργασίας τίθενται γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας, που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικοί που υπολογίζεται πως θα τεθούν σε αναστολή εργασίας ανέρχονται περίπου σε 8.000 – 10.000. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση των ραντεβού τους για εμβολιασμό.
Μάλιστα σύμφωνα με όσα έχουν επισημάνει κυβερνητικά στελέχη, ακόμα κι αν οι επαγγελματίες υγείας εμβολιαστούν εκ των υστέρων, δεν σημαίνει πως θα επιστρέψουν αυτομάτως και στις θέσεις τους.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το ποσοστό των γιατρών που έχει εμβολιαστεί υπερβαίνει το 90%, αριθμός που χαμηλώνει στους νοσηλευτές, στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό.
Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση. Επίσης, με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.
«Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Επίσης θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή, δεν είναι βέβαιο, ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Τι αποφάσισε το ΣτΕ
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα υγειονομικών για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων, ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Ειδικότερα, για το θέμα αυτό εκδόθηκαν τέσσερις προσωρινές διαταγές από το ΣτΕ, οι οποίες αφορούν σε 115 συνολικά προσφεύγοντες.
Πλέον το Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι.
Πηγή real.gr