Μόνιμη είναι πλέον η θέση της χώρας μας στη λίστα με τα κράτη των οποίων οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στις Ηνωμένες Πολιτείες.   Οριστικά εκτός της χρονοβόρας ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Μόνιμη είναι πλέον η θέση της χώρας μας στη λίστα με τα κράτη των οποίων οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Οριστικά εκτός της χρονοβόρας διαδικασίας έκδοσης βίζα για ταξίδι αναψυχής ή επαγγελματικό στις ΗΠΑ, βάζουν με απόφασή τους οι Αμερικανοί.

 

Σύμφωνα με επιστολή, των αρμόδιων αμερικανικών αρχών προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, οι πολίτες της χώρας δεν απαιτείται να εκδίδουν βίζα προκειμένου να ταξιδέψουν στην Αμερική, καθώς παραμένει στο Πρόγραμμα Απαλλαγής θεώρησης Εισόδου στις ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

 

Τέλος στην αξιολόγηση των αρχών

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο η Ελλάδα περνούσε από αξιολόγηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να ανήκει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, δεν θα γίνεται ούτε η ετήσια αξιολόγηση που γινόταν. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δέχονται στην Ελλάδα τηρούνται αυστηρά όσα απαιτούνται από το αμερικανικό κράτος και θεωρούν ότι θα συνεχίσουν να γίνονται χωρίς παρακλήσεις.

 

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «η απόφαση αυτή συνιστά μια ακόμη σημαντική επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη».

 

Τι είναι το ESTA;

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα για Ταξιδιωτική Άδεια (ESTA) είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα που αποτελεί μέρος του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Η ESTA είναι υποχρεωτική για όλους τους υπηκόους ή πολίτες των χωρών του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP) που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους επαγγελματικούς ή αναψυχής και για σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Προγράμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP), όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες πρέπει να λάβουν μια ηλεκτρονική άδεια ταξιδίου πριν από την επιβίβαση τους σε αεροπλάνο ή κρουαζιερόπλοιο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η ESTA σχεδόν αμέσως, θα καθορίσει σε πολλές περιπτώσεις, εάν ένα άτομο πληροί τις προϋποθέσεις του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP) ταξίδια, και αν το εν λόγω ταξίδι δημιουργεί οποιαδήποτε επιβολή του νόμου ή κινδύνους για την ασφάλεια.

 

Οι αιτήσεις ESTA μπορούν να υποβληθούν ανά πάσα στιγμή πριν από το ταξίδι, και αφού εγκριθούν, θα ισχύουν για διάστημα ενός ή δύο ετών ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου του αιτούντα, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

 

Οι άδειες ισχύουν για πολλαπλές εισόδους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, όπως αναγράφεται στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συνιστά να γίνεται η υποβολή αιτήσεων ESTA αμέσως μόλις ο αιτών ξεκινήσει τον προγραμματισμό του ταξιδιού του με προορισμό τις ΗΠΑ και τουλάχιστον 72 ώρες πριν από το ταξίδι.

 

Το πρώτο βήμα έγινε το 2010

Η βίζα για Έλληνες πολίτες καταργήθηκε το 2010, επί προεδρίας Ομπάμα και ενώ στην Ελλάδα πρωθυπουργός διατελούσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο τότε πρωθυπουργός έπειτα από συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας λόγο για ικανοποίηση ενός ελληνικού αιτήματος δέκα ετών.

 

 

news247.gr

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων - Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

24/08/25 11:22 πμ

Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων – Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

Τα δίδυμα πάντα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου γιορτάζουν τα πρώτα τους γενέθλια

24/08/25 1:44 μμ

Τα δίδυμα πάντα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου γιορτάζουν τα πρώτα τους γενέθλια

Πόρτο Κουφό: Ο κρυμμένος παράδεισος της Σιθωνίας - video

24/08/25 1:32 μμ

Πόρτο Κουφό: Ο κρυμμένος παράδεισος της Σιθωνίας – video

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ηλικία 79 ετών

24/08/25 6:29 μμ

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

24/08/25 1:18 μμ

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

24/08/25 12:47 μμ

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:39 μμ

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:27 μμ

Οι παλιές ονομασίες των χωριών του νομού Σερρών – Ονόματα

24/08/25 11:43 πμ

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η τελευταία ανάρτησή της στο Instagram έξι μήνες πριν φύγει από τη ζωή

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

24/08/25 11:30 πμ

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

24/08/25 11:19 πμ

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

24/08/25 11:15 πμ

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου