Μια βάρβαρη δολοφονία που διαπράχθηκε τον περασμένο Ιούλιο και προκάλεσε συγκίνηση και αποτροπιασμό στα social mediaΈνα παλαιότερο βίντεο αναδημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Μια βάρβαρη δολοφονία που διαπράχθηκε τον περασμένο Ιούλιο και προκάλεσε συγκίνηση και αποτροπιασμό στα social media
Ένα παλαιότερο βίντεο αναδημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με τα κίνητρα, τον τρόπο σκέψης και τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν. Πρόκειται για τη στιγμή που ένας Αφγανός κωμικός συλλαμβάνεται από μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος, προκειμένου στη συνέχεια να βρει τον θάνατο από το εκτελεστικό τους απόσπασμα.

 
Οι Ταλιμπάν παραδέχτηκαν στα τέλη Ιουλίου ότι σκότωσαν τον Φεϊζάλ Μοχάμαντ, έναν Αφγανό αστυνομικό που είχε γίνει δημοφιλής από τα χιουμοριστικά του βίντεο στο διαδίκτυο, μετά την συγκίνηση που προκάλεσε στο Αφγανιστάν η δημοσίευση εικόνων που έγιναν viral και τον εμφανίζουν να γρονθοκοπείται από τους ισλαμιστές αντάρτες και έπειτα να επιδεικνύουν το πτώμα του.

Στη νότια αφγανική επαρχία Κανταχάρ, λίκνο του κινήματος των Ταλιμπάν, όπου ζούσε, ο Φεϊζάλ Μοχάμαντ ήταν περισσότερο γνωστός ως κωμικός παρά ως αστυνομικός, με το όνομα «Χάσα Ζούαν», με το οποίο εμφανιζόταν σε βίντεο στο διαδίκτυο.

Πριν από μερικούς μήνες όμως βρέθηκε στο επίκεντρο ενός άλλου, τραγικού βίντεο που έγινε viral: Σε αυτό ο Μοχάμαντ εμφανίζεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, πλαισιωμένος από δύο μαχητές Ταλιμπάν, ο ένας εκ των οποίων τον χτυπά με δύο δυνατά χαστούκια, ενώ αυτός φαίνεται να θέλει να προσπαθήσει να κάνει τους φρουρούς του να γελάσουν. Λίγο αργότερα, δημοσιεύτηκε ένα άλλο βίντεο που δείχνει έναν αντάρτη να διασκεδάζει με ένα πτώμα, που αναφέρθηκε ότι ήταν του Μοχάμαντ, ενώ ένας άλλος αντάρτης παρακολουθεί.

Σύμφωνα με τον αφγανικό τύπο, ο Μοχάμαντ απομακρύνθηκε βίαια από το σπίτι του από μια ομάδα ενόπλων τις μέρες της μουσουλμανικής γιορτής Ιντ αλ-αντχά. Αφού αρχικά αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στο θάνατο του Μοχάμαντ, μετά τη δημοσίευση των βίντεο οι Ταλιμπάν παραδέχτηκαν ότι μαχητές τους τον σκότωσαν. «Ήταν ένας εν ενεργεία αστυνομικός υπεύθυνος για το θάνατο πολλών ανθρώπων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Δεν ήταν ένας κωμικός, πολέμησε εναντίον μας σε πολλές μάχες. Προσπάθησε να διαφύγει, αναγκάζοντας τους άνδρες μας να τον πυροβολήσουν», πρόσθεσε.

Ο Σαϊλάμπ, ένας αστυνομικός της Κανταχάρ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί μαζί με τον Μοχάμαντ στο πόστο ενός σημείου ελέγχου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μοχάμαντ δεν συμμετείχε ποτέ του σε μάχες και ήταν περισσότερο γνωστός μεταξύ των συναδέλφων του για το ταλέντο του ως κωμικός παρά ως αστυνομικός. «Ο γιος του μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι οι Ταλιμπάν ήρθαν στο σπίτι του και τον πήραν», είπε ο Σαϊλάμπ. «Την επόμενη μέρα, το πτώμα του βρέθηκε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του».

Το βίντεο της σύλληψης του και η ανακοίνωση του θανάτου του προκάλεσε συγκίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η βάρβαρη και παράλογη δολοφονία του σόκαρε τους Αφγανούς και τους υπενθύμισε ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καμία ανοχή», τόνιζε πριν από μερικούς μήνες ένας χρήστης με ανάρτηση στο twitter. «Οι Ταλιμπάν εναντιώνονται στο ταλέντο (…), θέλουν το Αφγανιστάν να είναι η χώρα βίαιων ανθρώπων που δεν γελούν ποτέ», σύμφωνα με άλλο tweet.

Οι Ταλιμπάν κατηγορούνται ότι κρύβονται πίσω από ένα κύμα στοχευμένων δολοφονιών τους τελευταίους μήνες, με θύματα κυρίως αξιωματούχους, δημοσιογράφους, δικαστές και ακτιβιστές μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

26/08/25 12:08 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 - Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων

26/08/25 12:03 μμ

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 – Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων

Ι. Μπούγας: Πάνω από 17.000 αποφυλακίσεις με τον νόμο Παρασκευόπουλου

26/08/25 11:29 πμ

Ι. Μπούγας: Πάνω από 17.000 αποφυλακίσεις με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Ν. Ευαγγελάτος: Backstage πριν από την πρεμιέρα του «Live News»

26/08/25 11:23 πμ

Ν. Ευαγγελάτος: Backstage πριν από την πρεμιέρα του «Live News»

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην 41χρονη σύντροφο του Ντέμη Νικολαΐδη

26/08/25 11:18 πμ

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην 41χρονη σύντροφο του Ντέμη Νικολαΐδη

Μεγαλύτερη κληρονομιά θα παίρνουν οι σύζυγοι – Οι αλλαγές που έρχονται από Σεπτέμβριο στο κληρονομικό δίκαιο

26/08/25 11:12 πμ

Μεγαλύτερη κληρονομιά θα παίρνουν οι σύζυγοι – Οι αλλαγές που έρχονται στο κληρονομικό δίκαιο

Αίγινα: Γυναίκα έχασε την ζωή της γιατί δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στην βάρδια

26/08/25 11:07 πμ

Αίγινα: Γυναίκα έχασε την ζωή της γιατί δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στην βάρδια

Πρόταση γάμου στην… κορυφή του Ολύμπου - Δείτε video

26/08/25 10:55 πμ

Πρόταση γάμου στην κορυφή του Ολύμπου – Δείτε video

Τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για ευέλικτο ωράριο, προσλήψεις, υπερωρίες, άδειες, τετραήμερη εργασία

26/08/25 10:21 πμ

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για ευέλικτο ωράριο, προσλήψεις, υπερωρίες, άδειες, τετραήμερη εργασία

Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

26/08/25 10:07 πμ

Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Π.Μαρινάκης: Το «πακέτο» της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της οικογένειας

26/08/25 10:00 πμ

Π.Μαρινάκης: Το «πακέτο» της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης της οικογένειας

Ο Χάρισον Φορντ μιλάει για το μυστικό του επιτυχημένου γάμου του

26/08/25 9:55 πμ

Ο Χάρισον Φορντ μιλάει για το μυστικό του επιτυχημένου γάμου του