8.7 C
Serres

Π. Μαρινάκης: Απόφαση σταθμός της Δικαιοσύνης, ο ψευδομάρτυρας δεν μπορεί να είναι προστατευόμενος

Date:

«Απόφαση σταθμό» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την απόφαση της Δικαιοσύνης για την αποκάλυψη των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι σήμερα το πρωί, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του προστατευόμενου μάρτυρα και του ψευδομάρτυρα: «Ο ψευδομάρτυρας δεν μπορεί να είναι προστατευόμενος, γιατί ο προστατευόμενος ψευδομάρτυρας είναι δύο φορές ανήθικος, πέραν της νομικής, ποινικής διάστασης των πράξεων του».

Ο κ.Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θίγει κανέναν θεσμό, αλλά αντίθετα τον θωρακίζει. Γιατί όπως είπε, «ο προστατευόμενος ψευδομάρτυρας πέραν της ποινικής αντιμετώπισης που θα έχει, κάνει δύο πράγματα τα οποία είναι πολύ χειρότερα από έναν απλό ψευδομάρτυρα».

«Ο απλός ψευδομάρτυρας πηγαίνει, ψευδομαρτυρεί, μπορεί αυτός ο οποίος θίγεται να κινηθεί εναντίον του -αναλόγως και με την κλιμάκωση της απαξίας αυτού που λέει- και αστικά και ποινικά». Αντίθετα «ο προστατευόμενος ψευδομάρτυρας λέει ό,τι λέει -και εδώ υπάρχει και η διάσταση ποιος του είπε να πει ό,τι είπε – και ξέρει μέχρι να αρθεί το καθεστώς προστασίας ότι δεν έχει καμία συνέπεια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Δηλαδή, έρχεται κυρία Μαυραγάνη για εσάς, για εμένα, για τους συνεργάτες σας να πει κάποιος ότι κλέψατε, ότι είστε απατεώνας, κάτι για την οικογένεια σας και εσείς να μην μπορείτε, προσέξτε, να μην μπορείτε να κινηθείτε εναντίον του. Για μένα, λοιπόν, αυτό το οποίο συνέβη με το “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους”, όπως είχε τότε ειπωθεί, ακριβώς έτσι, από τον κ. Παπαγγελόπουλο -δεν το είπα εγώ, δεν το είπατε εσείς- το είπε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και αναφέρομαι στην πολιτική διάσταση της Novartis για να προλάβω κάποιους. Γιατί προφανώς η άλλη διάσταση είναι μια άλλη συζήτηση. Τι πήγαν να κάνουν κάποιοι άνθρωποι; Σίγουρα, απ’ ό,τι φαίνεται αυτοί οι οποίοι μαρτύρησαν ψευδώς, πήγαν να βάλουν στο κάδρο πολιτικούς αντιπάλους τής τότε κυβέρνησης για να δημιουργήσουν ένα ζήτημα μεγάλο».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία, ο κ.Μαρινάκης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε τον μέσο μισθό στα 1.046 και τον έχει πάει στα 1.300, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα να γίνουν.

«Προφανώς δεν φτάνουν και για αυτό και θα πρέπει να δώσουμε περισσότερα. Γιατί επιμένω σε αυτό; Γιατί με τις 500.000 θέσεις εργασίας, που σημαίνει περισσότερα χρήματα στην αγορά, κάποιες εταιρείες ήρθαν, κάποιες που ήταν ήδη εδώ επένδυσαν περισσότερα, 500.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά με καλύτερους μισθούς απ’ ό,τι το 2019 -ο στόχος μας είναι να γίνουν ακόμη καλύτεροι- πληρώνουν φόρους, όχι αυξημένους αλλά μειωμένους, από τη δουλειά τους, και έτσι έχουμε δώσει 46% περισσότερο για την υγεία, 16% για την παιδεία. Και θα σας πω και κάτι ακόμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2023 εξελέγη με υπόσχεση ότι το 2027 η χώρα μας θα έχει μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Και αυτή είναι μια ιερή υπόσχεση» είπε ο κ.Μαρινάκης.

Τέλος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο διάλογος ισχυροποιεί την Ελλάδα και απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση απάντησε:

«Η διαφορά μας είναι ότι είναι πολύ ευχάριστο πρόσκαιρα να παριστάνεις τον τσάμπα πατριώτη, είναι πολύ πιο ωφέλιμο όμως ισχυροποιώντας τη χώρα σου να προχωράς σε ενέργειες που την ενδυναμώνουν. Ξέρω ότι αυτό θέλει χρόνο αλλά αποτυπώνεται και ο κόσμος το καταλαβαίνει».

Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τα θέματα επικαιρότητας κ. Υπουργέ. Novartis. Ακούσαμε προχθές την απόφαση της Δικαιοσύνης να βγουν οι «κουκούλες» από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες. Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ρωτήσω τι σημαίνει αυτό για σας; Ήταν αρκετά στελέχη, Υπουργοί της Κυβέρνησης στο στόχαστρο και πως θα κινηθείτε από εδώ και πέρα; Θα υπάρχουν αγωγές από τα στελέχη αυτά, θα υπάρχουν μηνύσεις; Ήδη, ακούσαμε τον κ. Γεωργιάδη να λέει κάτι. Εξεταστική Επιτροπή, που είπε ο κ. Βορίδης, εδώ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε κατ’ αρχάς ότι είναι μια απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία είναι ιστορική και γιατί βασίζεται σε μια τροποποίηση που έγινε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε από τη Βουλή. ‘Αρα, η εκτελεστική εξουσία με την εισήγηση που έκανε, η νομοθετική εξουσία με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και βέβαια η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη – άρα η δικαστική εξουσία – με την απόφαση που έκρινε ως σωστή με βάση το νέο νομικό εργαλείο το οποίο είχε – ο καθένας με το δικό του ρόλο – οδήγησαν με τις ενέργειες τους σε μια ιστορική απόφαση, η οποία είναι μια απόφαση της Δικαιοσύνης, σταθμός. Γιατί είναι μια απόφαση σταθμός; Είδα και τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες έδειξαν και μια σπουδή. Είναι αυτό που λέμε, «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πούμε και γι’ αυτό. Για εσάς τι σημαίνει δεν μου έχετε πει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του προστατευόμενου μάρτυρα και του ψευδομάρτυρα. Ο ψευδομάρτυρας δεν μπορεί να είναι προστατευόμενος, γιατί ο προστατευόμενος ψευδομάρτυρας είναι δύο φορές ανήθικος, πέραν της νομικής, ποινικής διάστασης των πράξεων του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι απαντάτε και στην Αντιπολίτευση. Γιατί ο κ. Παππάς αυτό είπε, ότι θίγετε το θεσμό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θίγουμε κανέναν θεσμό. Θωρακίζουμε το θεσμό. Γιατί ο προστατευόμενος ψευδομάρτυρας πέραν της ποινικής αντιμετώπισης που θα έχει – και θα την κάνουμε αν θέλετε αυτή τη συζήτηση – κάνει δύο πράγματα τα οποία είναι πολύ χειρότερα από έναν απλό ψευδομάρτυρα. Ο απλός ψευδομάρτυρας πηγαίνει, ψευδομαρτυρεί, μπορεί αυτός ο οποίος θίγεται να κινηθεί εναντίον του – αναλόγως και με την κλιμάκωση της απαξίας αυτού που λέει – και αστικά και ποινικά. Ο προστατευόμενος ψευδομάρτυρας λέει ό,τι λέει – και εδώ υπάρχει και η διάσταση ποιος του είπε να πει ό, τι είπε – και ξέρει μέχρι να αρθεί το καθεστώς προστασίας ότι δεν έχει καμία συνέπεια. Δηλαδή, έρχεται κυρία Μαυραγάνη για εσάς, για εμένα, για τους συνεργάτες σας να πει κάποιος ότι κλέψατε, ότι είστε απατεώνας, κάτι για την οικογένεια σας και εσείς να μην μπορείτε, προσέξτε, να μην μπορείτε να κινηθείτε εναντίον του. Για μένα, λοιπόν, αυτό το οποίο συνέβη με το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», όπως είχε τότε ειπωθεί, ακριβώς έτσι, από τον κ. Παπαγγελόπουλο -δεν το είπα εγώ, δεν το είπατε εσείς- το είπε ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης και αναφέρομαι στην πολιτική διάσταση της Novartis για να προλάβω κάποιους. Γιατί προφανώς η άλλη διάσταση είναι μια άλλη συζήτηση. Τι πήγαν να κάνουν κάποιοι άνθρωποι; Σίγουρα, απ’ ότι φαίνεται αυτοί οι οποίοι μαρτύρησαν ψευδώς, πήγαν να βάλουν στο κάδρο πολιτικούς αντιπάλους της τότε Κυβέρνησης για να δημιουργήσουν ένα ζήτημα μεγάλο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα ζήσαμε λίγο έως πολύ όλοι μας. Είπε χθες ο κ. Βορίδης, εδώ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι, πιθανώς, εξετάζεται και το θέμα να πάτε για Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, για να δείτε και πιθανώς ποιοι τους έβαλαν. Όντως το έχετε αυτό στο τραπέζι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα το κάνει, κυρία Μαυραγάνη, η Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση πώς σκέφτεται να κινηθεί στη Βουλή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα το κάνει η Δικαιοσύνη. Δεν θεωρώ ότι αυτό θα γίνει μέσω Εξεταστικής Επιτροπής. Την έχω ακούσει κι αυτή τη σκέψη, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει. Αυτό που πρέπει να γίνει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τη συμμερίζεστε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …υπάρχουν μηνύσεις και αγωγές των ανθρώπων οι οποίοι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια και πάρα πολύ καλά έκαναν και έκαναν μηνύσεις και αγωγές. Και εδώ, τώρα, θα έρθει η ώρα της Δικαιοσύνης, των ανακριτών, των εισαγγελέων, αναλόγως που θα χρεωθεί η κάθε δικογραφία και θα φωνάξουν τους ανθρώπους αυτούς, που ελαφρά τη καρδία είπαν ό, τι είπαν και αποδείχθηκε ότι ψευδομαρτύρησαν και θα τους ρωτήσουν – όπως κάνει η Δικαιοσύνη και μόνο αυτή ξέρει – ποιοι και γιατί τους έβαλαν. Και εκεί, λοιπόν, ελπίζουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το μάθουμε, λέτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μακάρι να το μάθουμε. Πρέπει να το μάθουμε. Να επιβεβαιώσουμε κάποια πράγματα, που μπορεί να φανταζόμαστε ή να «φωνάζανε». Θυμάστε ότι μια περίοδο πρώτα βλέπαμε τις καταθέσεις μαρτύρων σε έντυπα και μετά τις βλέπαμε στη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θυμόμαστε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά όλα επειδή τυχαίνει να έχω και τη δικηγορική ιδιότητα δεν θα τα πούμε ούτε σε πάνελς, ούτε σε κανάλια, ούτε θα βγάλουμε αποφάσεις. Εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους, όμως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Και αν μου επιτρέπετε να συνδέσω αυτή τη συζήτηση που κάνουμε και με τη στάση του Πρωθυπουργού προ ημερών στη Βουλή. Δεν ήταν καθόλου τυχαία αυτή η στάση. Το απάντησα και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι αναφέρεστε; Σε σχέση με τον κ. Παππά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς και δεν επιλέγει ο Πρωθυπουργός ποιος θα είναι ο αρχηγός – έστω και υπηρεσιακά – της Αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση μ’ αυτό να θέσω ένα ερώτημα. ‘Ακουσα τις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού, αλλά απ’ την άλλη θα σας πει κάποιος ότι δεν είναι το θέμα του προσώπου, είναι το θέμα του θεσμού και ο κ. Παππάς εκπροσωπεί το θεσμό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον απαξίωσε. Σ’ αυτό τι λέτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το απάντησα και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε κάποια πρόταση μομφής κατά του προσώπου. Προσέξτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά δεν κάθισε να τον ακούσει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως δεν κάθισε να τον ακούσει. Γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση στη χώρα μας, μια ομάδα ανθρώπων να προσπαθεί να κάνει ό, τι έκαναν στα Μέσα, με τη Δικαιοσύνη να αποφασίζει αμετάκλητα και ομόφωνα για παράβαση καθήκοντος, που είναι το ειδεχθέστερο των αδικημάτων σχετικά με τους θεσμούς. Και δεν έχει προηγούμενο επί των ημερών μιας Κυβέρνησης, πολιτικοί αντίπαλοι, όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και πρόσωπα όπως ήταν ο κ. Πικραμένος – θυμάστε την αντίδραση του κ. Πικραμένου στη Βουλή- να στοχοποιούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα το πλαίσιο του θεσμού που σας λέω δεν το βάζετε, γιατί πάτε πάλι στο πρόσωπο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξαναλέω. Επιλέγει ο Πρωθυπουργός με ποιους θα συνομιλήσει και θα πω κάτι, το οποίο το πιστεύω. Δεν είναι όλα ίδια στη ζωή. Αυτό το οποίο ζήσαμε το 2015-2019 δεν το έχουμε ξαναζήσει. Είναι άλλο πράγμα η σφοδρή αντιπαράθεση, είναι άλλο πράγμα οι έντονες διαφορές, είναι άλλο πράγμα η κλιμάκωση της σύγκρουσης και είναι άλλο πράγμα να θες να βάλεις «φυλακή τους πολιτικούς σου αντιπάλους», επειδή είναι πολιτικοί σου αντίπαλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο στα εσωκομματικά σας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε σε αυτό, μπορώ να ρωτήσω κάτι; Σε σχέση με τη Novartis, ο ΣΥΡΙΖΑ, κ. Εκπρόσωπε, είχε επιλέξει να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες γύρω από την υπόθεση της Novartis, ενώ στις περισσότερες χώρες που είχε προκύψει ζήτημα Novartis, είχε διερευνηθεί και το πού πήγαν τα λεφτά. Σε γιατρούς; Πού πήγαν, τέλος πάντων, αυτά τα χρήματα. Θα υπάρξει μία ανάλογη διερεύνηση εδώ στην Ελλάδα; Γιατί είναι και ο μόνος τρόπος να μπουν και χρήματα στο ταμείο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι με τη σπουδή που είχαν να βάλουν στη φυλακή αθώους ανθρώπους, γιατί, προσέξτε, εδώ δεν έχουμε μόνο τη διάσταση των μαρτύρων, έχουμε και τη διάσταση της θέσης της υπόθεσης στο αρχείο για τα πολιτικά πρόσωπα, που είναι πιο ισχυρή από την απαλλαγή. Γιατί για να τεθεί μία υπόθεση στο αρχείο, δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις. Ενώ αν υπάρχουν έστω και ενδείξεις, υπάρχει παραπομπή και μετά ενδεχομένως απαλλαγή. Εδώ υπάρχει και η διάσταση, που πολύ σωστά λέτε, πέραν των πολιτικών προσώπων. Αλλά είχαν τέτοια σπουδή να δημιουργήσουν ό,τι, τέλος πάντων, πήγε να δημιουργηθεί …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει τώρα διερεύνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: … που δεν έγιναν οι ενέργειες …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ούτε η δική σας η Κυβέρνηση το έκανε αυτό. Δεν ζήτησε. Η Αμερική από τους γιατρούς πήρε χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε, ούτε η Νέα Δημοκρατία πήρε από τους γιατρούς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Εδώ μιλάμε για ένα κράτος, γιατί μπερδεύουμε λίγο, εντάξει είχαμε ακούσει και μάλιστα κατά δήλωση πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, του κ. Κοντονή, ότι μέσα στο Μαξίμου λειτουργούσε παραυπουργείο Δικαιοσύνης. Το Μαξίμου ή συνολικά η Εκτελεστική Εξουσία, η Κυβέρνηση, δεν είναι Δικαιοσύνη. Να είμαστε σαφείς. Είναι δεδομένο ότι η Δικαιοσύνη κάθε τέτοια υπόθεση πρέπει να την ψάχνει. Και επειδή μου αρέσει να μιλάω με πράξεις, γιατί εκπροσωπώ …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να το κάνουμε σαφές. Δεν ήταν ευθύνη της Κυβέρνησης να το πάει μέχρι τέλος – που λέει και ο κ. Σαμαράς, που θα πάω μετά – και να μπορέσει να πάρει χρήματα από τους γιατρούς; Ποιανού θέμα ήταν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Η Κυβέρνηση το «μέχρι τέλος» έχει να κάνει με αυτούς οι οποίοι προσπάθησαν να βάλουν στη φυλακή πολιτικούς τους αντιπάλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Δανείζομαι την έκφραση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και άλλαξε τον νόμο, το άρθρο 218 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προσθέτοντας την παράγραφο 7 στη διάταξη αυτή, για να μπορεί η Δικαιοσύνη, όταν κρίνει ότι η μαρτυρική κατάθεση είναι ψευδής, άρα είναι καταχρηστική η άσκηση του δικαιώματος του προστατευόμενου μάρτυρα, που είναι ιερή και δεν την αλλάξαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά σε σχέση με τα χρήματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εκλήθη να χειριστεί πολλές αντίστοιχες άλλες περιπτώσεις υπερσυνταγογραφήσεων και επί των ημερών της, όπως είδαμε τις προηγούμενες ημέρες. Η ΗΔΙΚΑ έβγαλε στη φόρα μια σειρά από περιπτώσεις γιατρών, οι οποίοι έκλεβαν το Δημόσιο. Αυτό μπορεί να κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια είναι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση, λοιπόν, τι μπορεί να κάνει;





ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ τί έπρεπε να γίνει; Ξέρετε γιατί επιμένω; Για να καταλάβει ο κόσμος, γιατί πολλές φορές μας λέει: Σκάνδαλο υπάρχει. Οι Αμερικανοί πήραν λεφτά, η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα. Στον κόσμο, λοιπόν, τι λέτε; Η Ελλάδα γιατί δεν πήρε λεφτά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ θα έπρεπε η τότε κυβέρνηση να μην κινηθεί με πολιτικά κίνητρα, αλλά να κινηθεί με κίνητρα προάσπισης της δημόσιας περιουσίας. Και να ασκήσει τις δέουσες ενέργειες, στέλνοντας στη Δικαιοσύνη την υπόθεση. Γιατί είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να διερευνήσει μία υπόθεση, όχι μιας κυβέρνησης, για να αναζητήσει …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, έπρεπε να έχει γίνει, λέτε, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δεν έγιναν ούτε οι δέουσες …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά σε εσάς είχε φύγει το χρονικό περιθώριο; Γιατί δεν έγινε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία υπόθεση η οποία έτρεξε στα χρόνια τα οποία ήταν τα προηγούμενα χρόνια. ‘Αρα, πώς έχουμε δει πολλές φορές υπουργούς, όπως τον κ. Σταϊκούρα, να πηγαίνει στον ‘Αρειο Πάγο μια σειρά από δικογραφίες για να αξιολογήσει η Δικαιοσύνη αν υπάρχει κάτι στο σιδηρόδρομο. Πώς πήγαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον Υπουργό Αθλητισμού για την οπαδική βία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα λέτε ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, που δεν υπήρχε πια σε εσάς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η έρευνα της υπόθεσης αυτής πρέπει να γίνει από τη Δικαιοσύνη, αλλά όταν επί των ημερών σου σκάει ένα σκάνδαλο που είναι παγκόσμιας διάστασης, εσύ οφείλεις να δεις με τι θα τροφοδοτήσεις, όταν κυβερνάς τον τόπο, τη Δικαιοσύνη, για να βρει την αλήθεια και όχι να πας, ντε και καλά, να βάλεις στο κάδρο τους πολιτικούς σου αντιπάλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάμε λίγο στα εσωκομματικά σας. Διαβάζω χθεσινή σας τοποθέτηση: «Δεν υπάρχει κανένα διαπροσωπικό πρόβλημα σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σαμαρά». Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι: Ο Πρωθυπουργός είπε προχθές: «Δεν χαριεντίζομαι με ένα καταδικασμένο πολιτικό με 13-0. Σε ποιον αναφερόταν; Δεν αναφερόταν στον κ. Σαμαρά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αυτό το οποίο είπε και το απάντησα στην προηγούμενη συζήτηση που κάναμε, επανέλαβε τις βασικές του αρχές, αξίες και τις «κόκκινες γραμμές» του. Κι επειδή, όλα αυτά τα έζησε και ο ίδιος και ως βουλευτής της Αντιπολίτευσης και ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από ένα σημείο και μετά, είναι πράγματα στα οποία εμείς δεν θέλουμε να γυρίσουμε, δεν θέλουμε να κινηθούμε εκδικητικά, αλλά δεν πρόκειται και να τα ξεχάσουμε. Αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός και θεωρώ πολύ καλά. Κι επειδή υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα για το δήθεν εσωκομματικό ζήτημα της Νέας Δημοκρατίας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δήθεν είναι λέτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, θα σας πω και γιατί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «χαριεντίζεται» τι σημαίνει; Πού πήγαινε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το «χαριεντίζεται» και γενικότερα το γεγονός ότι δεν συνομιλώ, όχι κάνω πρόταση μομφής, με έναν άνθρωπο ο οποίος καταδικάστηκε αμετάκλητα και ομόφωνα από τη δικαιοσύνη για ένα αδίκημα που είχε να κάνει με την εναντίωση στους θεσμούς. Ένα αδίκημα που έχει μια ιδιαίτερη ηθική απαξία. Έχει να κάνει με τις γενικές αρχές ενός Πρωθυπουργού, που δεν τα θεωρεί όλα ίδια στη ζωή. Αλλά θα σας πω κάτι. Επειδή κάποιοι ρωτάνε, και λογικό είναι να το λένε, για ένα υποτιθέμενο εσωκομματικό ζήτημα. Έχετε εμπειρία μεγάλη. Έχετε δει κυβερνήσεις και μάλιστα κυβερνήσεις δεύτερης τετραετίας. Θέλω να μου πείτε αν θυμάστε μια πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα από αυτή της Νέας Δημοκρατίας στη δεύτερη τετραετία. Και ας κάνουμε και μια δεύτερη σύγκριση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, η αλήθεια είναι ότι έχετε θέματα και με βουλευτές με επιστολές και με βουλευτές με κόντρες και βουλευτή που ανεξαρτητοποιήθηκε και τον κ. Σαμαρά που δεν ήρθε στη γιορτή των 50 χρόνων και τον κ. Καραμανλή που δεν ήρθε στη γιορτή. Και εγώ θέλω να σταθώ λίγο ακόμη στον κ. Σαμαρά. Ο κ. Κακλαμάνης είπε γιατί δεν παίρνει το τηλέφωνο ο Πρωθυπουργός, να τον πάρει ένα τηλέφωνο να τα λύσουν. Δεν θα ήταν αυτή μια λύση, αν υπάρχει κάποιο, οποιοδήποτε ζήτημα, να το κάνουν έτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κι εγώ θα ήθελα περισσότερο να μιλάω για αυτό, παρά για ζητήματα, έχει την αξία του και το θέμα της Novartis, αλλά τον πολύ κόσμο δεν τον απασχολεί, ούτε αυτά τα υποτιθέμενα εσωκομματικά προβλήματα, όπως είναι η υγεία, η οικονομία, το ρεύμα, όλα τα υπόλοιπα. Θα σας πω κάτι. Υπάρχει ένα πρόγραμμα για το οποίο εξελέγημεν και μάλιστα με ένα πολύ τιμητικό ποσοστό. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, οφείλουμε να τρέξουμε. Και θεωρώ ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα. Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι θέλουν να «βαφτίσουν» την κοινοβουλευτική υποχρέωση, τη δουλειά ενός βουλευτή, που είναι η ερώτηση και οι αναφορές, να έχουν γίνει συνολικά. Έχουν ασκηθεί 9.500 κοινοβουλευτικά μέσα από το 2019 μέχρι σήμερα. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και προφανώς είναι έργο του βουλευτή. Δε διαφωνεί κανένας σε αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και αν είναι μέσα από μια τέτοια ερώτηση, όπως η ερώτηση του κ. Κακλαμάνη, η οποία αν τη βάλει κανείς δίπλα με την επιστολή του Πρωθυπουργό στην Κομισιόν για το ρεύμα, να αναδεικνύεται ένα θέμα και να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι ή αν μέσα από μια ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, μπορώ να πω ότι από 92 δισεκατομμύρια τα «κόκκινα» δάνεια σε τράπεζες και servicers είναι 69 δισεκατομμύρια και από 40% είναι 7,5%, αυτό είναι θετική εξέλιξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε πολύ έμπειρος, αλλά θα επιμείνω κι εγώ, αν μου επιτρέπετε. Δεν μου έχετε απαντήσει για τον κ. Σαμαρά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε. Εγώ απαντάω για την Κυβέρνηση. Σέβομαι απολύτως έναν πρώην πρόεδρο του κόμματος που υπηρετώ από μικρό παιδί κι έναν πρώην Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά έχω υποχρέωση να απαντάω για το τι κάνει η Κυβέρνηση, τι κινήσεις κάνει ο Πρωθυπουργός εντός και εκτός της χώρας και σε κάθε τέτοια ευκαιρία θέλω να μιλάω με στοιχεία. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό αφορά τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία να πάμε λίγο σε αυτά που κάνει η Κυβέρνηση. Καταρχάς με τον κύριο Ανδρουλάκη θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός του το είπε αμέσως μόλις τον συνεχάρη για την εκλογή του. Περιμένουμε από τους συνεργάτες του να μας δώσουν κάποιες ημερομηνίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα είναι ανοιχτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και ανοιχτό είναι και πρέπει να γίνει η συνάντηση και θα γίνει. Έχουμε αφήσει νομίζω πίσω μας τις εποχές όπου η Κυβέρνηση με την Αντιπολίτευση, φτάσαμε στο σημείο να είμαστε… «γερμανοτσολιάδες, προδότες» και όλα τα σχετικά. Όλα αυτά τα έχουμε αφήσει πίσω μας, μπορούμε να διαφωνούμε πολύ έντονα αλλά σίγουρα πρέπει να συνομιλούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μακάρι γιατί δεν βοηθάει τον λαό όταν υπάρχουν τέτοιου είδους ακρότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το τελευταίο κύμα που είδαμε αυτήν την εβδομάδα, πλέον επανέρχεται το δίπολο. ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, όπως παλιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι μόνο αυτό, μεγάλη δυσαρέσκεια για την Κυβέρνηση και στα θέματα της ακρίβειας και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα. Αισθάνεστε ότι σε αυτή τη δεύτερη θητεία η ΝΔ κάτι δεν κάνει και ο κόσμος αυτό το βλέπει και σας το χρεώνει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε μπροστά μας κάτι λιγότερο από τρία χρόνια για να πετύχουμε κάποιους πολύ μεγάλους στόχους. Έχουμε διανύσει ένα μέρος της διαδρομής αλλά όχι όλη. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για να αποτυπώσουμε την κατάσταση που περιγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Τι λένε αυτές; Ότι έχει μια υπεροχή η ΝΔ αλλά έχει μια απόσταση από τα εκλογικά ποσοστά της δηλαδή από το 39,5% το 2019, 40,5% στις δεύτερες εκλογές του 2023, αυτές οι περίπου 10 μονάδες είναι με αναγωγή περίπου στο 30%. Είναι ένας κόσμος που περιμένει στην άκρη να δει αν θα κάνουμε και όλα τα υπόλοιπα. Και είναι λογικό γιατί ο κόσμος έχει προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας ένα που θα κάνετε να ξέρει ο κόσμος τι να περιμένει και να πει «κάτι άλλαξε».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω ένα παράδειγμα, επειδή απευθύνομαι σε μια δυναμική γυναίκα εργαζόμενη με οικογένεια, τέσσερις περιπτώσεις γιατί υπάρχει μια μηδενιστική λογική από την Αντιπολίτευση ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, το οποίο προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τέσσερις περιπτώσεις που έτυχε να τις σταχυολογήσω την τελευταία εβδομάδα. Χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Η Κυβέρνηση αυτή είναι η πρώτη που έρχεται στον πολίτη, σε μια γυναίκα, για να κάνει προληπτικές εξετάσεις, με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο τραχήλου, σε άνδρες 50-69 για τον καρκίνου του παχέος εντέρου. 28.000 γυναίκες βρήκαν κάτι πολύ πρόωρο και σώθηκαν. Δεύτερη περίπτωση: Μια νέα μητέρα μέχρι το 2019 έπαιρνε εφάπαξ επίδομα όταν έκανε παιδί ούτε 1.000 ευρώ. Παίρνει πλέον ένα επίδομα παιδιού 2.400 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται και τον κατώτατο μισθό επί εννέα μήνες. Τρίτη περίπτωση: Μια γυναίκα που απειλείται. Θα συνεχίσει δυστυχώς ο εγκληματίας να εγκληματεί, δεν είμαστε μάγοι που θα κάνουμε τους εγκληματίες να μην εγκληματούν, αλλά πλέον κάθε εβδομάδα με το panic button προστατεύονται 200 γυναίκες… Και κάτι τελευταίο. Η ανεργία των γυναικών ήταν το 2019 στο 22%, τώρα είναι στο 12% και σε συνέχεια της συζήτησης που κάνουμε για μια εργαζόμενη γυναίκα, για μια γυναίκα που απειλείται, θα σας πω κάτι. Ακούω τους εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης να λένε δίνει λίγα η Κυβέρνηση, θα δώσουμε περισσότερα. Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά και το καλύτερο πρέπει να είναι κοστολογημένο. Πώς θα δοθούν τα περισσότερα; Και για εμένα, αυτή πρέπει να είναι η συζήτηση. Γιατί σας είπα για την ανεργία. Σε αυτή τη χώρα μέσα σε πέντε χρόνια, που έγιναν και πολλά καλά και πρέπει να γίνουν και περισσότερα, δημιουργήθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας. Επιτρέψτε μου να επιμείνω σε αυτό. Και μάλιστα σε μια χώρα που η ανεργία των νέων ήταν 37% και τώρα είναι 19%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως τα βλέπει όλα αυτά, αλλά δεν του φτάνουν προφανώς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς δεν του φτάνουν και για αυτό και θα πρέπει να δώσουμε περισσότερα. Γιατί επιμένω σε αυτό; Γιατί με τις 500.000 θέσεις εργασίας, που σημαίνει περισσότερα χρήματα στην αγορά, κάποιες εταιρείες ήρθαν, κάποιες που ήταν ήδη εδώ επένδυσαν περισσότερα, 500.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά με καλύτερους μισθούς απ’ ότι το 2019- ο στόχος μας είναι να γίνουν ακόμη καλύτεροι- πληρώνουν φόρους, όχι αυξημένους αλλά μειωμένους, από τη δουλειά τους, και έτσι έχουμε δώσει 46% περισσότερο για την υγεία, 16% για την παιδεία. Και θα σας πω και κάτι ακόμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2023 εξελέγη με υπόσχεση ότι το 2027 η χώρα μας θα έχει μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Και αυτή είναι μια ιερή υπόσχεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα φτάνουν ούτε αυτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Παρέλαβε τον μέσο μισθό στα 1.046 και τον έχει πάει στα 1.300. Όταν έρχεται κάποιος από την Αντιπολίτευση και λέει θα πάω τον μέσο μισθό στα 1.700, μπορεί να το λέει και πλέον θα πρέπει να μας πει και πώς θα το κάνει με τις πολιτικές που εφαρμόζει γιατί έχουμε και το Μεσοπρόθεσμο. Εδώ έχουμε έναν εν ενεργεία Πρωθυπουργό που για πρώτη φορά, αυτό το οποίο είπε, το κάνει πράξη μέρα μέρα. Ως προς τις τιμές που λέτε απορροφούν ένα μέρος των αυξήσεων αυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα φτάνουν ούτε τα 1.500.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάποιοι ανακάλυψαν την Αμερική ξαφνικά, ότι η Ελλάδα είναι χαμηλά ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Αλλά είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι μέσα σε πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ 7,7%, τη στιγμή που στην Ευρώπη είναι το μισό. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ένα άδειο ποτήρι έχει αρχίσει και γεμίζει, δεν έχει γεμίσει πλήρως, αλλά εμείς το βλέπουμε μισογεμάτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένει ο κόσμος να τα δει…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας μιλάω για πράξεις και όχι για υποσχέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα επιμείνω ότι όλα αυτά έχουν γίνει, ο κόσμος πολλά από αυτά τα ξέρει αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να έχει μια δυσαρέσκεια άρα περιμένει και κάτι άλλο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι χρειάζονται περισσότερα και είναι δικαιολογημένη η αγωνία του κόσμου και οφείλουμε να τα κάνουμε και θα κριθούμε για το αν θα το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα ελληνοτουρκικά. Έχουμε τη συνάντηση μπροστά μας των κ.κ. Φιντάν και Γεραπετρίτη και είχαμε νέα παράνομη NAVTEX από την Τουρκία. Τι έχουμε να περιμένουμε και αν αλλάζει κάτι με τον διάλογο αυτή η NAVTEX;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν υπάρχει κάτι που μας έχει ενοχλήσει περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μια προσπάθεια να χτιστεί από ορισμένα ακροδεξιά κόμματα και φίλα σε αυτά Μέσα ένα αφήγημα ενδοτικότητας. Και ξεκινάω από αυτό γιατί για εμένα αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει με σοβαρότητα. Η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή διπλωματικά, αμυντικά και γεωπολιτικά από ότι μπορώ να τη θυμηθώ εγώ και εμπειρότεροι από εμένα στην πολιτική και στη δημοσιογραφία και αναλυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η NAVTEX δεν αλλάζει κάτι στον διάλογο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς για τη NAVTEX εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς τον διάλογο δεν τον ταυτίζουμε ούτε με την υποχώρηση, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα καν να βάλουμε σε συζήτηση κόκκινες γραμμές ή ζητήματα κυριαρχίας, ούτε με την αφέλεια. Η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια να ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός κάθε άλλο παρά κάνει πιο αδύναμη τη θέση της χώρας μας. Το αντίθετο. Είναι μόνο μία η διαφορά που θέλουμε να λύσουμε με την Τουρκία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο. Δεν πρόκειται να μπει ποτέ τίποτα άλλο στο τραπέζι. Και θα σας πω και κάτι. Αυτοί που λένε γιατί συνομιλεί ο Μητσοτάκης, γιατί συνομιλεί ο Γεραπετρίτης, γιατί συνομιλεί η Ελληνική Κυβέρνηση, δεν μας απαντούν: Τι θα άλλαζε προς το καλύτερο; Δεν θα ακούγονταν οι ελληνικές θέσεις, πολλές φορές δεν ακούγονται της Δύσης, -όταν ο κ. Ερντογάν είπε τη Χαμάς μη τρομοκρατική οργάνωση, ο Πρωθυπουργός απάντησε εκπροσωπώντας τη Δύση. Και κάτι πολύ βασικό. Ας μας απαντήσουν αν προτιμούν να έχουμε παραβιάσεις από τον αέρα στο Αιγαίο, που τώρα έχουν εκμηδενιστεί, αν προτιμούν να έχουμε μεγαλύτερες εισροές- γιατί ξέρετε το μεταναστευτικό δεν λύνεται στην Ελλάδα καλύτερα από άλλες χώρες μαγικά, να μας πουν αν δεν θέλουν συνεργασία στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των δικτύων των λαθροδιακινητών. Η διαφορά μας είναι ότι είναι πολύ ευχάριστο πρόσκαιρα να παριστάνεις τον τσάμπα πατριώτη, είναι πολύ πιο ωφέλιμο όμως ισχυροποιώντας τη χώρα σου να προχωράς σε ενέργειες που την ενδυναμώνουν. Ξέρω ότι αυτό θέλει χρόνο αλλά αποτυπώνεται και ο κόσμος το καταλαβαίνει.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠολιτικήΠ. Μαρινάκης: Απόφαση σταθμός της Δικαιοσύνης, ο ψευδομάρτυρας δεν μπορεί να είναι...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Στο Μπακού την Τετάρτη ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, θα...

Κυρ. Μητσοτάκης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

 «Μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μια ελαφρώς διαφορετική...

ΣΥΡΙΖΑ: Στην διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής τα στοιχεία για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, θα γίνει το debate...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Τζάκρη, Καρανίκας και άλλοι 75 Kasselistas της Κεντρικής Επιτροπής – Όλα τα ονόματα

Με ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα