Π. Μαρινάκης: Όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες θα γίνουν πράξη
Date:
“Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες τους, ειδικά στη Θεσσαλία. Πολλές φορές έχουν ξεπεράσει και τις δυνατότητές τους για να σταθούν όρθιοι, αλλά αυτή η κυβέρνηση, αυτά που λέει τα κάνει” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Μιλώντας εφ όλης της ύλης σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Μαρινάκης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους αγρότες θα εφαρμοστούν, και προσέθεσε ότι η επόμενη υπόσχεση της κυβέρνησης είναι: “όλα όσα λέμε και για την προστασία των προϊόντων τους και για την έμφαση που δίνουμε στην ΚΑΠ και στην ευρωπαϊκή πολιτική θα τα κάνουμε πράξη”. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι με διάλογο “μπορούμε να πάμε παρακάτω” και έστειλε ένα μήνυμα στους αγρότες λέγοντας: “Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο”.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο οποίος – όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – υπενθύμισε μια πολιτική που εφαρμόζεται. “Όχι τώρα που έχουμε μπλόκα, αλλά από την πρώτη στιγμή. Και βέβαια ανακοίνωσε κάποιες παρεμβάσεις περαιτέρω σχετικά με το ρεύμα, 10% μείωση τους μήνες που έχουνε μεγαλύτερη κατανάλωση και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση μεσοσταθμικά 30% τα επόμενα άμεσα χρόνια, όχι σε κάποια χρόνια μετά. Παρεμβάσεις για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιστροφή, 82 εκατομμύρια ευρώ το κόστος αυτής της παρέμβασης. Μια πολύ σημαντική παρέμβαση ως προς το θέμα των αποζημιώσεων που επεκτάθηκαν έως 5 και 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή, για να έχει ρευστότητα ο αγροτικός κόσμος. Και βέβαια όλα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Σκυλακάκη και νομοθετούνται για την απαγόρευση διακοπών ρεύματος και διακανονισμούς για επτά χρόνια”.
Αναφερόμενος στην βομβιστική ενέργεια κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του επισημαίνοντας ότι “προφανώς είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, προφανώς είναι κάτι που ανήκει σε αυτό που λέμε ‘βαρύ έγκλημα'” και προσέθεσε:
“Προφανώς όλα τα χτυπήματα, ειδικά όταν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, έχουν τη σημασία τους, τη σοβαρότητά τους, δεν το συζητώ. Αλίμονο αν μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας μας δεν μας ανησυχούσε. Αλλά είναι καλό σε αυτές τις περιπτώσεις να έχουμε εμπιστοσύνη στην αστυνομία λόγω των πολλών επιτυχιών που έχει. Αυτός είναι ο ρόλος της, προφανώς και θα αξιολογηθούν και λάθη και παραλείψεις. Ας αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να σχολιάσουμε τα πορίσματα. Πάντα τα λάθη και οι παραλείψεις, όπου υπάρχουν και αν υπάρχουν, εξετάζονται και διερευνώνται”.
Ο κ. Μαρινάκης καταδίκασε την ενέργεια του “Ρουβίκωνα” έξω από το σπίτι του πρύτανη του ΕΜΠ, είπε ότι δεν υπάρχουν νόμιμες καταλήψεις, και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το χαρακτήρισε “ιστορικό” επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στα σχέδια της.
“Επίκειται μια νομοθέτηση ενός ιστορικού νομοσχεδίου. Και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα λάβουν περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα πάρουν ελευθερίες και δύναμη που δεν είχαν για πολλές δεκαετίες, σε συνέχεια της σημαντικής αύξησης της χρηματοδότησής τους κατά 50% μέσα σε τέσσερα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Το πρώτο, λοιπόν, και σημαντικότερο, είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο, όσο και αν κάποιες νοσηρές μειοψηφίες επιμένουν, θα περάσει. Θα περάσει γιατί είναι στο πρόγραμμα το προεκλογικό, γιατί ήταν υπόσχεση της κυβέρνησης. Θα περάσει γιατί το θέλει – και θα το δείξει στην πράξη – η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα περάσει γιατί το θέλει η κοινωνία. Δεύτερο δεδομένο, ότι οφείλει το κράτος να διασφαλίσει το εξάμηνο και την εξεταστική των φοιτητών. Για αυτό και ο υπουργός Παιδείας έδωσε ένα πλήρες οπλοστάσιο. Τρίτον, καταλήψεις. Δεν υπάρχει, καταρχάς, νόμιμη κατάληψη, να συνεννοηθούμε. Δεν μπορεί να αποδεχόμαστε τον Ποινικό Κώδικα, τους νόμους του κράτους α λα καρτ. Ή τους αποδεχόμαστε εν συνόλω, ή αν δεν τους αποδεχόμαστε, έχουν πρόβλημα όσοι δεν τους αποδέχονται” είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, σχετικά με τα όσα είπε για τις καταλήψεις σημειώνοντας:
“Το να ακούμε το 2024, 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση, τον δήμαρχο Αθηναίων να κατηγοριοποιεί τις καταλήψεις, να αρχίσουμε να κατηγοριοποιούμε και τις ληστείες και τις δολιοφθορές, να αρχίσουμε να δίνουμε δηλαδή πολιτικό πρόσημο σε μια παράνομη πράξη”.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN με τους δημοσιογράφους Σπύρο Χαριτάτο και την Ευλαμπία Ρέβη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και χαιρόμαστε που έχουμε κοντά μας έναν άνθρωπο, που είναι χρόνια στην πολιτική και νέος σε ηλικία και νέος μπαμπάς, που έχει ενδεχομένως και μια αίσθηση ευθύνης να φιλτράρει αυτά που βλέπει και επικοινωνεί στην κοινωνία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το κυριότερο είναι όλα αυτά τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, που δεν είναι τόσα πολλά, όπως και της πολιτικής λόγω της ηλικίας, να παίρνεις προσλαμβάνουσες από τους ανθρώπους και να ακούς και τα αρνητικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από την τελευταία εξέλιξη. Είχαμε μία έκρηξη βόμβας, το οποίο δείχνει ότι έχει ανησυχήσει πολύ τις Αρχές γιατί ήθελαν να δείξουν ότι η τρομοκρατία είναι εδώ. Πώς γίνεται, ενώ απέναντι έχουμε φύλαξη στο υπουργείο, να σκάει μία βόμβα 1:30 τη νύχτα, σε μια μέρα που έχει πάρα πολύ κόσμο στο κέντρο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της αστυνομίας έγινε σχετική ειδοποίηση σε εφημερίδα και απομονώθηκε ο χώρος από την αστυνομία, όπου έγινε η συγκεκριμένη έκρηξη. Προφανώς, τώρα η υπόθεση είναι στα χέρια της αρμόδιας αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της αστυνομίας. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο, ούτε να διατυπώσουμε κάποια κρίση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε κάποια έκρηξη. Είναι προφανές ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές, αυτή τη στιγμή, επιχειρήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ., και για τους δράστες και για τα αίτια και για τις προεκτάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά την τρομοκρατία σε αυτήν τη χώρα και υπάρχει ανησυχία γιατί πριν έναν μήνα είχαμε μια βόμβα που δεν εξερράγη λόγω λάθους στη συνδεσιμότητα στην έδρα των ΜΑΤ και τώρα έχουμε ένα χτύπημα στο υπουργείο Εργασίας απέναντι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, προφανώς είναι κάτι που ανήκει σε αυτό που λέμε «βαρύ έγκλημα» και η αστυνομία, όπως έχει κάνει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν και με πολύ μεγάλες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια στη μεσαία και χαμηλή εγκληματικότητα, αλλά και στην εξιχνίαση πολλών σοβαρών εγκλημάτων. Να σας πω για παράδειγμα, ότι παρά τις πολλές σοβαρές υποθέσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και οφείλουν οι αρχές να τις διαλευκάνουν, είμαστε μια χώρα που έχει 90% διαλεύκανση στις ανθρωποκτονίες. Έχουμε ένα στατιστικό, το οποίο είναι σημαντικό. 25% μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας. Προφανώς όμως, η εγκληματικότητα είναι κάτι το οποίο απασχολεί την αστυνομία. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να πέσει πάνω και σε αυτήν την υπόθεση και να έχουμε την ταχύτερη δυνατή διαλεύκανσή της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι τρομοκρατία το συγκεκριμένο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από την στιγμή που υπάρχει ανάληψη ευθύνης συγκεκριμένη και προειδοποίηση, προφανώς, τα γεγονότα είναι εύκολο να συνδεθούν. Εγώ δεν είμαι ο αρμόδιος να διατυπώνει κρίσεις και να σας λέει αυτή τη στιγμή για μια εν εξελίξει επιχείρηση. Λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να τις γνωρίζω. Καλό είναι να περιμένουμε να δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή με διαταγή του ΓΑΔΑρχη απαγορεύονται σήμερα οι διαδηλώσεις στην Αθήνα, επειδή έχουμε τις συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής το απόγευμα στη Ρηγίλλης και τη συγκέντρωση νωρίτερα από ανθρώπους του αντιεξουσιαστικού χώρου. Θεωρητικά, οι δημόσιες δομές, τα κεντρικά κτίρια και δη η Βουλή, υπουργεία, λογικά θα έπρεπε από χθες το απόγευμα αργά να φυλάσσονται με επιπλέον ασφάλεια, επιπλέον επιτήρηση. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι λίγα μέτρα από το υπουργείο Εργασίας και μπροστά από τράπεζα, δεν υπήρχε η – λογική για εμάς – επιτήρηση ή φύλαξη. Εκτός και αν οι έμπειροι φερόμενοι ως δράστες, βρήκαν το κενό σημείο, το δευτερόλεπτο για να βάλουν έναν σάκο με τον εκρηκτικό μηχανισμό και να πάρουν και δύο φορές τηλέφωνο, γιατί την πρώτη έκαναν λάθος. Μας ανησυχεί αυτό. Κάτι δεν πάει καλά με το καθεστώς φύλαξης, ή κάποιοι υπονομεύουν την επιστροφή Χρυσοχοΐδη με έναν πλάγιο τρόπο χτυπώντας δυνατά και στην κοινή γνώμη και στην κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να προβώ σε αόριστα συμπεράσματα. Θα σας πω ότι φυλάσσονται τα κτίρια και φυλάσσονται και καλά, φυλάσσονται οι γειτονιές, φυλάσσονται οι πόλεις όπως προβλέπει ο νόμος. Έχουν αυξηθεί μάλιστα και οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο και στα αστυνομικά τμήματα, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες πληγές της αστυνομίας και των τελευταίων ετών. Δηλαδή, έχοντας γυρίσει ως Γραμματέας της Ν.Δ. με την υπόλοιπη ομάδα του κόμματος και τον πρωθυπουργό, σχεδόν όλες τις γειτονιές της Αττικής, ένα από τα βασικά αιτήματα που ακούγαμε ήταν ότι λείπουν αστυνομικοί και συνεχίζουν και χρειάζονται περισσότερους και σε τμήματα ασφαλείας και σε αστυνομικά τμήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί αυτό το χτύπημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς όλα τα χτυπήματα, ειδικά όταν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, έχουν τη σημασία τους, τη σοβαρότητά τους, δεν το συζητώ. Αλίμονο αν μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας μας δεν μας ανησυχούσε. Αλλά είναι καλό σε αυτές τις περιπτώσεις να έχουμε εμπιστοσύνη στην αστυνομία λόγω των πολλών επιτυχιών που έχει. Αυτός είναι ο ρόλος της, προφανώς και θα αξιολογηθούν και λάθη και παραλείψεις. Ας αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να σχολιάσουμε τα πορίσματα. Πάντα τα λάθη και οι παραλείψεις, όπου υπάρχουν και αν υπάρχουν, εξετάζονται και διερευνώνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας περάσουμε στο θέμα με τα πανεπιστήμια. Ο πρύτανης στο ΑΠΘ, λέει ότι χθες η αστυνομία πήγε αυτεπάγγελτα και ότι δεν την κάλεσε. Το ερώτημα είναι γιατί δεν πάει αλλού. Ταυτόχρονα χθες είχαμε από τον Ρουβίκωνα μια παρέμβαση, όπως τη χαρακτηρίζουν τα μέλη αυτής της ομάδας, έξω από το σπίτι του πρύτανη του ΕΜΠ. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Έξω από το σπίτι του πήγαν. Πώς οι πρυτάνεις θα φωνάξουν την αστυνομία όταν φοβούνται;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να σας πω ότι, είναι πολύ ενθαρρυντικό – και βέβαια έχουμε ακόμη πολλά χιλιόμετρα να διανύσουμε – ότι η ερώτηση που γίνεται πλέον σε αυτή τη συζήτηση, είναι γιατί δεν κάνετε ακόμα περισσότερες επεμβάσεις, γιατί δεν παρεμβαίνει ακόμη περισσότερο η αστυνομία. Γιατί ζήσαμε για πολλές δεκαετίες – και μάλιστα εμείς οι νεότεροι λιγότερες, οι παλαιότεροι περισσότερες – σε μια χώρα που στο συγκεκριμένο θέμα υπήρχε μια απολύτως παράλογη εξαίρεση. Συζητούσαμε παντού, συμφωνούσαμε για την εφαρμογή του νόμου και στα πανεπιστήμια, ή τη βία που εκπορευόταν από τα πανεπιστήμια, υπήρχε μια άλλη συζήτηση. «Τα παιδιά που διαδηλώνουν, που κάνουν καταλήψεις, που έχουν δικαίωμα και να σπάνε και να κλείνουν χώρους». Είναι επιτυχία, θεωρώ, για τη δημόσια συζήτηση, είναι μια κατάκτηση που άργησε να έρθει – θεωρώ ότι σε αυτό έχει και πολύ μεγάλο μερίδιο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – ότι γίνονται αυτές οι ερωτήσεις και από τον κόσμο. Γιατί και ο κόσμος, ξέρετε, είχε βαρεθεί να βλέπει μια ασυλία ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου στα πανεπιστήμια. Πάμε τώρα, για να μην κρύψουμε τα λόγια μας. Επίκειται μια νομοθέτηση ενός ιστορικού νομοσχεδίου. Και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα λάβουν περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα πάρουν ελευθερίες και δύναμη που δεν είχαν για πολλές δεκαετίες, σε συνέχεια της σημαντικής αύξησης της χρηματοδότησής τους κατά 50% μέσα σε τέσσερα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Το πρώτο λοιπόν και σημαντικότερο, είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο, όσο και αν κάποιες νοσηρές μειοψηφίες επιμένουν, θα περάσει. Θα περάσει γιατί είναι στο πρόγραμμα το προεκλογικό, γιατί ήταν υπόσχεση της κυβέρνησης. Θα περάσει γιατί το θέλει – και θα το δείξει στην πράξη – η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα περάσει γιατί το θέλει η κοινωνία. Δεύτερο δεδομένο, ότι οφείλει το κράτος να διασφαλίσει το εξάμηνο και την εξεταστική των φοιτητών. Για αυτό και ο υπουργός Παιδείας έδωσε ένα πλήρες οπλοστάσιο. Τρίτον, καταλήψεις. Δεν υπάρχει, καταρχάς, νόμιμη κατάληψη, να συνεννοηθούμε. Δεν μπορεί να αποδεχόμαστε τον Ποινικό Κώδικα, τους νόμους του κράτους α λα καρτ. Ή τους αποδεχόμαστε εν συνόλω, ή αν δεν τους αποδεχόμαστε έχουν πρόβλημα όσοι δεν τους αποδέχονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον δήμαρχο Αθηναίων υπάρχουν και νόμιμες καταλήψεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω, γιατί δεν είχα ούτε ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Είναι, πρώτον, λυπηρό και δεύτερον ανησυχητικό, το να ακούμε από τον δήμαρχο της πρωτεύουσας της χώρας μας, απόψεις τόσο παρωχημένες, και απόψεις οι οποίες αντίκειται στην αυτονόητη συμφωνία που έχει η κοινωνία των πολιτών, όσοι εκπροσωπούμε τη δημοκρατία, για τη εφαρμογή του νόμου. Αποδεχόμαστε ότι προχωράμε παρακάτω, διότι υπάρχουν νόμοι που πρέπει να εφαρμόζονται. Το να ακούμε το 2024, 50χρόνια από τη μεταπολίτευση, τον δήμαρχο Αθηναίων να κατηγοριοποιεί τις καταλήψεις, να αρχίσουμε να κατηγοριοποιούμε και τις ληστείες και τις δολιοφθορές, να αρχίσουμε να δίνουμε δηλαδή πολιτικό πρόσημο σε μια παράνομη πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και οι παραχωρήσεις κτιρίων στις συλλογικότητες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα δημόσια κτίρια ανήκουν στους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι με τους φόρους τους – και μάλιστα πολλές φορές καθ’ υπέρβαση των δυνατοτήτων τους σε δύσκολα χρόνια, και σας μιλάει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, και πολλοί άλλοι πέραν από εμένα σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις – έχουν πληρώσει όλους αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν στη ζωή τους, από το να πηγαίνουν σε μία κατάληψη και να τα σπάνε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, τώρα τι θα δούμε κύριε Μαρινάκη; Θα εφαρμοστεί ο νόμος να διαγράφονται οι καταληψίες, θα δούμε την αστυνομία να μπαίνει αυτεπάγγελτα και να διαλύει αυτές τις καταλήψεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ λογικές ερωτήσεις. Από το 2019 που καταργήθηκε το άσυλο ανομίας και επανήλθε στην πραγματική του έννοια μέχρι και σήμερα, έχει διανυθεί μια σημαντική απόσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και την πανεπιστημιακή αστυνομία την είδαμε, αλλά δεν λειτούργησε αυτό από την κυβέρνησή σας…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει διανυθεί μια σημαντική απόσταση, έχουν εκκενωθεί δεκάδες καταλήψεις, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα, στο Αριστοτέλειο, στο Μετσόβιο. Θυμάστε τη συζήτηση περί βιβλιοθήκης, που η αντιπολίτευση τασσόταν με τις «βαριοπούλες», θυμάστε την εκκένωση προ ημερών στο ΕΜΠ, την εκκένωση τώρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πλέον δεν είναι είδηση τόσο μεγάλη ότι η αστυνομία μπαίνει – όταν τελείται μια παράνομη πράξη – σε ένα πανεπιστήμιο. Ας πούμε σε ένα νοσοκομείο δεν θα ήταν καν είδηση, θα ήταν αυτονόητο. Στόχος της κυβέρνησης είναι – γιατί υπάρχει και άλλη απόσταση να διανυθεί για να μην τα ωραιοποιούμε – να μην είναι καν είδηση. Να είναι αυτονόητο. Έγινε παράνομη πράξη σε ένα νοσοκομείο, ένα πανεπιστήμιο, σε μια ΔΟΥ, ή οπουδήποτε; Επενέβη η αστυνομία, συνελήφθησαν αυτοί που διέπραξαν την όποια πράξη και η Δικαιοσύνη τους έκρινε. Έτσι κάνουν οι σοβαρές δημοκρατίες και η Ελλάδα γίνεται μια σοβαρή χώρα και σε αυτό το θέμα με τις πολλές κατακτήσεις στα υπόλοιπα. Επόμενη επισήμανση: Μην κοροϊδευόμαστε, διαχρονικά ο χώρος της Αριστεράς και των συνθετικών της, ειδικά σε αυτό το θέμα, επενδύει στην προβοκάτσια. Το έχω πει πολλές φορές, το έχω ζήσει ως φοιτητής. Επενδύουν στο ατύχημα, επενδύουν σε κάτι αρνητικό, τραγικό, δυσάρεστο. Έχτισαν καριέρες πάνω σε θλιβερά γεγονότα. Γιατί ελλείψει αιτημάτων – είδαμε όταν ήρθαν στην εξουσία που ήταν τα αιτήματά τους – αυτός ήταν διαχρονικά ο στόχος τους. Η κυβέρνηση, λοιπόν. Εφαρμόζει τον νόμο, όπου καλείται, προφανώς και θα πρέπει να κάνει και όλα τα υπόλοιπα για να μη συζητάμε καν για το αν κάτι είναι παράνομο, όταν είναι δεδομένο ότι είναι παράνομο. Οφείλουμε στους φοιτητές να τους προστατεύσουμε, προφανώς η Δικαιοσύνη θα εξετάσει, θα αξιολογήσει με τον αυτόνομο, ανεξάρτητο ρόλο της αν υπάρχουν παραλείψεις, αν υπάρχουν ευθύνες, αν κάποιοι τραμπούκισαν φοιτητές. ‘Ακουσα καταγγελίες ότι κλειδώθηκαν φοιτήτριες στη Νομική Αθηνών – δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά επειδή έχουμε ζήσει αντίστοιχα περιστατικά – για να μην ψηφίσουν κατά της κατάληψης. Αυτά τα πράγματα είναι ανεκδιήγητα. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε στο ’90 ούτε στο 2000. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει και θα προχωρήσει μπροστά, και το έχουμε δει και σε πολλούς τομείς. Θα ψηφιστεί λοιπόν, μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που κάποτε φοβόμασταν και να την πούμε στα αμφιθέατρα, και θα διασωθεί η εξεταστική για τους φοιτητές, και προφανώς και θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα. Και το ξαναλέω, δεν είναι λόγια. Έχουν εκκενωθεί δεκάδες καταλήψεις, και η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Είναι αυτονόητο καθήκον. Δεν είναι να πανηγυρίζουμε, ούτε τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, εσείς μας λέτε τώρα, ότι έχετε διαφυλάξει και έχετε θωρακίσει την ασφάλεια των πρυτάνεων, ώστε να κρίνουν και να αποφασίζουν ελεύθερα, χωρίς να σκέφτονται ότι το επόμενο βράδυ ή το ίδιο βράδυ ότι θα διαδηλώνουν…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν βρεθεί πριν από κάποια χρόνια και έξω από το δικό μου σπίτι και έχουν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό, επειδή δεν τους άρεσαν αυτά που λέω. Δυστυχώς, αυτοί υπάρχουν και οφείλουν οι αρχές να κάνουν τη δουλειά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την κάνουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα κουνήσουμε το δάχτυλο στις αρχές επειδή υπάρχουν ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα τις εξιχνιάσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που σας λέμε είναι ότι κάποιοι πρυτάνεις είπαν ότι οι άνθρωποι φοβούνται, και χθες αργά είδαμε μια τέτοια κίνηση έξω από το σπίτι ενός πρύτανη. Είναι η οικογένειά του, τα παιδιά του, είναι ο πυρήνας της προσωπικής του ζωής. Φοβούνται, σας το είπαν οι ίδιοι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να δείτε λίγο ποια είναι η συζήτηση. Οποιοσδήποτε μας βλέπει και μας ακούει αυτή τη στιγμή, σοκάρεται. Ένας άνθρωπος που εξελέγη πρύτανης ενός μεγάλου ιδρύματος, ένας επιστήμονας, ένας οποιοσδήποτε πολίτης να απειλείται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε δει εικόνες να τον έχουν δέσει, να τον έχουν διαπομπεύσει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γι’ αυτό, λοιπόν, δύο επισημάνσεις κάνεις όταν τα ακούς αυτά. Πρώτον, άμεσα πρέπει οι Αρχές, χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο, να κάνουν τη δουλειά τους και να συλλαμβάνουν τους εκάστοτε υπευθύνους. Να πω εγώ τρεις επισημάνσεις. Μια δεύτερη επισήμανση: Οι κυβερνήσεις να νομοθετούν για να δίνουν τα εργαλεία και στη Δικαιοσύνη και στις Αρχές. Γιατί το λέω αυτό; Αν υπήρχε το άσυλο ανομίας που υπήρχε μέχρι το 2019, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να κάνει την έρευνα όπως την κάνει, για ευθύνες και παραλείψεις. Και τρίτη επισήμανση: Το πολιτικό σύστημα, για να τα λέμε όλα, δεν θεωρεί αυτονόητη αυτή τη συζήτηση που κάνουμε τώρα. Το ότι δηλαδή αυτοί οι οποίοι καταλαμβάνουν έναν χώρο είναι παράνομοι και πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, το ότι αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν σε σπίτια, τραμπουκίζουν, εμποδίζουν τους πολίτες, εκφοβίζουν, έχουν χώρο μόνο – εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη – στη φυλακή. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί αν θυμάστε, σε αυτή τη χώρα, όχι σε κάποια άλλη χώρα και όχι πριν από 20 και 30 χρόνια, μια κυβέρνηση το 2019 – και αναφέρομαι στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – πριν φύγει από την εξουσία, ήρθε και νομοθέτησε έναν Ποινικό Κώδικα που είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από σοβαρά αδικήματα να έχουν χαμηλότερη ποινή, μια σειρά από σοβαρές καταδίκες εγκληματιών να οδηγούν σε πρόωρες αποφυλακίσεις. Όλα αυτά έχουν μια λογική. Και επειδή δεν μιλάμε στον αέρα, έχουμε κάνει ήδη δύο αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ερχόμαστε να κάνουμε τρίτη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, προσπαθούμε να επιστρέψουν οι αστυνομικοί στα αστυνομικά τμήματα. Έχουμε, το ξαναλέω, πολύ δρόμο να διανύσουμε, το χρωστάμε στην κοινωνία, είναι αυτονόητη υποχρέωση, αλλά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια την οποία θα συνεχίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αγρότες. Σας παρακολούθησα χθες το βράδυ στη συνέντευξή σας, που είπατε ότι αυτά είναι τα μέτρα και αυτά θα κάνει η κυβέρνηση. ‘Αρα, δεν έχει άλλα μέτρα. Οι αγρότες λένε για εμπαιγμό της κυβέρνησης στο πρόσωπό τους και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Δεν τους αρκούν με λίγα λόγια αυτά που δίνετε. Τι θα κάνετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή η κυβέρνηση πορεύεται από το 2019 μέχρι σήμερα με μία σημαντική τιμητική – παρά τα πολλά προβλήματα – επαναβεβαίωση εμπιστοσύνης, με αυτήν ακριβώς τη σχέση. Τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Και με την αυτοκριτική και με τα λάθη της. Και όταν υπάρχουν λάθη, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε όσο πιο γρήγορα και όσο καλύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της σχέσης, οφείλουμε να λέμε την αλήθεια. Επεβλήθησαν μια σειρά από διαχρονικά, εγώ θα πω και – λόγω του «Ντάνιελ» πολύ πιο έντονα και λόγω και της πληθωριστικής κρίσης – πιο έντονα αιτήματα από τους αγρότες. Σε συνέχεια πολλών ανακοινώσεων των αρμόδιων υπουργών, του κ. Αυγενάκη, του κ. Σκυλακάκη και του κ. Τριαντόπουλου, σε σχέση με την αρωγή, ήρθε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, υπενθύμισε μια πολιτική που εφαρμόζεται, όχι τώρα που έχουμε μπλόκα, αλλά από την πρώτη στιγμή. Και βέβαια ανακοίνωσε κάποιες παρεμβάσεις περαιτέρω σχετικά με το ρεύμα, 10% μείωση τους μήνες που έχουνε μεγαλύτερη κατανάλωση και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση μεσοσταθμικά 30% τα επόμενα άμεσα χρόνια, όχι σε κάποια χρόνια μετά. Παρεμβάσεις για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιστροφή, 82 εκατομμύρια ευρώ το κόστος αυτής της παρέμβασης. Μια πολύ σημαντική παρέμβαση ως προς το θέμα των αποζημιώσεων που επεκτάθηκαν έως 5 και 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή, για να έχει ρευστότητα ο αγροτικός κόσμος. Και βέβαια όλα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Σκυλακάκη και νομοθετούνται για την απαγόρευση διακοπών ρεύματος και διακανονισμούς για επτά χρόνια. Γιατί τα αναφέρω;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτά κ. Μαρινάκη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε κ. Ρέβη, έχουμε ζήσει σε μία χώρα που πλήρωσε πολύ μια παρατεταμένη κρίση, γιατί κάποιοι είχαν αποφασίσει να πολιτεύονται με μαξιμαλιστικό τρόπο. Να υποθηκεύουν τις επόμενες γενιές. Είναι κάτι το οποίο ξεκίνησε κάποιες δεκαετίες πριν στην Ελλάδα και μας έφτασε εκεί που μας έφτασε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αντιστρέψει αυτή τη λογική. Με βάση το πλεόνασμα, την υπεραπόδοση της οικονομίας και όχι ελλείμματα που οδηγούν τους νέους ανθρώπους στο εξωτερικό, όπως γινόταν στο παρελθόν, προσπαθεί να δίνει και να επιστρέφει στις επαγγελματικές ομάδες – γιατί δεν είναι μόνο οι αγρότες που έχουν σοβαρά αιτήματα, είναι και (sic) οι αγρότες – αυτά που δικαιούνται. Και το έχουμε κάνει και στο ρεύμα, το έχουμε κάνει και στα τρόφιμα που είναι ο πιο επίμονος πληθωρισμός, το κάνουμε τώρα και στους αγρότες. Αυτές είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας, αυτό μπορούσε να γίνει. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας για να μειώνουμε φόρους, όπως έχει το πρόγραμμά μας, για να αυξάνουμε το εισόδημα, για να κάνουμε αυστηρούς ελέγχους. Γιατί, ναι, αυτό που λένε «από το χωράφι στο ράφι» είναι πολύ σοβαρό και αφορά και τους καταναλωτές. Αλλά, το να λέμε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε κάτι που δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία. Με ειλικρίνεια, λοιπόν, απευθύνομαι στους αγρότες. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες τους, ειδικά στη Θεσσαλία. Πολλές φορές έχουν ξεπεράσει και τις δυνατότητές τους για να σταθούν όρθιοι, αλλά αυτή η κυβέρνηση αυτά που λέει τα κάνει. Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός θα εφαρμοστούν. Και η επόμενη υπόσχεση ποια είναι; Όπως περιγράφεται στο πρόγραμμά μας, όλα όσα λέμε και για την προστασία των προϊόντων τους και για την έμφαση που δίνουμε στην ΚΑΠ και στην ευρωπαϊκή πολιτική θα τα κάνουμε πράξη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι με διάλογο μπορούμε να πάμε παρακάτω. Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ερώτημα για την ακρίβεια – γιατί είπατε και για την τιμή από το χωράφι στο ράφι: Οι κτηνοτρόφοι λένε, ότι εμείς το γάλα το δίνουμε πιο φτηνά απ’ ό,τι το δίναμε. Δηλαδή, έχουμε ρίξει την τιμή. Παρ’ όλα αυτά, η Eurostat, τα επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι η χώρα μας είναι η πιο ακριβή στην τιμή του γάλακτος. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, υπάρχουν κάποια προϊόντα που η χώρα μας είναι πιο ακριβή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχουν κάποια προϊόντα που η χώρα μας είναι πιο φτηνή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έχω εδώ τον πίνακα της διετίας, είναι στη διάθεσή σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να το γυρίσετε, να το δείξετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι στον πίνακα της διετίας, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η κρίση για δύο χρόνια και δύο μήνες. Εδώ λοιπόν, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ υψηλός πληθωρισμός τροφίμων είναι αυτή. Και η Ελλάδα και αυτή έχει υψηλό πληθωρισμό τροφίμων, 27% η Ε.Ε., είναι εδώ το πορτοκαλί και η Ελλάδα είναι λίγο πιο κάτω, το μπλε. Είκοσι επτά τοις εκατό σε βάθος διετίας η Ευρώπη, 27 η Ελλάδα. Πολύ μεγάλα νούμερα. Εγώ δεν το λέω για να πω, α, τι ωραία είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το λέω για να εξηγήσω ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και ελληνικό πρόβλημα. Και προφανώς έχει υποχρέωση η εκάστοτε κυβέρνηση, άρα και η δική μας να το αντιμετωπίσει. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε – είναι θεωρώ και ανήθικο να το λέμε αυτό σε ανθρώπους οι οποίοι περνάνε τόσο δύσκολα, όπως και των άλλων χωρών αλλά έτσι και στη χώρα μας – ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα το εξαφανίσουμε. Τι κάνουμε; Μειώνουμε τις συνέπειες αυτού του προβλήματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε τρεις πυλώνες είναι η πολιτική μας, το έχουμε πει πολλές φορές. Ο πρώτος είναι η αύξηση των εισοδημάτων. ‘Ακουσα πριν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχατε και είχε και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Μα η Ελλάδα, είπε ένας εκ των δύο, έχει μια χαμηλή αγοραστική δύναμη. Συμφωνώ. Αλλά είναι πολύ λιγότερο χαμηλή απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να γίνει και ακόμα λιγότερο χαμηλή. Πώς το προσπαθούμε αυτό; Αύξηση κατώτατου μισθού τρεις φορές, έρχεται η τέταρτη, από 650, 780 και θα δούμε πόσο, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, η κυρία Μιχαηλίδου ότι θα έρθει νωρίτερα. Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων. Μείωση ή κατάργηση πενήντα φόρων συν τις νέες παρεμβάσεις τώρα στη δεύτερη 4ετία. Παρεμβάσεις στα επιδόματα για τις οικογένειες,. Αλλά και μόνιμες παρεμβάσεις, όπως είναι η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά. Πυλώνας δεύτερος, οι έλεγχοι. Αυστηροί έλεγχοι. Ναι. Προφανώς, τώρα με τον πληθωρισμό τον πιο έντονο, τον εισαγόμενο και τον πιο έντονο. Αλλά η αισχροκέρδεια – νομίζω έχετε και μεγάλη εμπειρία και από ρεπορτάζ – δεν γεννήθηκε με τον πληθωρισμό. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να απέκτησε οργανωμένη Υπηρεσία το 2020.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πολυεθνικές πληρώνουν το πρόστιμο που βάζετε και συνεχίζουν, επανέρχονται. Εκεί μπορείτε να κάνετε κάτι; Γιατί στα χείλη του πρωθυπουργού δεν είμαστε «μπανανία».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και ακριβώς έτσι είναι και γι’ αυτό γίνονται οι έλεγχοι και τα πρόστιμα. Προσέξτε, όμως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι δύναμη έχουν οι πολυεθνικές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό ότι – γιατί μας λένε, ας πούμε, περί δημοσιοποιήσεων – και δημοσιοποιούνται και δεν εξαιρείται, όπως βλέπετε, κανένας. Και κατά κανόνα τα πρόστιμα μπαίνουν, χωρίς αυτό να είναι τιμωρητικό, σε κολοσσούς, σε μεγάλες εταιρείες, γιατί εκεί καταλαβαίνει η Υπηρεσία ότι υπάρχει κάτι παραβατικό, όταν το αντιλαμβάνεται από τον έλεγχο. Δύο παρατηρήσεις για τα πρόστιμα. Είναι κάτι το οποίο είναι αποτυπωμένο με επίσημα στοιχεία. Πρώτον, το ύψος του προστίμου καθορίζεται από την παράβαση που διαπιστώνει η Υπηρεσία, και είναι πολλαπλάσιο του ποσού της παραβατικής συμπεριφοράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά βάλατε σε εταιρεία πρόστιμο η οποία συμμορφώθηκε και ξανά τα ίδια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω. Κατ’ αρχάς, τα πρόστιμα δεν μπαίνουν με βάση τους τζίρους ή τα κέρδη των εταιρειών. Μπαίνουν με βάση το ποιο είναι το ποσό που η αρμόδια Υπηρεσία αντιλήφθηκε ότι έχει γίνει κάτι παραβατικό. Δηλαδή, αν η παράβαση είναι συνολικά γι’ αυτό το προϊόν Χ, το πρόστιμο είναι δύο Χ. Δεύτερον, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΔΙΜΕΑ που είναι η αρμόδια Υπηρεσία ελέγχων στη χώρα μας, που δεν υπήρχε ουσιαστικά μέχρι και το 2020, υπήρχε στα χαρτιά, κάθε φορά που μπαίνει ένα πρόστιμο, κατά κανόνα οι τιμές μειώνονται μέχρι και 25%. Όταν μπαίνει ένα πρόστιμο, θα γίνει και νέος έλεγχος, αν εκεί λοιπόν καταλάβει η Υπηρεσία ότι κάτι δεν πάει καλά, θα έχουμε νέο πρόστιμο και επειδή θα έχουμε και υποτροπή, θα έχουμε μεγαλύτερο πρόστιμο. Υπάρχουν οι πολλοί οι οποίοι συμμορφώνονται, γιατί, δείτε, πάνω από 23.000 ήταν οι έλεγχοι και σε αυτούς περίπου 10% φάνηκε ότι υπήρχε παραβατική συμπεριφορά. Αυτό τι σημαίνει; Ότι αυτοί οι λίγοι, που δεν είναι όμως και αμελητέοι, που αισχροκερδούν, γιατί έτσι φαίνεται επίσημα ότι γίνεται, θα υφίστανται τις συνέπειες. Και το τελευταίο. Προφανώς, τα σημαντικά είναι τα μόνιμα, γι’ αυτό και τα είπα πρώτα. Το δεύτερο σημαντικότερο είναι οι έλεγχοι, υπάρχουν και οι έκτακτες παρεμβάσεις. Πάντοτε θα ακούμε την κριτική, με σεβασμό, ότι αργήσαμε. Αλλά εμείς τι λέμε; Ότι είναι μια δυναμική διαδικασία. Μπορεί να λένε κάποιοι ότι αργήσαμε για τις τελευταίες παρεμβάσεις, αλλά πριν είχαμε τη μόνιμη μείωση τιμής. Πιο πριν είχαμε το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Κανένα από μόνο του, μην κοροϊδευόμαστε, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Όλα μαζί όμως, συνθέτουν μια εικόνα που τι λέει; Ότι μια Ελλάδα που είχε μια διαλυμένη οικονομία, μια Ελλάδα η οποία ήταν στο χείλος του γκρεμού, κατάφερε και αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη πληθωριστική κρίση με καλύτερο τρόπο απ’ ό,τι άλλες χώρες. Γιατί; Γιατί έχει καταφέρει και έχει μια ανθεκτική οικονομία, μπορεί να στηρίζει τους πολίτες όσο μπορεί καλύτερα, όχι τέλεια προφανώς και δεν χρεώνει τις επόμενες γενιές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ομόφυλα ζευγάρια. Ένα ζήτημα που φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα και εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό και μια οριζόντια δύναμη του «όχι» που είναι διακομματική πλέον. Θα πάτε με ανοιχτές πληγές στην ψήφιση του νομοσχεδίου; Και πότε θα είναι ακριβώς; Θα είναι 15 Φεβρουαρίου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο και μάλιστα το έχουμε ακούσει και ως κριτική από την κοινωνία, το έχουμε συζητήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, γιατί οφείλουμε να απαντάμε στις ερωτήσεις που μας κάνετε εσείς. Θεωρώ ότι εξέρχεται, θα εξέλθει – γιατί περιμένουμε και την ψηφοφορία και αισιοδοξούμε ότι θα ψηφιστεί και μεγάλη πλειοψηφία το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – η Νέα Δημοκρατία πολύ πιο δυνατή. Γιατί; Γιατί και συνεπής στο Πρόγραμμά της προχωρά σε μια συγκεκριμένη νομοθέτηση, που δίνει κάποια δικαιώματα σε συγκεκριμένους συμπολίτες μας για να μην έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών. Ισότητα στον πολιτικό γάμο και διευθέτηση των δικαιωμάτων των παιδιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιο δυνατή εκτός της Ν.Δ. ή εντός, εννοείτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς περιμένουμε να ψηφιστεί και από περισσότερους από τους δικούς μας βουλευτές. Δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά παράδοση των νομοθετημάτων που αφορούν δικαιώματα. Θεωρώ ότι μπορεί να καταφέρουμε στο τέλος να είναι και πιο δυνατή συνολικά η κοινοβουλευτική διαδικασία, γιατί θα έχουμε, πρώτα ο Θεός, ένα νομοσχέδιο ψηφισμένο από βουλευτές περισσότερων κομμάτων. Σημαντικό αυτό, πάρα πολύ. Και θα σας πω και κάτι. Αν έλεγε κανείς το 2019 τι θα συμβεί στη χώρα, πολλές κρίσεις, πολύ μεγάλες δυσκολίες, απρόβλεπτα πολλά και πώς θα καταφέρει μια κοινοβουλευτική ομάδα την πρώτη 4ετία και μια κοινοβουλευτική ομάδα τη δεύτερη 4ετία της Νέας Δημοκρατίας, συμπαγής και αρραγής, να περάσει σημαντικές αλλαγές, δύσκολα θα μπορούσε κανείς αυτό να το προβλέψει. Εγώ, λοιπόν, κρατάω αυτό το θετικό. Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία. Θα τοποθετηθούν οι βουλευτές ανεξάρτητα όπως ξέρουν στη Βουλή και θεωρούμε ότι έτσι θα σταματήσουμε να έχουμε σε αυτή τη χώρα «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Και νομίζω ότι θα πάμε παρακάτω, για να προχωρήσουμε και όλα τα υπόλοιπα, που ήδη συζητήσαμε, πάρα πολύ σημαντικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι θέμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η δολιοφθορά στην Αίγινα και στην Κρήτη; Ή θα μείνουμε στο τι λέει το τοπικό αστυνομικό τμήμα; Στη μήνυση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη που δεν θέλουν να μιλάνε και δημόσια, υποβαθμίζοντας το θέμα και δεν ξέρουμε γιατί; Είναι κατασκοπεία; Γιατί κρύβεται ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος της Αίγινας; Ως κυβέρνηση δεν σας ενοχλεί το συγκεκριμένο ζήτημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπορώ ούτε να μιλήσω για ζητήματα που ενδεχομένως να άπτονται της ΕΥΠ, ούτε γνωρίζω αν υπάρχει θέμα ή δεν υπάρχει θέμα, και αλίμονο αν το γνώριζα. Θα σας πω κάτι το οποίο μπορεί να σας ακουστεί κοινότυπο, ό,τι έχει γίνει πρέπει να εξεταστεί, και αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ευθύνες, είτε διά παραλείψεως, είτε με μία ενέργεια που έκαναν, προφανώς πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να έχουνε την αντίστοιχη ποινή της Δικαιοσύνης.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ