Π. Μαρινάκης: Θα υπάρχει αυστηρότερη αντιμετώπιση των γονέων για το αδίκημα της παραμέλησης ανηλίκων
Date:
Την ύπαρξη σχεδίου ετοιμότητας για την εκκένωση Ελλήνων, που βρίσκονται σε Ισραήλ και Λίβανο επιβεβαίωσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή “Σήμερα”, με τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και ‘Ακη Παυλόπουλο. Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει αίτημα εκκένωσης, ενώ τόνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι ο εν εξελίξει διάλογος με την Τουρκία δε συνεπάγεται και συμφωνία, τονίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις με τη γείτονα στο θέμα του Μεσανατολικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να δούμε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, πώς θα κινηθεί η ελληνικά πλευρά σε αυτά τα γεγονότα, μας αφορούν γιατί είναι στην περιοχή μας έτσι και αλλιώς. Έχουμε και μια περιοχή που επηρεάζεται από αυτά που ζούμε, η Σούδα και γενικότερα η ανατολική Μεσόγειος. Έχετε προαναγγείλει ήδη το ΚΥΣΕΑ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα συνεδριάσει σήμερα στις 16:30 υπό τον Πρωθυπουργό. Καταρχάς να πούμε, επαναλαμβάνοντας αυτό που ανέφερε και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ότι καταδικάζουμε αυτή την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Συνιστά μια πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης και προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ που έχει ένα αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών μας είναι η αποκλιμάκωση. Ως προς τα δικά μας ζητήματα και πώς επηρεάζει αυτή η κατάσταση- και αυτός είναι και ο λόγος που συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ- σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο ετοιμότητας εκκένωσης Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αίτημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτημα αλλά εφόσον τεθεί κάποιο τέτοιο θέμα, θα παρουσιαστεί αυτό σήμερα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Αυτά σήμερα στο ΚΥΣΕΑ θα παρουσιαστούν έτσι ώστε να δούμε τις σχετικές ασκήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που χρειαστεί και ζητηθεί είτε στον Λίβανο είτε σε κάποιες περιοχές του Ισραήλ. Αλλά για να μην πάμε πιο γρήγορα από όσο πηγαίνει η κατάσταση, δεν έχει υπάρξει αυτή τη στιγμή κάποιο σχετικό αίτημα. Ένα άλλο ζήτημα που σίγουρα θα συζητηθεί είναι το ζήτημα των ενδεχόμενων περισσότερων μεταναστευτικών ροών. Ούτε σε αυτό υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος παρών κίνδυνος. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γεωγραφίας που μας έχει κατατάξει σε αυτή τη θέση, πρέπει να είναι σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα. Η επιτυχής αντιμετώπιση άλλων κρίσεων μας δείχνει τον δρόμο αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέματα ασφαλείας μας αφορούν; Ανησυχούμε για κάτι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα δείχνει τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια ότι είναι μια ασφαλής χώρα συγκριτικά με άλλες χώρες αλλά δεν μπορείς ποτέ να κοιμάσαι ήσυχος, πρέπει πάντοτε να είσαι σε ετοιμότητα. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες είναι σε πολύ μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε τέτοιες περιόδους. Τα έφερε έτσι η ζωή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζούμε συνεχώς κρίσεις που δεν μπορούσαμε να τις φανταστούμε. Και υγειονομικές και γεωπολιτικές με φοβερές προεκτάσεις για τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρουμε ότι υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή η επιχείρηση «Ασπίδες». Εκεί υπάρχει και ελληνικό πλοίο; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή κάποια ανησυχία; Και για τα εμπορικά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Σίγουρα τα αρμόδια υπουργεία είναι από πάνω και για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχει παρουσιαστεί προς το παρόν κάποιος κίνδυνος. Αλλά αντιλαμβάνεστε όταν βλέπουμε εικόνες όπως η χθεσινή, -και να δούμε και τι θα ακολουθήσει-, όλα πρέπει να αξιολογούνται συνεχώς και γι αυτό και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί αλλά και οι όλες οι υπόλοιπες ηγεσίες είτε των Ενόπλων Δυνάμεων είτε των αρμόδιων Υπουργείων είναι πάνω στα ζητήματα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας έχει ζητηθεί κάτι παραπάνω σε επίπεδο συνδρομής ή διευκολύνσεων στους συμμάχους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή, ούτε κάποιο αίτημα παραπάνω, ούτε κάποια επικοινωνία που χρειάζεται να μεταφέρουμε. Εγώ, όπως έχετε παρατηρήσει, ειδικά στα ζητήματα αυτά που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική της χώρας και την άμυνά μας, προσέχω τις απαντήσεις που δίνω γιατί μπορεί να παρερμηνευθούν. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα επαναλαμβάνει προφανώς την καταδίκη της σε αυτήν την επίθεση και την στήριξή της στο λαό του Ισραήλ αλλά και συνολικά την έκκλησή της για αποκλιμάκωση σε μια λογική προστασίας των αμάχων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η στάση της Τουρκίας σας προβληματίζει; Γιατί είδαμε τον Τούρκο Πρόεδρο να τάσσεται αναφανδόν κατά του Ισραήλ λέγοντας μάλιστα ότι είναι απειλή για την Τουρκία. Τι σημαίνει αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως έχουμε πει πολλές φορές το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία διαλόγου με τη γείτονα χώρα δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την Τουρκία. Και μια από τις βασικές διαφορές, διαφοροποιήσεις μας, και δεν μιλάμε για τη μοναδική διαφορά μεταξύ των κρατών, υπάρχουν και διαφωνίες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και ζητημάτων όπως αυτό της Μέσης Ανατολής. Εκεί έχουμε ξεκάθαρη διαφωνία με την Τουρκία ως προς το τι είναι η Χαμάς, ως προς το πώς έχει ξεκινήσει όλη αυτή η κατάσταση. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν καθορίζει την εξωτερική της πολιτική με βάση τις τοποθετήσεις μιας άλλης χώρας έναντι μίας τρίτης χώρας. Εμείς έχουμε σταθερούς συμμάχους, τους τονίζουμε ποιοι είναι, από εκεί και πέρα όμως όλες οι επαφές, όλες οι συναντήσεις, όλες οι κινήσεις είτε του Έλληνα πρωθυπουργού είτε του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κατευθύνονται προς τον στόχο- γιατί δεν μπορούμε να λέμε ευχολόγια αυτήν την περίοδο- της αποκλιμάκωσης και της προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερο των αμάχων σε όλες τις πλευρές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αλλάξουμε θέμα και να πάμε στα περιστατικά της ανήλικης βίας. Το περιστατικό στο Μενίδι που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Σκάι είναι ένα από τα πιο άγρια που έχουμε δει. Τι κάνουμε εδώ; Φτάνουν αυτά που έχουμε αποφασίσει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χθες είχαμε μία ακόμη συνάντηση για την παρουσίαση όλων αυτών των δεδομένων και τον προγραμματισμό των επόμενων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συγκεκριμένα με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Αν διαβάσει κανείς τα στατιστικά βγάζει δύο συμπεράσματα. 37 συλλήψεις την ημέρα μόνο για ανήλικους, 7.200 υποθέσεις με σχεδόν 9.000 διαφορετικούς ανήλικους δράστες. Αύξηση πάνω από 200% των υποθέσεων που έχει επέμβει και έχει κάνει καλά τη δουλειά της η Αστυνομία. Αντίστοιχα στην ενδοοικογενειακή βία από 6.000 περιστατικά που επενέβη η Αστυνομία και έκανε συλλήψεις έχουμε φτάσει στα 12.000 περιστατικά μόνο σε έναν χρόνο. Αυτά όλα, για να μην πω πολλά νούμερα και φάω όλον τον χρόνο- οδηγούν σε δύο συμπεράσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, όμως, οι συλληφθέντες τι έχουν απογίνει να μας πείτε. Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι πάνε και φεύγουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα συμπέρασμα ότι η Αστυνομία κάνει καλά την δουλειά της, το Κράτος λειτουργεί είτε αυτό έχει να κάνει με τα πανεπιστήμια, είτε αυτό έχει να κάνει με την ενδοοικογενειακή βία, είτε αυτό έχει να κάνει με την βία των ανηλίκων και υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο συμπέρασμα, πολύ περισσότερο για την βία των ανηλίκων: ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Ότι τα μέτρα τα οποία υπάρχουν μέχρι τώρα, η ποινική Δικαιοσύνη, όπως απονέμεται με βάση τους προβλεπόμενους κώδικες, χρειάζεται περισσότερα όπλα, περισσότερα εργαλεία, ούτως ώστε να δούμε καλύτερα αποτελέσματα. Ένας πολύ σημαντικός αστερίσκος, όμως, και σας το λέω γιατί ήμουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και έγιναν μια σειρά από προτάσεις στον Πρωθυπουργό, που τις δέχτηκε όλες, όπως η διαφορετική αντιμετώπιση των υποτρόπων σε περιπτώσεις προφυλάκισης, η πιο αυστηρή αντιμετώπιση των γονέων για τα αδικήματα της παραμέλησης ανηλίκων. Όταν μιλάμε, όμως, για βία ανηλίκων δεν είναι το ζήτημα, πρωτίστως, καταστολής. Για αυτό και το Κράτος δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε πολλά άλλα εργαλεία, όπως είναι η εφαρμογή για το bullying στα σχολεία. Και, μάλιστα, πάνω από 320 περιστατικά έχουν γίνει γνωστά και έχουν προχωρήσει και όχι μόνο με μέτρα κατασταλτικά από τα σχολεία, αλλά και με μέτρα προστασίας των θυμάτων, κυρίως. Η νέα εφαρμογή η οποία θα βγει τις επόμενες βδομάδες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η τηλεφωνική γραμμή 10201.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ψυχολόγοι, οι ειδικοί, θα προσληφθούν στα σχολεία περισσότεροι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν διπλασιαστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διπλασιαστεί; Μάλιστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια, από την προπροηγούμενη στην προηγούμενη χρονιά. Και το κυριότερο, πρέπει να δούμε το ζήτημα στην ευρύτερή του διάσταση. Εμείς θα κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε, η Αστυνομία θα κάνει την δουλειά της. Είναι δεδομένο ότι θα αυστηροποιηθούν και οι επιπτώσεις και για τους νέους παραβάτες. Πρέπει, όμως, να δούμε το πρόβλημα στην μεγάλη του διάσταση: τι κάνουν οι γονείς; Δεν μπορεί να ακούς ότι το παιδί σου βρίσκεται σε μία κατάσταση μαχαιρωμάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να είσαι αδιάφορος. Σωστά, σωστά…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορεί να βλέπεις αυτή την εικόνα. Πέραν του ότι θα έχεις ποινικές ευθύνες αυστηρότερες, πέραν, πλέον, του ότι ο νόμος εφαρμόζεται και χωρίς παραθυράκια αναστολών ακόμη και για πλημμελήματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αρκεί να το δει μόνο η Πολιτεία. Η Πολιτεία το βλέπει και, όπως βλέπετε, έχει αποτελέσματα και κάνει και περισσότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, όμως, κ. Υπουργέ, υπάρχει ένα κενό, το οποίο φαίνεται να συνομολογείτε κι εσείς, στη διαχείριση του πράγματος. Δηλαδή, λέτε έχουμε τόσες συλλήψεις. Μάλιστα. Το παραπέρα δεν μας λέτε. Δηλαδή, αυτός ο κύριος εδώ στο Μενίδι, που συμπεριφέρεται σαν κανίβαλος, θα συλληφθεί. Τι θα απογίνει; Θα μπει σε κάποιο πρόγραμμα; Εγώ δεν λέω αν θα πάει στα έγκατα της γης σαν τον Πάσσαρη. Λέω, υπάρχει μια πρόβλεψη ο άνθρωπος αυτός τι θα απογίνει, μέχρι τουλάχιστον με έναν τρόπο να συμμορφωθεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε όλα τα δικαιϊκά, ποινικά δικαιϊκά συστήματα του κόσμου, σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες υπάρχει μια διαφοροποίηση ως προς την ποινική αντιμετώπιση των ανηλίκων. Μιλάω και ως της επαγγελματικής μου ιδιότητας. Αυτό το οποίο θα προχωρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά και από κοινές προτάσεις που έκανε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι στην αυστηροποίηση αυτού του πλαισίου. Δεν πρόκειται να φτάσει το πλαίσιο των ανηλίκων το πλαίσιο των ενήλικων, γιατί πρέπει να υπάρχει μια διαφοροποίηση. Όμως, κάποιες εξαιρέσεις στη μη φυλάκιση, κάποιες περιπτώσεις, ας πούμε, πολύ ακραίων παραδειγμάτων, όπως είναι η οπλοκατοχή, οπλοφορία, επανειλημμένη τέλεση αδικημάτων, θα έχουν μια πολύ πιο αυστηρή αντιμετώπιση και ως προς τη φυλάκιση. Ως προς το όριο ηλικίας, όμως, το οποίο προτάθηκε να πέσει κατά έναν χρόνο, θεωρήθηκε και από τον Πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο, εν συνόλω, μετά από μία πολύ παραγωγική συζήτηση, ότι θα φέρει περισσότερα προβλήματα. Δεν είναι ο στόχος της Κυβέρνησης να μπούνε τα παιδιά, τα οποία κάνουν σοβαρές παραβάσεις, έναν χρόνο νωρίτερα στη φυλακή. ‘Αλλωστε, θα μπορούσαν να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις οι γονείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε, σας παρακαλώ, και μια κουβέντα για γενέθλια του κόμματός σας, τα 50 χρόνια που κλείνει μεθαύριο Παρασκευή και κάνετε και μια επετειακή γιορτή – ιστορικού χαρακτήρα θα έλεγε κανείς – και στην έδρα της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης. Είχαμε μία ενωτική κίνηση από τον Πρωθυπουργό, που τηλεφώνησε στους δύο πρώην πρωθυπουργούς να τους καλέσει στην εκδήλωση αυτή. Η εικόνα που έχετε ποια είναι; Θα παραστούν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δύο πράγματα πολύ γρήγορα. Το ένα, ως προς την ερώτηση που μου κάνατε, τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, βέβαια, τα τιμήσαμε με ένα πολιτικό συνέδριο πριν από κάποιους μήνες, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, ανήμερα των γενεθλίων θα κάνουμε και μία επετειακή εκδήλωση στο ιστορικό μας σπίτι, μπροστά στη Ρηγίλλης. Είναι μια γιορτή για τη Νέα Δημοκρατία. Την Παρασκευή τιμούμε, με την ομιλία του Πρωθυπουργού, αλλά και την παρουσία όλων ημών και εννοείται την αυτονόητη πρόσκληση προσωπικά από τον Πρωθυπουργό των δύο πρώην προέδρων μας και πρωθυπουργών, του κ. Καραμανλή και του κ. Σαμαρά, τιμούμε τον ανώνυμο και την ανώνυμη Νεοδημοκράτη και Νεοδημοκράτισσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, θα είναι και μία ανοιχτή συγκέντρωση. Δηλαδή, θα έρθει κόσμος.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η συγκέντρωση αυτή είναι για όλους εκείνους που ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα και μια ζωή πάλευαν, ακόμα και σε εποχές που ήταν πολύ αντιδημοφιλές να είσαι με τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε, όμως, και άντεξε ως το μόνο διαχρονικά κόμμα εξουσίας στη Μεταπολίτευση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα έρθουν; Παίζεται αν θα έρθουν ή όχι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αν θα έρθουν ή όχι, είναι μια δική τους απόφαση, την οποία θα ανακοινώσουν οι ίδιοι. Δεν θα την πω εγώ. Θα πω, όμως, ένα τελευταίο στοιχείο, γιατί τα πολιτικά κόμματα, οι παρατάξεις πρέπει να παράγουν αποτέλεσμα για τους πολίτες. Είναι εντυπωσιακά τα νέα, ειδικά σε μία περίοδο κρίσης, για την απασχόληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μόνο τρία στοιχεία θα πω. Έχουμε το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων από το 2001 που μετριέται αυτός ο δείκτης, τα είπε χθες και η Υπουργός Εργασίας, η κυρία Κεραμέως. Έχουμε φτάσει πλέον την ανεργία των νέων από το 37,6% στο 19%, σχεδόν 20 μονάδες κάτω. Και την ανεργία των γυναικών από το 21% το 2019 στο 11% σήμερα. Έχουν δημιουργηθεί πλέον περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας, καλύτερα αμειβόμενες. Και επειδή ξέρω ότι ο κόσμος πέρασε δύσκολα με αυτές τις κρίσεις, ο στόχος είναι ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, η απουσία μπορεί να είναι και ιστορική από μία ιστορική εκδήλωση…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν αποφεύγω να απαντήσω. Η παρουσία ή μη δύο πρώην πρωθυπουργών είναι ανακοίνωση των ιδίων και των συνεργατών τους. Εγώ ανήκω από μικρό παιδί σε αυτή την παράταξη. Την Παρασκευή πάμε εκεί όλες και όλοι, για κάθε Νεοδημοκράτισσα και κάθε Νεοδημοκράτη, είτε διαχρονικούς είτε καινούργιους φίλους, που ήρθαν και μεγάλωσαν την παράταξη σε δύσκολα χρόνια και γι’ αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν – το ξαναλέω – χωρίς ποτέ να ζήτησαν τίποτα ή να μη διεκδίκησαν κανένα αξίωμα.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ