9.9 C
Serres

Π. Μαρινάκης: Τώρα προέχουν η σιωπή και οι πράξεις και όχι οι κομματικές αντιπαραθέσεις

Date:

Τη θέση ότι τώρα προέχουν η σιωπή και οι πράξεις, όχι οι κομματικές αντιπαραθέσεις προέταξε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 – στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» και τους δημοσιογράφους, Γιώργο Κακούση και ‘Αννα Λιβαθυνού – ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, που επέμεινε πως δεν θα κινηθεί στη λογική των συμψηφισμών και υπογράμμισε ότι «δεν θεωρώ πως είναι η σωστή συζήτηση αυτή τη στιγμή, ούτε οι εκλογές, ούτε τα ψηφοδέλτια». Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι εν προκειμένω «χωρά μόνο συγγνώμη. Συγγνώμη και δέσμευση ότι θα φτιάξουμε την κατάσταση».

«Την προηγούμενη εβδομάδα, η χώρα βίωσε μια πολύ μεγάλη τραγωδία. Πολύ μεγαλύτερη τραγωδία βίωσαν οι συγγενείς των θυμάτων και θέλω να ξεκινήσω, καθώς είναι η πρώτη φορά που μιλάω δημοσίως μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα, λέγοντας συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων, αλλά και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ως μέρος του πολιτικού συστήματος κι εγώ, χωρίς να έχω βέβαια περάσει από κάποια κυβερνητική θέση, νιώθω ότι οφείλω μια συγγνώμη στους ανθρώπους αυτούς. Για όσα δεν έγιναν, για όσα δεν έγιναν όσο γρήγορα έπρεπε, για κάθε παράλειψη και το «ποτέ ξανά» να το εννοούμε» είπε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «Θεωρώ λάθος τη συζήτηση συγκρίσεων, συμψηφισμών, «εσύ έκανες λιγότερα», δεν έχει σημασία να λέμε «εσύ έκανες το 30%, εγώ έκανα το 70%», ακόμα και ένα 2-3% του συστήματος τηλεδιοίκησης να είχε μείνει ατελείωτο, από τη στιγμή που έγινε αυτό που έγινε, έχουμε βαρύτατη ευθύνη και ο καθένας τη δική του».

Όπως εξήγησε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας «Όλη η συζήτηση αντιπαράθεσης κάνει μεγάλο κακό στο πιο σημαντικό ζήτημα, δηλαδή, να δοθούν απαντήσεις. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει πολύ γρήγορα τη δουλειά της, απρόσκοπτα και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, που φαίνεται πως υπάρχουν και πέραν του σταθμάρχη, διαχρονικά. Και την τελευταία τετραετία και νωρίτερα. Καθυστέρησε σημαντικά ένα σύστημα το οποίο θα προλαβαίνει τα λάθη, τις παραλείψεις».

«Εγώ τον δικαστή δεν θα τον κάνω, ούτε τον ανακριτή, ούτε τον εισαγγελέα. Έπρεπε να έχουμε ένα σύστημα το οποίο το 2023 θα έπρεπε να είναι αυτονόητο», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε αναφέροντας ότι «δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα που από τη δεκαετία του ‘80 δημιουργήθηκε μια λογική του «πάμε κι όπου βγει. Μια λογική την οποία λιγότερο ή περισσότερο όλα τα κόμματα κατά καιρούς την υπηρέτησαν, κάποιες κυβερνήσεις την υπηρέτησαν. Θεωρώ, λοιπόν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους λίγους Πρωθυπουργούς – αυτό φυσικά θα το κρίνουν οι πολίτες – που προσπάθησε με συγκεκριμένες ενέργειες σε πολλούς τομείς να ανατρέψει αυτή τη λογική. Εδώ δεν προλάβαμε και φταίμε γι’ αυτό. Έχουμε καθήκον στο συγκεκριμένο ζήτημα να «σκύψουμε» το κεφάλι και να προχωρήσουμε όπως θέλουν οι πολίτες με σιωπή και πράξεις και όχι αντιπαράθεση».

Αναφορικά με το ζήτημα της υποψηφιότητας του κ. Καραμανλή ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Τα ψηφοδέλτια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου του κόμματος. Θεωρώ ότι η παραίτηση του τέως υπουργού ήταν μια αυτονόητη πράξη ευθύνης, που άλλοτε ίσως να μην την είχαμε δει, ή τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα. Δεν θέλω να μιλήσω για κάποιον άλλο ούτε να υποκαταστήσω μια διαδικασία που λογικά θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Χωρίς να θέλω να υπεκφύγω δεν θεωρώ πως είναι η σωστή συζήτηση αυτή τη στιγμή ούτε οι εκλογές, ούτε τα ψηφοδέλτια».

Τόνισε, επιπλέον, πως: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία όταν έχουμε 57 νεκρούς, δεν έχει να κάνει με τον ίδιο τον τέως υπουργό, ο οποίος πράγματι έχει κάνει πολλές προσπάθειες ως υπουργός και έχουν επί των ημερών του προχωρήσει πολλά έργα, τα οποία απολογιστικά θα φανούν. Δεν πρέπει να πάμε στον μηδενισμό, να ακυρώνουμε και να δημιουργούμε «μπάχαλο». Απάντησε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Οικονόμου».

«Είναι δυο διαφορετικές εξουσίες: η νομοθετική και η εκτελεστική. Τους βουλευτές τους εκλέγουν ή τους στέλνουν σπίτι τους οι Έλληνες πολίτες. Εγώ θεωρώ πως μέχρι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και τα αίτιά της διαχρονικά -όχι μόνο αυτή τη διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ, κλπ- καλό θα ήταν να κάνουν ένα βήμα πίσω όσοι τυχόν έχουν μια ευθύνη, δεν αναφέρομαι στο ψηφοδέλτιο, και δεν μιλάω μόνο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνει γρήγορα η Δικαιοσύνη, για να μην τσουβαλιάζουμε τις ευθύνες όλων».

Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο θέμα των συγκρίσεων και της απόδοσης ευθυνών ο Γραμματέας της ΝΔ απάντησε: «Όταν έχεις 57 νεκρούς, τόσα νέα παιδιά να έχουν χαθεί τόσο άδικα, δεν πρέπει να κάνεις ούτε συμψηφισμούς, ούτε να λες ότι επειδή οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι – που εγώ θεωρώ ότι ήταν σε όλα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία – φταις εσύ για αυτό το θέμα, γιατί εσύ κυβερνάς. Αλίμονο αν ο πήχης μας, ειδικά μετά το 2019, ήταν ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες εμάς ψήφισαν. Θεωρώ ότι όταν έρθει η ώρα της κρίσης από τους πολίτες, η ώρα των εκλογών, που θεωρώ ότι δεν είναι της παρούσης να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, θα κριθούν όλα.






Δεν θα κριθεί μόνο αυτό το θέμα, αλλά και οι πολιτικές συμπεριφορές, το πού ήταν η Ελλάδα πριν το 2019 και πού είναι σήμερα. Θα κριθούμε για όλα. Δεν το λέω γιατί θέλω απλώς να υπερασπιστώ τον Πρωθυπουργό και το κόμμα που εκπροσωπώ, αλλά γιατί το πιστεύω, ότι η Ελλάδα σε πολλά θέματα, μαζί με τα λάθη της, μαζί με τραγικές παραλείψεις, δεν έγιναν όλα καλά κι αυτό άλλωστε το λέγαμε πριν ακόμη γίνει αυτό το τραγικό δυστύχημα, είναι σε καλύτερη κατάσταση σε πάρα πολλούς τομείς. Όμως, εδώ, χωράει μόνο συγγνώμη. Συγγνώμη και δέσμευση ότι θα φτιάξουμε την κατάσταση».

Συνεχίζοντας, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θέλω να μπω σε διαδικασία πολιτικής αντιπαράθεσης. Αν θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τα έκαναν όλα καλά και ότι είναι άμοιροι ευθυνών, θα τους κρίνουν οι πολίτες για αυτό. Εγώ έχω την εντελώς αντίθετη άποψη και μάλιστα για πολλά από όσα ακούστηκαν από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ισχύουν τα εντελώς αντίθετα.

Προφανώς και δεν προκύπτει νομικά ότι ήταν παράνομη η συγκεκριμένη μετάταξη, ούτε ήταν αντίστοιχες που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι ποιος έκρινε την ικανότητα. Όχι την ηλικία, αλλά την ικανότητα αυτού του ανθρώπου υπηρεσιακά ώστε να μπορεί να είναι σταθμάρχης. Αυτή είναι η συζήτηση. Είναι λάθος η συζήτηση περί ηλικίας και νομικά δεν στέκει και προκύπτει από το γεγονός ότι έκανε το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν όντως νόμιμο. Δεν παρανόμησε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παρανόμησε ο Υπουργός όταν υπέγραψε την ΚΥΑ των μετατάξεων. Γιατί το ίδιο έκανε και ο κ. Σπίρτζης πριν και ούτε εκείνος είχε παρανομήσει. Το θέμα είναι ποιος έκρινε υπηρεσιακά – κάποιος από τον ΟΣΕ ή τον ΕΡΓΟΣΕ; Ποιος έκρινε ότι αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να είναι σταθμάρχης. Δηλαδή με τις ενέργειες και τις παραλείψεις του να κρίνει το πού θα πορευτεί ένα τρένο και όλα τα υπόλοιπα που έγιναν».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε δύο θέματα που θέλω να απαντήσω. Ο πρωθυπουργός μίλησε στο μήνυμά του για κάτι που είχε ήδη ομολογηθεί. Ο ίδιος ο σταθμάρχης ομολόγησε το δικό του λάθος. ‘Αρα, δεν είπε τίποτα ανακριβές ο πρωθυπουργός. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός έκανε κάτι – και δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε ως πρωθυπουργός. Μίλησε και είπε τη λέξη «συγγνώμη». Εγώ δεν θυμάμαι να έχει ακουστεί σε αυτό το επίπεδο την προηγούμενη τετραετία.

Δεν αρκεί όμως η συγγνώμη. Ήταν το λιγότερο. Σημασία έχει ότι όσες φορές έχει ακουστεί από αυτόν τον πρωθυπουργό, συνοδεύτηκε από πράξεις. Τις προηγούμενες φορές -αν και δεν είχαμε τέτοιο τραγικό δυστύχημα- η συγγνώμη αυτή ακολουθήθηκε από πράξεις. Το είδαμε για παράδειγμα με το πολύ κακό προηγούμενο καλοκαίρι του 2021 με τις πυρκαγιές, όπου ακόμη κι εκεί ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και μάλιστα το τελευταίο καλοκαίρι επιδιόρθωσε τις τραγικές δυσλειτουργίες του προηγούμενου καλοκαιριού. Τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα κριθούν για αυτό το ζήτημα, μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα, για τις ενέργειες που θα κάνουν για να επανορθώσουν όσα λάθη έγιναν αυτά, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια».

«Εγώ δεν είπα ότι φταίει η δεκαετία του ’80 ή του ’90 για τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Είπα και το επαναλαμβάνω, ότι πληρώνουμε εν ευρεία εννοία σε όλα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια, τη λογική που ξεκίνησε τότε. Τη λογική του «στο περίπου», του να «χαϊδεύουμε» τους πάντες και τα πάντα» είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μας έδωσε πάρα πολλά καλά και το κυριότερο: την πιο εδραιωμένη και πιο σταθερή Δημοκρατία και δεν πρέπει να μηδενίζουμε. Όμως να είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι λογικό να κάνουμε τώρα τη συζήτηση των εκλογών και ο Πρωθυπουργός δεν θέλει καν να ακούει και μας το λέει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση, δεν είναι λογικό να μιλάμε για εκλογές όταν ακόμη έχουμε κηδείες θυμάτων».

Για το ζήτημα των διαδηλώσεων ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως: «Σέβομαι πολύ τους ανθρώπους που θέλουν ειρηνικά να διαδηλώσουν και σέβομαι το δικαίωμά τους αυτό και πρέπει να διαφυλαχθεί. Όμως επειδή η δική μας γενιά έχει ζήσει τη «μπαχαλοποίηση» από μια πολύ μικρή μειοψηφία, δεν πρέπει να φτάσουμε πάλι στο άλλο άκρο, να τα μηδενίσουμε όλα και να καταστρέψουμε όλα όσα έχουμε χτίσει. Να μη ζήσουμε ξανά τον διχασμό προηγουμένων ετών».

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΠ. Μαρινάκης: Τώρα προέχουν η σιωπή και οι πράξεις και όχι οι...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Δημοσκόπηση: Μονοψήφια διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, τρίτη η Ελληνική Λύση

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό καταγράφει νέα δημοσκόπηση μετά τις...

Στη δημοσιότητα η Πολιτική Απόφαση του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο στόχος η εκλογική διαδικασία της 24ης Νοεμβρίου να...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα