25.9 C
Serres

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η 13η Φεβρουαρίου- Η ιστορία του

Date:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Η Ιστορία του ραδιοφώνου

Το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Αλεξάντερ Ποπόφ κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας. Η ραδιοφωνία, η οποία συνίσταται στη μετάδοση ομιλιών, μουσικής και λόγου σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς τη μεσολάβηση αγωγών, αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες, αποτελεί πρακτική εφαρμογή της εφεύρεσης των ηλεκτρονικών λυχνιών. Άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1910 στις ΗΠΑ.

Γύρω στα 1873 ο Μάξγουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο. Το 1883 ο Χερτς (Hertz) επαλήθευσε τη θεωρία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ανακάλυψε τα ραδιοκύματα. Γύρω στα 1897, ο Μαρκόνι επαληθεύει τα πειράματα του Χερτς και καταφέρνει να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3 χλμ. Με τη συσκευή αυτή ο Ιταλός Μαρκόνι πηγαίνει στην Αγγλία – που ήταν η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της εποχής – και ιδρύει εταιρεία, η οποία προσφέρει υπηρεσίες στη ναυσιπλοΐα. Τα ραδιοκύματά του δεν μετέδιδαν φωνή αλλά σήματα Μορς.

Ήταν παραμονές των Χριστουγέννων του 1906 στη Νέα Υόρκη όταν ο Φέσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Αργότερα ήρθε ο ντε Φορέ για να εφεύρει την ηλεκτρονική λυχνία, η οποία ήταν η μόνη «μορφή» ραδιοφώνου για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο χρησιμοποιούμενο σε ερασιτεχνική βάση.




Η προσφορά τού ραδιοφώνου γενικότερα στην ψυχαγωγία τού κοινού και ιδιαίτερα στον πολιτισμό είναι ανασφισβήτητη. Η διαμόρφωση της σημερινής του μορφής πέρασε από διάφορα στάδια και αναμφίβολα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τής καθημερινότητάς όλων των ακροατών.

Επιμέλεια: Παρασκευή Κωνσταντινίδου

ΕλλάδαΕορτολόγιοΠαγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η 13η Φεβρουαρίου- Η ιστορία του

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

29 Αυγούστου, Τίμιου Προδρόμου- Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

Η Αποτομή Τιμίας Κεφαλής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου εορτάζεται...

Γιατί ο Άγιος Φανούριος στις εικόνες του κρατάει κερί

Άγιος Φανούριος: Είναι ο Άγιος που φανερώνει τα χαμένα...

Φανουρόπιτα: Γιατί την φτιάχνουμε -Η παραδοσιακή Μικρασιάτικη συνταγή με 9 υλικά

H παραδοσιακή αυτή συνταγή από την Μικρά Ασία γίνεται...

Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων – Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

Ποιος είναι ο θαυματουργός Άγιος που γιορτάζει 27 Αυγούστου Ποιος...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα